TARİHÇİ – YAZAR RECEP BOZKURT, ATATÜRK’ÜN ISPARTA VE EĞİRDİR’E GELİŞİNİ ANLATACAK...              

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARİHÇİ – YAZAR RECEP BOZKURT, ATATÜRK’ÜN ISPARTA VE EĞİRDİR’E GELİŞİNİ ANLATACAK...              
Haberin Tarihi: 28.2.2020 09:26:20 - Okunma Sayısı:5636 defa okundu.

Recep Bozkurt, 5 Mart 2020 Günü Kanal 32’de, 6 Mart 2020 Günü De Isparta İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir Ve Isparta’yı Ziyaret Nedenlerini Halkımıza Anlatacak…

TARİHÇİ – YAZAR RECEP BOZKURT, ATATÜRK’ÜN ISPARTA VE EĞİRDİR’E GELİŞİNİ ANLATACAK              

EĞİRDİR’İN MİLLİ MÜCADELE YILLARINI KİTAPLAŞTIRAN; RECEP BOZKURT, 5 MART 2020 GÜNÜ KANAL 32’DE, 6 MART 2020 GÜNÜ DE ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ KONFERANS SALONU’NDA GAZİ  MUSTAFA  KEMAL  ATATÜRK’ÜN  EĞİRDİR VE ISPARTA’YI ZİYARET  NEDENLERİNİ HALKIMIZA ANLATACAK…

                Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’nın “Milli Mücadele” biter bitmez  çıktığı Yurt Gezileri; nedenleri, hedefleri, amaçları, zamanları, mekânları ve alınan sonuçları bakımından çok önemlidir. Çünkü bu geziler hem yeni kurulan devletimize, milletimize ışık tutup yol göstermiş hem de çağdaşlaşma ve kalkınmamamıza çok büyük katkıları olmuştur.

                Osmanlı Devleti, 20.Yüzyıl başlarında art arda yaşadığı Balkan Savaşları ve  Birinci Dünya Savaşı’nda yenik düşmüş, son yurt topraklarının da büyük bir bölümü işgal edilmişti.

                Türk Ulusu, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde 19 Mayıs 1919 yılında başlayıp 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile taçlanan ve dünyada örneği görülmeyen bir büyük mücadele sonunda yeni bir devlet kurmuş ama halk da yorgun, yılgın  bir durumda, yokluk ve yoksunluk içinde ve  büyük sorunlarla, büyük dertlerle karşı karşıya kalmıştı.

                Atatürk, bu gerçekleri ve yapılması gerekenleri halka anlatmak, dertlerini  dinlemek, var olan sorunları yerinde görmek, çareler aramak , moral vermek ve birlikte çözüm bulabilmek için  uzun ve yorucu gezilere çıktı.

                Bunlardan biri de  26 Şubat 1930 Çarşamba günü Ankara’dan başlayıp Afyon-Uşak-Manisa üzerinden İzmir’e ve oradan da Aydın-Manisa-Denizli-Burdur yolu ile Antalya’ya gidilmesi planlanan geziydi.

                Bu güzergâhtaki İl, İlçe ve köylerdeki yurttaşlarımız, sevgili atasını görebilmek için yollara döküldüler.

                Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, 5 Mart 1930 Çarşamba günü saat 10.20’ye kadar  İzmir ve çevresinde incelemelerini ve çalışmalarını bitirdikten sonra yola çıkarak  15.00’de Aydın’a, 18.00’de de Denizli’ye vardı. Her gittiği yerde büyük coşku ile karşılanan  Atatürk, geç vakte kadar Denizli’de kaldı.

                Burdur üzerinden Antalya’ya planlandığı bilinen gezide tren, Sütlaç İstasyonu’nda (Çivril ayırımında) bir süre durduktan sonra Baladız’a (Gümüşgün) vardığında yoluna devam ederek Eğirdir’e yöneldi.

                Ve sabahın ilk ışıklarında büyük ATATÜRK, ülkemizin bu “Yedi Renkli  Gölü”nü demiryolu köprüsü üzerinde seyretmeye başladı.

                Çünkü; EĞİRDİR GARI ve EĞİRDİR GÖLÜ, bu toprakların VATAN olmasına çok değerli ve çok önemli katkıları olmuştu. Bunu da en iyi bilen  BAŞKOMUTAN GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA’ydı.

                Sonra da kendini karşılamaya gelen Eğirdir halkını selamlamak üzere Eğirdir Garı’na geçti. Kısa bir sohbetten sonra Kuleönü İstasyonu’na dönerek kendisini bekleyen coşkulu kalabalıkla Isparta’ya hareket etti. Halkla hasret giderdikten sonra da saat 14.00 civarında  Burdur ve Antalya’ya gitmek üzere yola çıktı.

                Atatürk’ün yurt gezilerinin yukarıdaki genel nedenlerinin dışında  Eğirdir’e ve Isparta’ya gelişinin çok önemli iki özel nedeni vardı:

                1-Güller ve Göller Yöresinin yiğit ve yurtsever halkının Milli Mücadele Dönemi’nde bu toprakların VATAN yapılmasındaki fedakârlıklarına, kahramanlıklarına minnet ve şükran duygularıyla teşekkür etmek ;

                2- Anadolu’da yapılan ilk demiryolu hattı olan ve 1856 yılında İzmir’den başlayıp Denizli-Burdur-Isparta gibi önemli il merkezlerine uğramadan 1912 yılında Eğirdir’e ulaşan;  bölgemizi askeri, siyasi ve ekonomik olarak derinden etkileyen ve 06 Mart 1930 yılına geldiğimizde de resmi sahibinin hala bir  İngiliz Şirketi olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince bir an önce millileştirme kapsamına alınarak, BOZANÖNÜ-ISPARTA HATTI ile; AFYON-BURDUR-ISPARTA HATTI’nı  halkın kullanımına açılması isteniyordu.

                 Isparta, Burdur ve Antalya halkının da en büyük isteği buydu.

                Çünkü; Ispartalılar, tam 18 yıldır Kuleönü’ne ya yürüyerek ya da kağnı ve atarabalarıyla gidip geliyorlardı.

                İşte bu nedenlerle Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, 06 Mart 1930 Eğirdir ve Isparta’yı ziyaret etti.

                Eğirdir’in Milli Mücadele yıllarını kitaplaştıran; Atamızın Eğirdir ve Isparta’ya Gelişi’ni dönemin Belediye Başkanı  olan Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ile bizzat görüşüp yazan; yine o dönemin canlı tanıklardan olan Gazi Öğretmen İbrahim Ethem Kartal, Gezici Başöğretmen Cemal Tosun, İstiklal Madalyalı Ali Çelik, Müzaheret Alayları’nda görev yapan Yeşiladalı Salih Balcı, Ağalar’dan Şadiye Yılmaz ile konuşan ve Eğirdir’in tarihini, kültürel gelişimini  iyi bilen ve halen hayatta bulunan Salih Şapçı ile de bu konuları teyitleten Recep Bozkurt, tüm bunları 05 Mart 2020 günü saat 17.00-19.00 saatleri arasında KANAL 32 Televizyonu’nda bir söyleşiyle ve 06 Mart 2020 günü Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda bir konferansla belgeli, kanıtlı ve tanıklı olarak halkımızla paylaşacak.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap