Türkiye'nin En Büyük Tatlı Su Gölü Beyşehir Beklenen Eski Günlerine Kavuştu...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türkiye'nin En Büyük Tatlı Su Gölü Beyşehir  Beklenen Eski Günlerine Kavuştu...
Haberin Tarihi: 23.6.2014 10:15:00 - Okunma Sayısı:1914 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler neticesinde ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde su seviyesi tatmin edici noktaya ulaşarak beklenen eski günlerine ulaştı.

Türkiye’nin En Büyük Tatlı Su Gölü Beyşehir  Beklenen Eski Günlerine Kavuştu…

 

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler neticesinde ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde su seviyesi tatmin edici noktaya ulaşarak beklenen eski günlerine ulaştı.

            Su seviyesini korumaya ve su çekimlerini azaltmaya yönelik çalışmaların sürdüğü gölde Suğla Depolama sisteminin devreye alınmasıyla çekilen su miktarlarında önemli ölçüde azalmalar sağlandığı gözlendi.

            “Su Takviyesi İle Beyşehir Gölü

            Eski İhtişamına Kavuştu”

            Orman ve Su İşleri Bakanlığınca etkin ve fedakar bir şekilde sürdürülen çalışmalar neticesinde birçok sulak alanda olduğu gibi Beyşehir Gölü’nde de önemli bir başarı yakalandığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise şöyle devam etti:

            “Gembos Derivasyonu ile Gembos Havzasından Akdeniz'e boşalan sular Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajında toplanarak buradan 3,5 km’si tünel olan 15,8 km uzunluğundaki derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne ulaştırıldı. Bu derivasyon kanalıyla Beyşehir Gölüne yılda ortalama 130 milyon m3 su aktarılması planlandı. 2009 yılında hedefler aşılarak 160 milyon m3, 2010 yılında 160 milyon m3,  2011 yılında 175 milyon m3 ve 2012 yılında 194 milyon m3 su aktarımı gerçekleştirildi. Bu çalışmalarla Beyşehir Gölü eski ihtişamına kavuştu.”

            “Kıyı Tahkimatı ile Beyşehir Gölü Cazibe

            Mekanı Haline Getiriliyor”

Beyşehir Gölü’nü kıyı tahkimatı ile bir cazibe mekanı ve vatandaşların tabiatla iç içe hoşça vakit geçirebilecekleri bir ortam haline getirmek için çalışmalar da yaptıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Sağ sahilde bisiklet yolu ve yanında kauçuk yürüyüş yolu, sol sahilde ise kauçuk yürüyüş yolu yapılacak. Proje tamamlandığında Beyşehir Gölü etrafında sağlı sollu toplam yaklaşık 8 km’lik güzergah, gölün dalga etkilerinden korunmuş olacak.  Ayrıca yaklaşık 3.5 km’lik yürüyüş yolu Beyşehir ilçemize kazandırılacak” diye konuştu.

            Nesli Tükenmekte Olan Balıklar

            Beyşehir Gölüne Kazandırılıyor

            Ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan hizmet alımı protokolü çerçevesinde yürütülen "Beyşehir Gölü Sulak Alanı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi II: Beyşehir Gölü Balıklarının Kültüre Alınması" projesi de başarıyla ilerliyor.

            Bu kapsamda göldeki endemik balık türü kababurun (kızılkanat) anaçları yakalanıp, İKÇÜ Su Ürünleri Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi’nde üretiliyor. Kuluçkalanması başarıyla neticelenen yavrular Ağustos ayında göle salınacak. Böylece yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu tür zenginleştirilmiş olacak ve gölün eski haline dönmesine katkı sağlanacak.  Bu projenin devamında, nesli tükenmekte olan siraz balığı, yağ balığı, akbalık gibi anaçların da aynı şekilde Beyşehir Gölü’ne kazandırılması hedefleniyor.

            Beyşehir Gölü Havza Koruma Planı ve

            Özel Hüküm Belirleme Projesi İle Korunacak

            Beyşehir Gölü Havzası’ndaki her türlü kirlenme ve bozulmaların önlenmesi, su kalitesinin korunarak iyileştirilmesi ve en iyi şekilde kullanımın sağlanması maksadıyla Beyşehir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi 2011 yılında başlatılmış olup 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.

            Havzadaki mevcut su kalitesini korumak ve iyileştirmek maksadıyla yapılması gereken arazi kullanım şekli ve çevre koruma tedbirlerini ihtiva eden Havza Koruma Planı hazırlanması çalışmaları devam ediyor. Proje neticesinde, havza koruma planı ile birlikte havzanın özelliklerine uygun Özel Hükümler belirlenecek.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap