HAREKET ET, DOĞRU BESLEN, DİYABETTEN KORUN

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HAREKET ET, DOĞRU BESLEN, DİYABETTEN KORUN
Haberin Tarihi: 15.11.2019 13:47:08 - Okunma Sayısı:3874 defa okundu.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı tarafından Dünya Diyabet Günü Sempozyumu düzenlendi.

HAREKET ET

DOĞRU BESLEN

DİYABETTEN KORUN

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı tarafından Dünya Diyabet Günü Sempozyumu düzenlendi.

 

Hastane konferans salonunda gerçekleşen programa konuşmacı olarak Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Doç. Dr. Hakan Korkmaz, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Kan, Psikiyatri Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Faruk Kılınç, Spor Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sabriye Ercan, Diyetisyen Aliye Carus, Diyabet Eğitim Hemşiresi Dudu Tuğba Çay katıldı.

Program dahilinde konferans salonu girişinde standlar kurularak programa gelen katılımcılara parmak ucu şeker taraması yapıldı. 

 

Diyabet hastalığı önemli sağlık problemlerine neden olan küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dahiliye Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Doç. Dr. Hakan Korkmaz, yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; “Diyabet hastalığını kontrol altına almanın ilk adımı diyabet hastalığını öğrenmektir. Komşunuzun kullandığı diyabet ilacı onun için uygun olsa da size uygun olmayabilir. Bilinçsiz kullanılan her ilaç kişiye zarar verebilir. Her diyabet hastasının ilaç tedavisi kendisine özeldir. Hareketsiz yaşam tarzı, artan obezite (şişmanlık), sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıkları diyabet görülme sıklığı artırmaktadır. Diyabet çok sinsi seyreden bir hastalık olup belirti vermeden uzun yıllar varlığını sürdürebilir. Tanıdaki gecikmeler kan şekerinin yüksek seyretmesi çeşitli organ ve dokularda hasara neden olabilmektedir. Kan şekeri yüksekliğinin hasara yol açtığı doku ve organ arasında göz, böbrek, sinir sistemi, kalp ve damarlar yer almaktadır. Diyabet hastalığı, diyaliz tedavisi gerektiren böbrek yetmezliğinin en sık nedeni olarak gösterilmektedir. Diyabet hastalığının erken dönemde tespit edilmesi diyabet açısından riskli olan kişiler belli aralıklarla tarama yapılması ile olabilmektedir.”

 

 

Şeker hastalığının, dünyada ve ülkemizde görülme sıklığının giderek artan, ciddi organ kayıplarına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalık olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Kan; “Diyabet, insülin yetersizliği veya etkisinin azalması sonucu oluşur. Kan şekerinin yükselmesine neden olur. Ömür boyu süren bir hastalıktır. Ağız kuruması, sık ve bol miktarda idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı susama diyabetin en sık görülen belirtileridir. Yorgunluk, bulanık görme, iyileşmeyen uzun süreli yaralar, deride kuruma ve kaşıntı da yine belirtiler arasındadır. Diyabet hastalığını, kontrol altına almanın ilk adımının hastalığı öğrenmek olduğunu öğrenmektir. Diyabet kontrolü için 4 basit adım vardır. Sağlıklı beslenme planı, düzenli egzersiz, ilaçların önerildiği gibi kullanılması, düzenli sağlık kontrolü. Diyabetli hastaların beslenmesi de önemli bir onudur. Şeker hastası çoğu şeyi yiyebilir. Ancak önemli olan; belirli miktarlarda yemesidir ve alması gereken besinleri doğru seçebilmesidir.” diye konuştu.

 

Diyabetli çocuklarla her zaman bir arada olduklarını ve onlarla yakından ilgilendiklerini belirten, Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, düzenli takip ve kontrollerin yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Diyabette düzenli egzersiz ile metabolizmanın düzene girdiğine söyleyen Spor Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sabriye Ercan, egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

 

Yaşam tarzının diyabete uygun olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Aliye Carus, diyabette beslenmenin önemini anlattı.

İnsülin kullanımı ve ayak bakımı hakkında bilgi veren Diyabet Eğitim Hemşiresi Dudu Tuğba Çay, diyabetin geçici bir hastalık olmadığını söyledi.

Program sonrasında diyabetik ürünlerden yapılan yaş pasta kesimi yapıldı, yine diyabetik ürünlerle yapılan pastalar katılımcılara ikram edildi. 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap