16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Düzenlendi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Düzenlendi
Haberin Tarihi: 17.12.2019 14:38:51 - Okunma Sayısı:2763 defa okundu.

“Değer Zinciri Modeli Geliştirilmesi” çalıştayı Hilton Garden Inn Isparta otelinde düzenlendi.

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Düzenlendi

Isparta’da önemli ölçüde tarımı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin ve değerlendirilmesinin güçlendirilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) destekleriyle “Değer Zinciri Modeli Geliştirilmesi” çalıştayı Hilton Garden Inn Isparta otelinde düzenlendi. Çalıştaya; Vali Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, FAO Temsilcisi Fazıl Düşünceli, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Temsilcisi Mehmet Aydınbelge, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ile tıbbı ve aromatik bitki sanayisinde faaliyet gösteren iş insanları katıldı.

Çalıştayla birlikte hâlihazırda Isparta’da yetiştirilen gül ve lavanta özelinde üretim, pazarlama ve turizm alanlarında ortaya konan çalışma sisteminin daha da geliştirilmesi ve ortaya çıkan ürünlerin değerinin artırılması stratejileri görüşüldü. Bu kapsamda çalıştayda, FAO Danışmanı Nejat Doğan tarafından paydaş analizi sonuçları ve fizibilite çalışmalarının sunumu gerçekleştirilerek değer zincirindeki riskler ve potansiyeller katılımcıların görüşleri eşliğinde değerlendirildi.

Çalıştaydaki açılış konuşmasında çalıştayın başta Isparta olmak üzere çevre iller içinde çok önemli olduğunun altını çizen ve projeyi çok önemsediklerini aktaran Vali Ömer Seymenoğlu, “FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın ortaklaşa yürüttüğü ‘Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Değerlendirilmesi’ projesinin asıl amacı kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı orada tutabilmek. Bunu yapabilmemiz için de kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza tarım ve hayvancılığın yanında ek gelir sağlayabilmek. Aksi takdirde köyden kente göçün önüne geçmemiz mümkün değil. O yüzden bu proje bizim için çok çok önemli. Köy ve ilçe ziyaretlerimde benim yaşadığım bir şey var: Kırsaldaki insanımız mutluysa emin olun şehirler de mutlu. Kırsaldaki insanımızı mutlu etmek için elimizden geldiğince onları desteklememiz ve ek gelir sağlamamız lazım. Köylerimizi ihmal etmememiz lazım.” dedi.

Konuşmasında, geçtiğimiz günlerde Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne gerçekleştirdiği ziyarette yapılan sunumda dikkatini çeken “Ekolojiden Ekonomiye” sözünün bu çalıştayın amacıyla birebir örtüştüğünü belirten Vali Seymenoğlu, “Tıbbı ve aromatik bitkileri biz ekonomiye nasıl kazandıracağız. Bu felsefeyle çalışmalar yürütmemiz gerekiyor. Bu yıl gül ve lavantada yaklaşık 1 Milyon misafir ağırladık. Gül ve lavantanın bu bakımdan bizler için önemi büyük. Kırsal kalkınmada bu turizm faaliyetleri bize çok büyük katkı sağladı. Bunun için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Vali Seymenoğlu son olarak tıbbi aromatik bitkilerin, kozmetik sektörü başta olmak üzere, takviye edici gıdalarda ve ilaç sektörünün çok alanında kullanıldığının altını çizerek çalıştayla birlikte tıbbi aromatik bitkilerin ekonomiye daha hızlı kazandırılacağını söyledi.

Değer Zinciri Modeli Geliştirilmesi Çalıştayı ile gül ve lavantanın uluslararası ticaret kurallarına uygun, çiftçiden tüketiciye ve ihracat pazarına kadar standardizasyonunun güçlendirilmesi için hedeflenen çalışmalar ise şöyle:

İhracata yönelik ulusal politika uygulamalarını, kalite güvencesini ve standardizasyon konularını da içerecek şekilde pazar koşullarının uluslararası ticaret bakış açısıyla gözden geçirilmesi. Seçilen tıbbi ve aromatik bitkiler için hasat ve hasat sonrası pazarlama süreçlerini iyileştirmek için, özellikle Isparta’da gül üretimi yapan pilot alanlarda, ihtiyaç ve SWOT analizlerinin yapılması. Ürünlerin ticaretinde, hedef uluslararası pazardaki ticari fırsatları arttırmak için stratejilerin geliştirilmesi.  Rekabet edebilirliği arttırmak amacıyla işleme, paketleme ve depolama birimleri oluşturulması için fizibilite çalışmalarının yapılması.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap