TÜRKÇE’nin SİBİRYA’ dan, ANADOLU ve EĞİRDİR’e Yolculuğu (Bölüm6)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TÜRKÇE’nin SİBİRYA’ dan, ANADOLU ve EĞİRDİR’e Yolculuğu (Bölüm6)
Haberin Tarihi: 16.10.2019 09:14:13 - Okunma Sayısı:3701 defa okundu.

Ali Taş yazdı

 TÜRKÇE’nin SİBİRYA’ dan, ANADOLU ve EĞİRDİR’e Yolculuğu (Bölüm6)

Ön-Türk Kültürü Eğirdir’ de:

                Eğirdir’ de Ön Türkler, Etrüskler (/ Lidyalılar), Anadolu’nun batısında yaşamışlardır. M.Ö. 550 yıllarında Krezüs, Eğirdir şehrini imar etmiştir. Lidyalıların Güney Doğudan (Fırat dolayları, Habur) Anadolu’ ya girdikleri, batıya geldikleri Karçınzade’ nin kitabında belirtilmektedir. Bunlar Anadolu’ nun asıl sahipleri Hurri’ lerin bir koludur. M.Ö. 8000 yılından beri Anadolu’da oldukları Asya’lı hatta Ön Türk oldukları tarih kitaplarında belirtilmektedir. Medler (/ Kayaniler),(M.Ö. 2200 yılından itibaren varlıkları bilinen) Doğu’dan Anadolu’ ya gelmişler, hatta Eğirdir’ de İnek Denizi sahasına yerleşmişlerdir. Medler yani Kayaniler Oğuz kavmindendir. Oğuzlar, hayvancılıkla uğraşan bir toplumdur. Selçuklular, Anadolu’ ya gelip, Eğirdir’e girdiklerinde; Eski Hisar / İnek Denizindeki bir yazıyı Kay-av (Kayanilerin sahasını, Öküz Suyu’ndan İnek Denizine çevirmişlerdir). Bunu Karçınzade kitabında anlatmaktadır. Hatta İnek denizinde, Yellibelen  mağarasında eski Türk kültürü yaşatılmıştır. Demek ki; Miryekefelon Savaşından önce Eğirdir’ de Türk kültürü vardı. Kalatlar (/Keltler), şimdiki İngiliz’ lerin ataları M.Ö. 3. yüzyılda (Med ve Lidya’ lıların çöküşünden sonra) Eğirdir sınırına girmişlerdir.Kelt’ ler insan kurban eden halk olarak anılmıştır. Kervansaray’ın önceki yerinde insan kurban ederlerdi diye Karçınzade kitabında bahsetmiştir.

Medler’ de ateş kültü (Zerdüştlük) vardır. Biliyoruz ki; Kayani’ ler Oğuz’ ların bir koludur. Oğuz’ ların ongunlarından biri de Boğa / Öküzdür, benzerlik Lidya’ lılar için de geçerlidir, bu hayvan kutsaldır. Sümerler,  İskitler, Göktürkler ve Selçuklular’ da kartal önemlidir. Karçınzade kitabında; Selçuklu Kervansarayının yapıldığı yerde putlara tapıldığı şeklinde bu konudan bahsetmiştir. Anadolu’nun ilk yerleşimcilerinden olan Hurriler, ki bunlardan bir kol olan Hiksoslar bir dönem M.Ö. 1750-1250 Mısır’ı yönetmişlerdir. İbrahim dininin tek tanrıcılık ve Musa öyküsü bu dönemde ortaya çıkmıştır. İshak, oğlu İsmail’ i kurban ederken; ‘Allah’ın koç göndermesi’  motifi İslam dininden öncedir. Lidyalılar (Etrüskler), Medler, Hurriler Türk kültürünü yaşatanlardır.  Tarih boyunca bu dinsel motiflerin Eğirdir’ de bulunması bizişaşıtmamalıdır. İslam dininin koruyucusu Selçukluların, kervansaray inşa ettikleri yerin öyküsü anlamlıdır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap