MARİM'İN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI MASAYA YATIRILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MARİM'İN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI MASAYA YATIRILDI
Haberin Tarihi: 13.5.2014 10:25:00 - Okunma Sayısı:2215 defa okundu.

1952 Yılında Eğirdir Fidanlığı, 1974 yılında Ziraat Ortaokulu, 1994 yılında Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve son olarak 2011 yılında Meyvecilik Araştırma Enstitüsü adını alan ve bugünlere gelen (MARİM)'in, dünü, bugünü ve yarını konulu bir panel düzenlendi.

MARİM’İN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI MASAYA YATIRILDI

 

            1952 Yılında Eğirdir Fidanlığı, 1974 yılında Ziraat Ortaokulu, 1994 yılında Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve son olarak 2011 yılında Meyvecilik Araştırma Enstitüsü adını alan ve bugünlere gelen (MARİM)’in, dünü, bugünü ve yarını konulu bir panel düzenlendi. 

 

            Düzenlenen panele; Tarım Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Bedestenci, Kaymakam Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Isparta Tarım İl Müdürü Cenk Şölen, Eğirdir İlçe Tarım Müdürü Uğur Turgut, Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü (SARİM) Şakir Çınar, MARİM’in eski Müdürleri Dr. Abdullah Kankaya, Kadir Güven ve Enver Murat Dolunay, Marim Müdürü İsa Eren, Gazeteci Yazar Zeki Tarhan, basın mensupları ve çok sayıda MARİM personeli katıldı

.

            Panel öncesi MARİM tarafından katılımcılara yemek ikram edildi.

            Saat 14:00’de saygı duruşu ve istiklal marşımızın söylenilmesi ile başlayan MARİM’in dünü, bugünü ve yarını konulu panelde bir açılış konuşması yapan kurum müdürü İsa Eren şunları ifade etti.

            “Öncelikle davetimizi kabul ederek bizleri onurlandırmanızdan, kıymetli vakitlerinizi ayırarak, uzaktan ve yakından teşrif etmenizden duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum.

            Bugün burada, meyve fidanlığı olarak 62 yıl önce görev yolculuğu başlayan bir kurumun hafızasını (mümkün olduğu kadar) canlandırmak için toplanmış bulunuyoruz.

            1952’de başlayan bu yolculukta kurum, Ziraat Meslek Lisesi, Bahçe Kültürleri İstasyonu, Üretme İstasyonu gibi birçok farklı isimle çalışmalarına devam etmiş, 1994 yılında araştırma misyonu yüklenmiştir. Halen Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ismi altında, bu misyonu devam ettirmektedir.

            Araştırma kuruluşuna dönüştüğü 1994 yılından bu yana kurum, bakanlık yetkililerinin çoğu defa zikrettikleri şekilde hızla kabuk değiştirmiş ve ılıman iklim meyve türlerinde yaptığı araştırmalarla ülke meyveciliğine ciddi katkılar yapmış, isminden söz ettirmeyi başarmıştır.

            Müdürlüğümüzde çıktıları, Türkiye’nin tüm iç ve geçit bölgelerinde kullanılmak üzere meyvecilik, bağcılık, süs bitkileri, sebzecilik, bitki sağlığı, tıbbi aromatik bitkiler, tarım ekonomisi ve toprak su kaynakları konularında araştırmalar yürütülmektedir.

            Kurumumuz Isparta, Burdur, Antalya, Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli, Uşak, Konya, Karaman, Ankara, Çankırı, Kırşehir, Kırıkkale, Eskişehir, Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Aksaray illerinden sorumludur.

            Müdürlüğümüz şu anda, 47 Ziraat Mühendisi, 1 Peyzaj Mimarı, 1 Kimya Mühendisi, 12 Teknisyen/Tekniker, 3 Laborant, 5 İdari Personel, 47 daimi işçi, 8 Geçici işçi olmak üzere toplam 124 personel ile faaliyetlerini yürütmektedir.

            Araştırma personelinin akademik eğitim durumu ise şöyledir:

            Doktora (bitirmiş): 10 kişi, Doktora (devam eden): 15 kişi, Yüksek Lisans (bitirmiş): 20 kişi, Yüksek Lisans (devam eden): 3 kişi, Lisans 1 kişi.

            Araştırma personelinin yaş ortalaması 37’dir.

            Her geçen gün dinamik bir süreç içerisinde kurumun bilimsel altyapısı daha da gelişmekte, ulusalar arası entegrasyonu güçlenmektedir. Şunu özellikle belirtmek isterim ki; zaman içerisinde laboratuvar, alet-ekipman ve diğer donanımlar bakımından da çok hızlı gelişen kurumumuzun asıl güç kaynağı, beşeri kaynaklarının (yani çalışan personelinin) inanılmaz özverili çalışmaları ve kaliteleridir. Bahsettiğim gelişmelerin yaşanması, bizden önceki siz meslek büyüklerimizin attığı temellerin, yerleştirdiği her bir tuğlanın ne kadar sağlam olduğunun göstergesidir. Ülke tarımına ve dünya bilimine yaptığınız katkılardan dolayı sizlere teşekkürü borç biliyorum.

            Bu toplantı vesilesi ile kurumumuza emek verip, ahirete intikal eden büyüklerimize Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve sıhhat diliyor, katılımlarınızdan dolayı siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

            Kurum Müdürü İsa Eren’in konuşmalarının ardından MARİM’i tanıtan sinevizyon izlenildi.

 

            Daha sonra moderatörlüğünü Zeki Tarhan’ın yaptığı “MARİM’İN dünü, bugünü ve yarını” konulu panele geçildi.

            Panel sonrası emeklerinden dolayı Eski Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Bedestenci’ye, Kurumun eski müdürleri, Dr. Abdullah Kankaya, Kadir Güven ve Enver Murat Dolunay’a ve moderatör Zeki Tarhan’a birer plaket takdim edildi.

            Panel, laboratuvarların gezilmesi ile sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap