16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

Ispartalı Dr. Süleyman Gülsüner, dünya tıp biliminde yeni çığırlar açıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ispartalı Dr. Süleyman Gülsüner, dünya tıp biliminde yeni çığırlar açıyor
Haberin Tarihi: 13.11.2013 09:10:00 - Okunma Sayısı:5996 defa okundu.

Amerika'da 3 yıl önce Kırıkhan'da el-ayak üzerinde yürüme hastalığı için bir ailenin genetik şifresini çözen Ispartalı Dr. Süleyman Gülsüner, şimdi de dünya tıp biliminde yeni çığırlar açıyor.

Ispartalı Dr. Süleyman Gülsüner, dünya tıp biliminde yeni çığırlar açıyor

 

            Amerika'da 3 yıl önce Kırıkhan’da el-ayak üzerinde yürüme hastalığı için bir ailenin genetik şifresini çözen Ispartalı Dr. Süleyman Gülsüner, şimdi de dünya tıp biliminde yeni çığırlar açıyor.

            Isparta’nın 33 yaşındaki genç beyni Dr. Süleyman Gülsüner, dünya tıp bilimine damgasını vurdu. Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim görevlisi iken Hatay Kırıkhan’da el-ayak üzerine yürüme rahatsızlığı bulunan ailenin genlerini çözen Dr. Gülsüner, bu başarısıyla İsveç'in Göteborg kentinde İnsan genetiği alanında en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen 'Isabelle Oberle Young Investigator Award' ödülünü kazanmıştı. Bu başarısından sonra Amerikalı bilim adamlarının da dikkatine çeken Dr. Gülsüner, Washington Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marie Claire King ve ekibi tarafından Amerika’ya davet edildi. 3 yıldır Amerika’da ekibiyle çalışmalarını sürdüren Gülsüner, tıp dünyasında çığır açarak, şizofreni hastalığan neden olan 54 yeni gen keşfetti.

 

                   

            Baba Hüseyin Gülsüner, oğlunun genç yaşta dünya tıp bilimine damga vurmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyor. 3 çocuk babası Gülsüner, Süleyman’ın ilkokul çağlarında araştırmaya meraklı olduğunu söyledi. Gülsüner, “İlkokuldan beri bilim adamı olacağım diyordu. Daha ilkokuldayken ben ona mikroskop aldım. Kurbağa yakalıyor ve inceliyordu. Hiç okumasa 5 bin kitap okumuştur. Okumaya ve araştırmaya çok meraklı. İlkokul, ortaokul ve liseyi Isparta’da okudu. Liseden sonra 9 Eylül Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’ni kazandı. Süleyman’ı büyük fedakarlıklarla okuttum” dedi.

            Öte yandan ABD'de çalışmalarını sürdüren Dr. Gülsüner ve çalıştığı ekibin yürüttüğü 3 yıllık çalışmada, şizofreni hastalığına neden olan 54 yeni gen keşfedildi. Bilim dünyasında beyin kaynaklı hastalıkların şifresinin çözülmesi yolunda büyük heyecanlar uyandıran Dr. Gülsüner'in çalışmasında geliştirdiği yöntemler, otizm ve zeka geriliği gibi hastalıkları aydınlatmak üzere kullanılmaya başlandı. Çalışmada, bulunan gen mutasyonlarının özellikle baba yaşının ileri olduğu durumlarda sperm hücrelerinde ortaya çıktığı da saptandı.

            Dr. Süleyman Gülsüner, mutasyon saptanan genler arasında beyin gelişimi ve sinir sisteminde sinyal iletiminden sorumlu çok önemli genlerin bulunduğuna işaret ederek, farklı hastalarda saptanan genlerin anne karnındaki gelişimsel dönemde beynin 'prefrontal korteks' adı verilen bölümünde etkileşim ve uyum içinde çalıştıklarının ortaya çıktığını da saptadıklarını belirtti. İnsan beyninin işlevselliğini kazanması ve bunu devam ettirebilmesinin binlerce proteinin ve genin etkileşimiyle oluşan iletişim ağlarının bütünlüğünü korumasına bağlı olduğunu vurgulayan Dr. Gülsüner, "Bu ağlarda yer alan bir ya da bir kaç genin bozulması tüm sistemin göçmesi ile sonuçlanabiliyor. Şizofreni hastalarında mutasyona uğrayan genlerin birden fazla network ağı oluşturması klinik olarak farklı özelliklere sahip hasta gruplarının farklı mekanizmalar sonucu ortaya çıktığını gösteriyor. Bu bulgular hem insan beyninin nasıl geliştiğini anlamamızı sağlayacak hem de klinik olarak da çeşitlilik gösteren şizofreni hastalığını biyolojik gruplara ayırmamıza ve hedefe yönelik ilaçlar geliştirmemize olanak verecek." dedi.

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    30.12.2021 00:56:41
    Rabbim bahtını gönlünü açık etsin değerli kardeşim çalışma azmın olduğu mudetçe Allah yolunu açık edecektır. Amerikanın bir beyin göçünü olduğunu herkesçe malum inşallah bu millet senin gibi bilim insanların kiymetini anlayıp en kısa zamanda bu ülkenin geleceği adına çok şeyler yapacağına eminim ve inaniyorum Rabbim yolunu açık etsin Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah Allaha emanetsiniz
Yorum Yap