KOOPERATİFLER BİR ARAYA GELECEK, ELMA ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLECEK...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KOOPERATİFLER BİR ARAYA GELECEK, ELMA ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLECEK...
Haberin Tarihi: 6.7.2013 09:47:00 - Okunma Sayısı:2095 defa okundu.

Temmuz 2013 Çarşamba akşamı Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda "Elmanın İhracat Olanakları" masaya yatırıldı.

KOOPERATİFLER BİR ARAYA GELECEK, ELMA ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLECEK…

 

            4 Temmuz 2013 Çarşamba akşamı Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda “Elmanın İhracat Olanakları” masaya yatırıldı. Toplantı İl Genel Meclis Üyesi Veli GÖK başkanlığında, Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa EREN, Gülbudak Tarım İşletmesinden Hasan İNCE, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Taner GÖKDOĞAN, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nuri SELÇUK, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet ADAR, Gümrük Müşaviri Kürşat ARIDUMAN, Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur TURGUT, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman KILIÇ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü teknik elemanları ve kooperatif yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.                                             

            Saat 20.30 da akşam yemeğinin ardından toplantı salonuna geçildi ve İl Genel Meclisi Üyesi Veli GÖK’ün açılış konuşmasının ardından, MARİM Müdürü İsa EREN kurum tanıtımını içeren bir sunum gerçekleştirdi. GÖK, toplantıda sırasıyla konuşmacılara söz vererek konu hakkındaki görüşlerini aldı.

            Konuşmacılar tarafından sektörde, üretim maliyetlerinin yüksek olduğu ve üreticilerin ürünlerini bireysel olarak pazarladıkları, Avrupa Birliği’nde bahçedeki elmanın %90’ının paketlenip ihracata sevk edilecek kalitede olduğu, Türkiye’de ise bu oranın %10’larda kaldığı gibi sorunların varlığı dile getirildi.

            Toplantıda, üreticilerimizin İtalya örneğinde olduğu gibi bir örgüt çatısı altında toplanmaları gerektiğinin ihracatta kilit nokta olduğu; böylelikle üreticilerin, ürün kalitesini artırmaları ve girdiyi daha ucuza temin etmeleri sayesinde üretim maliyetlerini düşürebilecekleri belirtildi.

            Yine üreticilerin ürettikleri ürünü bu örgütlere teslim etmeleri ve bu örgütler tarafından üretici adına ürünün muhafaza, ambalajlama ve pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanan toplantıda söz alan Ticaret Borsası Başkanı Ahmet ADAR, kooperatiflerimizin biraraya gelerek “Sektörel Dış Ticaret Şirketi” kurmalarının ihracat açısından faydalı olabileceği belirtti.

            Toplantı sonucunda Eğirdir’de ihracata başlangıç olması açısından “2014 yılı hedefinin, 5.000 ton elmayı ihracata göndermek” olması gerektiği fikrinde karar kılındı. Her kooperatiften 2’şer kişi ve Ticaret Borsası temsilcilerinin önderliğinde bir heyet oluşturulmasına karar verilen toplantıda Kooperatiflerin her birinin 500’er ton elmayı bir araya getirerek, toplu olarak satış yapılması konusunda fikir birliğine varıldı. Gülbudak Tarım İşletmesi de bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Ticaret Borsasından da yurtdışı müşteri bulma konusunda talepte bulunuldu. Bir sonraki toplantıya kadar kooperatif yöneticilerinden üyeleri ile istişare ederek bu konuyu bir karara bağlamaları istendi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap