Eğirdir MAREM, Parfüm Bitkileri Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir MAREM, Parfüm Bitkileri Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı
Haberin Tarihi: 9.9.2019 14:51:25 - Okunma Sayısı:3904 defa okundu.

Çalıştayın sonuç bildirgesiyle parfüm bitkilerinin geleceğine ve sektöre yön vermek amacıyla rehber oluşturulacak.

Eğirdir MAREM, Parfüm Bitkileri Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı

Isparta Valiliği'nin öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM), ilgili kurum kuruluşların destekleriyle 'Parfüm Bitkileri Çalıştayı' yapıldı.

'Özünde Güzel Koku Var' sloganıyla Eğirdir MAREM'de yapılan çalıştay, 9 Eylül 2019 Pazartesi günü (bugün) saat 09.00'da kayıtlarla başladı.

Çalıştaya; Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Telci, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Nurhan Yıldırım, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Ayten Salantur, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognosi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Özek, Erdoğmuş Parfüm Sanayii (EPS Fragrance) Firma Sahibi Hüseyin Erdoğmuş, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesinden Güner Gençer, Eğirdir Belediyesi Eski Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Isparta Tarım ve Orman il Müdürü Enver Murat Dolunay,  Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Daire amirleri, özel sektör temsilcileri, üreticiler ve davetliler katıldı.

BAKA ile MAREM, parfüm bitkileri sektöründe ilgili kurum ve kuruluşların destekleriyle önemli bir çalıştay programladı. Konu başlıkları gül ve lavantanın yanısıra papatya, biberiye, misk adaçayı, nane, ölmez otu gibi diğer parfüm bitkileri olacak çalıştayda dünya gülyağının yüzde 60'ını, lavanta, kekik, defne, adaçayı gibi çok sayıda parfüm bitkisinin üretildiği ülkemizdeki sektörün paydaşları bir araya geldi.

 'Parfüm Bitkileri Çalıştayı' Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü canları pahasına müdafaa eden aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması, akabinde istiklal marşımızın söylenilmesi ile başladı.

 

Protokol konuşmaları yapıldı…

'Özünde Güzel Koku Var' sloganıyla gerçekleşen Parfüm Bitkileri Çalıştayı’nda Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü (MAREM) Dr. Şerif Özongun, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, ISUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Nurhan Yıldırım, TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Ayten Salantur ve Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik birer açılış ve hoş geldiniz konuşması yaptılar.

 

Sunumlar Yapıldı

'Parfüm Bitkileri Çalıştayı'nda konuşmaların ardından sunumlara geçildi.

Çalıştayda paneli Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognosi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Özek, yönetirken, 45 Ülkeye ihracat yapan EPS Fragrance Firma Sahibi Eğirdir'li Hüseyin Erdoğmuş,  “Bölgede üretilebilecek kokulu bitkilerin üretim teknikleri, ekonomisi ve işleme teknolojileri ile sürdürülebilirliği” konusunda, 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesinden Güner Gençer “ Itri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dış Ticareti” konusunda ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Telci  “ Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Yerel Çeşitlilik” konularında çağrılı bildiriler sundular.

 

Çalıştayda; gül, lavanta, papatya, kekik, biberiye, nane gibi parfüm bitkilerinin geleceği, sektöre ait süreç iyileştirme çalışmaları, rehber hazırlanması, sorunlar, çözüm önerileri ve çözüm üretecek kurumlar konularında beyin fırtınası yapıldı.

Sektörün durum tespiti, sorun ve çözüm önerileri ve yol haritasının belirlenmesi hedefiyle yapılacak çalıştayda "Parfüm Bitkileri Yetiştirme Tekniği", "Parfüm Bitkileri Ar-Ge" ve "Parfüm Sektör Analizi" olarak 3 çalışma grubu oluşturuldu.

Üreticiler, sektör temsilcileri, devlet yetkilileri, STK'lar ve bilim insanları, tam anlamıyla fayda sağlanamayan parfüm bitkilerine ait tüm sektör paydaşlarının biraraya geldiği çalıştayda, parfüm bitkilerinin geleceği, sektöre ait süreç iyileştirme çalışmaları konusunda rehber hazırlanması, sorunlar, çözüm önerileri ve çözüm sağlayıcı kurumlar konusunda beyin fırtınası yapacak. Çalıştayın sonuç bildirgesiyle parfüm bitkilerinin geleceğine ve sektöre yön vermek amacıyla rehber oluşturulacak.

Ayrıca, bu rehberin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Tarım Şurası Kararları içerisinde yer alması için ilgili makamlara gönderilecek.

'Parfüm Bitkileri Çalıştayı' bugün akşam saat 19.00 da Çalıştay Sonuç Raporu ile sona erecek.

EMEL TURAN KARTAL (AKIN)

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap