Eğirdir, 30 Ağustos Zafer Bayramını Kutladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir, 30 Ağustos Zafer Bayramını Kutladı
Haberin Tarihi: 30.8.2014 18:05:00 - Okunma Sayısı:2725 defa okundu.

Bu yıl ilk defa Askeri Bandosuz geçit töreni yapıldı.

Eğirdir, 30 Ağustos Zafer Bayramını Kutladı

 

            1922 yılının, 26 Ağustos sabahı günün ilk ışıklarıyla başlayan ve 30 Ağustos’ta Türk Ordusunun zaferiyle sonuçlanan Büyük Zafer'in üzerinden tam 92 yıl geçti. 30 Ağustos Zafer Bayramı  tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de kutlandı. Bu yıl ilk defa Askeri Bandosuz geçit töreni yapıldı.

            30 Ağustos Zafer Bayramının 92’nci yıldönümü kutlamaları 30 Ağustos 2014 Cumartesi  günü saat 08:45’de Anıtpark’ta çelenk sunma töreni ile başladı.

            Çelenk sunma törenine Kaymakam Yalçın Yılmaz, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, daire amirleri, siyasi parti başkanları, gaziler, askeri ve sivil erkan katıldı.

            Çelenk sunumunun ardından devletimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız söylenildi.

            30 Ağustos Zafer Bayramının 92’nci yıldönümü kutlamaları Kaymakam Yalçın Yılmaz, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etmesiyle devam etti.   

            Saat:10.00’da Hükümet konağı önündeki tören alanına geçilmesinin ardından Kaymakam Yalçın Yılmaz, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl tarafından askeri personelin ve törene gelen halkın Zafer Bayramı kutlandı. Daha sonra İstiklal Marşımız söylenildi.

            30 Ağustos Zafer Bayramının 92’nci kutlamaları çerçevesinde TSK adına konuşmayı Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından P. Bnb. Yasin Şahin yaparak şunları dile getirdi:

            “Bugün, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz, Tarihi eşsiz zaferlerle dolu, yüce Türk milletinin ve onun ayrılmaz bir parçası olan Türk silahlı Kuvvetlerinin, en büyük günüdür.

            Bugün,  milletimizin kaderinin değiştiği, Anadolu’da düşmana son darbenin vurulduğu bir milletin yok olma sınırında iken gerçekleştirdiği büyük zaferin 92’inci yıldönümüdür.

            Kurtuluş destanımızın taçlandırıldığı son aşama olan 30Ağıustos Zaferi, asil Türk milletiyle kahraman ordusunun, ebedi başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, ordu ve millet olarak birbirine kenetlenerek sürdürülen varoluş mücadelesinin bir sonucudur.

            Zaferin önemini ortaya koyması bakamından, bu mücadelenin öncesindeki duruma bir kez daha dikkatinizi çekmek istiyorum.

            Bilindiği üzere, Birinci Dünya Savaşı sonunda; Osmanlı İmparatorluğu, Mondros Mütarekesi ile kayıtsız şartsız teslim olarak yenilgiyi kabul etmişti.

            Bir zamanların muhteşem Osmanlı Devleti, yedi yıl süren bir savaş serisinin sonunda büyük insan kayıplarına uğramış, galiplerin kendisi hakkında vereceği karara razı ve kadere boyun eğmiş bir durumdaydı.

            Galip devletlerinde desteğiyle yunanlılar 15 Mayıs 1919’da İzmir’e, çıkmışlar ve Anadolu’nun içlerine doğru, güzel yurdumuzu yakıp yıkarak ilerlemeye başlamışlardı.

İşte böyle olumsuz siyasi tablo içinde düşmana ilk darbe birinci ve ikinci İnönü muharebelerinde vurulmuştur. Sakarya Zaferinden sonra düşman Afyon Bölgesine çekilerek tertiplenmiştir. Büyük bir gizlilikle hazırlıklarını tamamlayan Türk Ordusu, 26 Ağustos sabahı taarruza kalkmış, 30 Ağustos 1922 gecesi düşmanı çembere alıp, imha etmiştir.

            Kurtulabilen Yunan birlikleri ise İzmir istikametinde kaçmaya başlamışlardır. 5 gün içerisinde kesin sonuca ulaşan ordumuz, bugün bile tahayyülü güç şartlarda muhabere ederek, 15 günde 400 km. yol alarak düşmanı İzmir’den denize dökmüştür.

Değerli konuklar; işte bugünün Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ün dehası ile yüce milletimizin kanı ve canı pahasına kazanılmış bu büyük zaferin üzerine kurulmuştur.

            Bu nedenle 30 Ağustos, millet olarak gurur duyacağımızın en önemli ve büyük bir zaferdir.

            Bu zafer;

            Yüce Türk milleti ve kahraman ordusunun, en zor şartlarda dahi, hiçbir güce boyun eğmeyeceğinin; egemenliği ve özgürlüğü söz konusu olduğunda, gücünün ve yeteneğinin hiçbir engel tanımayacağının, eşsiz bir örneğidir.

            Türk milletinin bağrından çıkan Türk silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de bağımsızlığımızın kutsal vatan topraklarının laik, demokratik ve üniter devlet yapımız ile Atatürk ilk ve inkılaplarının yılmaz bekçisidir.

Büyük önderin veciz sözünde ifade bulduğu üzere, Cumhuriyet Orduları; Cumhuriyet ve kutsal topraklarını güvenle koruma ve savunma kudretindedir ve hazırdır.

            Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da akıl ve ilmin yol göstericiliğini kabul eden Atatürkçü düşünce sistemi, vazgeçilmez rehberimiz olmaya devam edecektir.

            Bu düşüncelerle, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran ve bizlere emanet eden, başta büyük önder Atatürk ve O’nun silah arkadaşları olmak üzere, kurtuluş savaşının tüm kahramanlarının günümüzde terör eylemlerinde şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik güçleri mensuplarımızın ve hayatlarını yitiren vatandaşlarımızın aziz hatıraları önünde minnet ve saygıyla eğilirken, kahramanlıklarıyla destanlar yaratan gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

            Mensubu olmaktan şeref duyduğumuz yüce Türk milletinin ve kahraman ordusunun, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Silahlı kuvvetler günü hepimize kutlu olsun.”

            Daha sonra bir konuşma yaparak herkesin beğenisini kazanan emekli Tarih öğretmeni milli hatip, hemşehrimiz İbrahim Sarıdaş’ın konuşması ise meydanı coşturdu. İbrahim Sarıdaş’ın konuşmasının ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı kahraman askerlerimizin geçit töreni ile sona erdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap