BAŞKAN GÜNAYDIN YÖRÜK OBASINI TÜRSAB’A TAŞIYACAK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAŞKAN GÜNAYDIN YÖRÜK OBASINI TÜRSAB’A TAŞIYACAK
Haberin Tarihi: 1.5.2018 10:20:00 - Okunma Sayısı:3035 defa okundu.

BAŞKAN GÜNAYDIN YÖRÜK OBASINI TÜRSAB’A TAŞIYACAK

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Senirkent’in Akkeçili Köyünde düzenlenen köy buluşmasının ardından, eskiden ilkokul olarak kullanılan ancak daha sonra müze olarak tanzim edilen Akkeçili Yörük Evini ziyaret etti. 4 derslikli bir okulun her bir odasında ayrı bir düzenlenmeye gidilen Yörük Evi Müzesinde gerek mankenler kullanılarak, gerekse minyatürle geçmiş dönem hayatı canlandırıldı. Başkan Günaydın, Akkeçili Yörük Evinin ve köyün tanıtımı ile turizme kazandırılması noktasında konuyu TÜRSAB’a taşıyacağını söylerken, girişimlerinden dolayı köy halkını kutladı.
Isparta Belediyesi Senirkent’in Akkeçili Köyünde hafta sonunda köy programı düzenlendi. Yörük Obası olarak da bilinen köy, gelenek ve göreneklerini yaşatmanın yanı sıra turizme açılmak amacıyla da büyük çaba sarf ediyor. Son olarak geçmişte ilkokul olarak kullanılan bir bina Yörük Evi olarak dizayn edildi. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da program sonrasında eşi Dilek Günaydın ile birlikte müzeyi gezdi.
Başkan Günaydın’a eşlik eden Akkeçili Köyü Yörük Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Şükrü İbişoğlu, “Akkeçili Yörük Evi, Türkiye’de yok olmaya yönelen kültürümüzün yaşam biçimi olarak geçmiş dönemde atalarımızın yaşadığı hayatı bölümler halinde figüre etmeye çalıştık. 4 derslikli bir okul olan bir binaydı. Bir odasında bire bir mankenlerle canlandırmalar, diğer odada minyatürle geçmiş dönem hayatı, bir odada kütüphane ve bir köşesinde de 1960’lı yılların kara önlüklü öğrencilerinin bulunduğu yaşamı canlandırmaya çalıştık. Bir odayı toplantı salonu yaptık. Bahçede Yörük obası oluşturduk. Biri büyük 7 küçük Yörük çadırımız var. Yine köyümüzde 16 km’lik bir bisiklet parkuru var. Köyümüz dağ bisikleti için uygun. Mütevazi bütçelerle gönlümüzü ortaya koyarak bütün zenginlik ve hazinemiz kültürümüz diyerek gelecek nesillere aktarılsın, yaşlılarımızın gözyaşı ile izlediği çocuklarımızın heyecanla ne olduğunu merak edip bizden öğrendiği böyle bir hayatı canlandırdık” dedi.
Yapılan bu çalışmayı takdirle karşıladığını söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, “Türk milletimizin göçebe hayatı burada canlandırılmış. İncesu da köy halkımız bir müze kurmuştu. Onlarda kendilerinin ve atalarının kullandığı eşyaları ve değişik objeleri bir araya getirerek kurdukları müzede canlandırmışlar. Tebrik etmiştim, bu kadar güzellik, koruyuculuk güzel demiştik. Akkeçili köyümüzde de güzel bir sürprizle karşılaştık. Türk Milletinin göçebe, yaşayış, gelişim hayatı konusuyla ilgili yani çadırdan, konuta gelişim hayatını maketlerle çeşitli objelerle canlandırılmış. Bu da bir kültür değeridir. Öncelikle böyle bir konuya girişen köy halkımızı kutluyorum. Çok ali cenap, sevgi ve hoşgörü içerisinde yaşayan bir köy buldum. Bu köyün içinde böyle bir müzeyi de görünce ayrı bir etkilendim. Bu konuyu TÜRSAB’a da aktaracağım bu köyümüze bir kültür ve bisiklet açısından güzellikler kazandırılabilir mi? Bu işi gerçekleştiren herkesi gönülden tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap