16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

EKOLOJİK KÖY, GÖKTAŞ...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EKOLOJİK KÖY, GÖKTAŞ...
Haberin Tarihi: 11.2.2014 10:24:00 - Okunma Sayısı:4081 defa okundu.

Ekolojik köyler hareketinin ana eksenini, insani boyut, dostça ilişkilerin zenginliği, arzuların ve idealistliğin sürekliliği oluşturmaktadır.

EKOLOJİK KÖY, GÖKTAŞ...

 

EKOLJİK KÖY NEDİR? NASIL OLMALIDIR…

EKOLOJİK KÖYLER GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ OLABİLİRLER

EKOLJİK KÖY; GÖLÜN KURTULUŞUDUR ve BİR “DEVRİMDİR” … !!!

 

Erol KESİCİ

 

            Ekolojik köyler hareketinin ana eksenini, insani boyut, dostça ilişkilerin zenginliği, arzuların ve idealistliğin sürekliliği oluşturmaktadır.

            Eğirdir Gölü Havzasında ve uygulamasının T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülecek olan Eğirdir Gölü Özel Hükümleri konusunda çok önem arz eden diğer bir konu da göl çevresinde “EKOLOJİK KÖYLER” kurulacak olmasıydı.

            Ekolojik Köy bağlamında Göktaş mahallemizin göl kıyısından taşınması gündeme gelmişti. Bana göre aşağıda belirteceğim Ekolojik Köy kurulum ana ilkelerine göre  Göktaş benzerlik göstermektedir.  

            Hemşehrimiz Mimar Sayın Ali SİNAN Eğirdir Gölü çevresinde Ekolojik Köy düşüncesine “ÜTOPYA” demektedir. Sayın SİNAN’ın Göktaş Mahallesinin taşınması ve Ekolojik Köy konusundaki görüşü şöyle:

            “….. Göktaş mahallesi ve çevre köylerin oluşturduğu bir doku vardır ve evlerinin kendi sosyal yaşamlarına, kültürlerine, ekonomik durumlarına göre belli bir tipolojisi vardır. Bunlar reddedilip başka bir yere yerleşim birimi kurmak bu insanlara vurulan en büyük darbedir.

            Ekolojik köy gibi düşünceler varsa (bu bana göre bir ütopyadır) içerisinde kıyıdaki yerleşim birimleri de bulunmalıdır. ...  Makam sahiplerinin söylemine göre “consept” yani kavram ekolojik köy değil ekolojik kıyı yerleşim alanı olmalıdır. Uygulanacak projeler halkı toprağından ayırmadan yapılmalıdır. En önce bölge halkının ekonomisi, sosyal ve kültürel yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Projeler üretilirken tek branş bilim adamlarının ortaya koydukları veriler yeterli değildir.

            Eğirdir’i savunacak olan Eğirdir halkının kendisidir. İmkanlar sağlandığı taktirde gölden doğan Eğirdir halkı, anasına zarar vermeyecektir…”

            Ben de  sayın SİNAN’ın düşüncelerine katılıyorum. Gerçek anlamda ekolojik köylerin kurulması  EĞİRDİR GÖLÜ VE HAVZASININ KURTULUŞU DEMEKTİR. Fakat gerçek-bilimsel anlamdaki ekolojik köyler…

GERÇEK ANLAMDA

EKOLOJİK KÖY NASIL

OLUŞTURULUR VE AMAÇLARI  

            Ekolojik köyler hareketinin ana eksenini, insani boyut, dostça ilişkilerin zenginliği, arzuların ve idealistliğin sürekliliği oluşturmaktadır. Köylerin oluşturulmasında ve başarılarında bu olgular belirleyici olacaktır. Ekolojik açıdan, ekolojik köyde çevreye ve insana saygı duyma, yapıcı ve sorumlu bir tavır alma esastır. Temel ihtiyaçları karşılama da dâhil olmak üzere, insanı ve doğal çevreyi sömürmekten kesinlikle uzak durmak gerekmektedir(Thibaud). Ekonomik açıdan, çok farklı faaliyetler öngörülebilir.

            1-Biyolojik Tarımın Geliştirilmesi,

            2.Ziyaretçi Kabul Etmek,

            3.Ekolojik Ürünler Üretme,

            4.Eğitim Merkezleri:

            5.Sanat ve Zanaat Faaliyetleri,

            6.Yapı Şantiyeleri,

            7.Yeni Eğitsel Deneyimler,

            8.Kısmi Yerleşme,

            9.Eşit Düzeyde Gelir.

            Ekolojik köyler, insanın çevre, diğer insanlar ve teknoloji ile ilişkilerinde yeni bir yaklaşımı somutlaştırması bakımından örnek yaşam alanları oluşturabilirler. Mevcut köylerin kendilerini toparlamalarına katkı sağlayabilirler.

            Ekolojik Köyler; geçmişle gelecek arasında güzel bir köprü olabilirler. Belirtilen  anlamındaki EKOLOJİK KÖYLER keşke göl çevresinde  gerçekleştirilebilse...  Özel Hükümler bu anlamdaki Ekolojik Köylerden mi bahsetmekte yoksa,  Ekolojik Köy  sadece “isimlendirme midir?”. 

            Göl kıyısında  gerçek yapı ve oluşumuyla Ekolojik Köy ya da mavi-yeşil kuşak  oluşturulması çok önemlidir, fakat göl iyileştirilmeden, sadece isim olarak Ekolojik Köy oluşturulması çok sakıncalıdır. Bu, işgalin başka bir şekli olmamalıdır… Ekolojik Köyler doğanın koruyucularıdır. Ama gerçek “Ekolojik Köyler” kurulursa...

            Gölden hep ekonomik kazanç beklemek çok büyük hatadır ve yaşam alanlarının bu amaçla bozulmamasını isteyenler içinde çok büyük haksızlıktır. Dünden bu güne bu ekonomi bakışıyla göl,  doğal göl özelliğini kaybetmiştir…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap