Ekoturizm heyeti, Fransa'nın Provence bölgesinde incelemelerde bulundu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ekoturizm heyeti, Fransa'nın Provence bölgesinde incelemelerde bulundu
Haberin Tarihi: 9.5.2018 17:56:00 - Okunma Sayısı:3126 defa okundu.

Ekoturizm heyeti, Fransa'nın Provence bölgesinde incelemelerde bulundu

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta ve Burdur’da yetiştirilen lavantanın turizm ürünü olmasıyla son yıllarda yakalanan ivmenin artarak sürdürülebilir olması için çalışmalarını sürdürüyor. BAKA Yönetim Kurulu’nun kararıyla Isparta ve Burdur’dan kamu ve özel sektörden 8 kişilik ekoturizm heyeti, tecrübe paylaşımı amacıyla 3 asır önce başlayan lavanta üretimi ve ekoturizmi ile uzun yıllardır önemli noktaya gelmiş Fransa’nın Provence bölgesine götürüldü. Lavanta ve kozmetik sanayisinin merkezi de olan Provence’da lavanta üretimi, işlenmesi ve ekoturizmde tanınan köyler ile doğal aromatik bitkileri kullanarak kozmetik ve parfüm üreten firmaların üretim tesisleri, müzeler ile bahçelerine inceleme gezileri gerçekleştirildi. Isparta ve Burdur’dan tecrübe paylaşımı ve inceleme gezisine katılanlar, üretim aşamalarından ürünlerin sunumuna kadar birçok konuda ufuk açıcı yeni bilgiler edindi.
Fransa’nın Provence bölgesini yerinde görüp inceleme ve tecrübe paylaşımı gezisine; Isparta Keçiborlu Kaymakamı Okan Leblebicier, Kuyucak Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, Gıda Tarım Hayvancılık Keçiborlu İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Metin Sökmen, gül yetiştiricisi ve işleyicisi Hacer Erkan, lavanta gül yetiştiricisi, işleyicisi ve ekoturizm tesisi sahibi Selahattin Sökmen, Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Oktay Darcan, Lavanta yetiştiricisi ve işleyicisi Asım Cevni ve Lisinia Doğa Ekoturizm Tesisi girişimcisi Öztürk Sarıca katıldı.
EKOTURİZMDE ÖRNEK OLABİLECEK KÖYLER
BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatör Vekili Ömer Ferda AKYOL ile uzman Selin ŞEN’in eşlik ettiği ekoturizm heyeti, Isparta ve Burdur’da lavanta ve gül yetiştirilip ekoturizm potansiyeli olan köylere örnek olabilecek Sault, Roussillon ile Gordes köylerine gitti. Lavanta üretimi, işlenmesi ve ekoturizm konusunda önde gelen köylerde, yerel üreticilerin işleme tesislerini yerinde inceleyen Isparta Burdur heyeti, yerel dokusu başarıyla korunan köylere her yıl en az 35 bin turist geldiğini ve lavanta işleme tesislerinde çıkarılan yağların ünlü kozmetik firmalarına nasıl pazarlandığını öğrendi.
Uygulanabilecek örnekleri yerinde inceleyip bilgiler alan ekoturizm heyeti, köylerin kesişim noktasındaki lavanta müzesini de gezip, Fransa’nın yüzyıllardır uygulayageldiği hasat ve iki veya daha fazla bileşen içeren bir karışımın ısıtılıp, buhar ve sıvı faz oluşturmak suretiyle daha uçucu bileşence zengin karışımların elde edilmesini sağlayan ayırma işlemi olan distilasyon teknikleri hakkında detaylı bilgi aldı.
BÜYÜK FİRMA VE
HEDİYELİK EŞYA
Ekoturizm heyeti, örnek olabilecek köylerin yanısıra büyük ölçeklerde üretim yapıp ürünlerini ihraç eden firmaları da ziyaret etti. Dünyanın dört bir yanından gelen doğal aromatik bitkiler ile hammaddeleri kullanarak kozmetik ve parfüm üretip 90 ülkeye ihracat yapan L’occitane firmasının üretim tesislerinde bilgilendirilen heyet, firmanın müzesi ile ürünlerin bir kısmını yetiştirdikleri bahçeleri de yerinde görme imkanı buldu.
Fransa’nın ekoturizm alanında hediyelik eşya pazarının tamamına yakınına hakim Türk girişimi firma Coton Blanc’ın üretim tesislerini de gezdi. Bilgilenip incelemelerde bulunan Isparta Burdur heyeti, turistlere sunulabilecek alternatif hediyelik eşya ürünleri ile sektör hakkında bilgiler aldı.
PARFÜM BAŞKENTİ
GRASSE’DE FİRMALARDA
BİLGİLENDİRME
TOPLANTILARI
Dünyanın parfüm başkenti olarak bilinen Grasse’ya geçen heyet üyeleri, büyük kozmetik markalar için parfüm formülize edip üreten parfüm üreticileri Fragonard ve Galimard firmalarını da ziyaret etti. Firma yetkilileri tarafından toplantılardaki sunumlarla parfümlerde kullanılan gül, lavanta ve diğer aromatik bitkilerin alım koşulları hakkında bilgilendirilen Isparta Burdur heyeti, firmaların müzelerini de ziyaret etti.
Batı Akdeniz Fransa Provence Tecrübe Paylaşımı Teknik Ziyareti kapsamında katılımcılar, Fransızların entegre olarak lavanta, gül yetiştiriciliği ve işlenmesinin yanı sıra ekoturizmle birleştirilmesi ile ilgili tecrübelerinden çok etkilendiklerini ve uygun olanları kendi alanlarında uygulamak için çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Edinilen bilgileri Isparta ve Burdur illeri için bütüncül bir ekoturizm master planı oluşturulmasında kullanacak BAKA, konu ile ilgili çalışmalarını sürdürecek.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap