ISPARTA’ DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm : 5)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’ DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm : 5)
Haberin Tarihi: 19.6.2020 17:44:54 - Okunma Sayısı:16045 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

ISPARTA’DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm : 5)

EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?

                                        Zeki TARHAN – ANKARA                                           

                                                  Bölüm : 5

        1932 yılında Isparta valisi; ISPARTA YILLIĞI’na  yazdığı önsözde; “EĞİRDİR GÖLÜ’nün zararından başka bir faydası yoktur!!!” demiştir. Celal BAYAR’ın ”Bizim Su Müdürü” dediği DEMİREL ise, 91’ yılında  EĞİRDİR GÖLÜ için bakın ne diyecekti: “Yararlılığı, EĞİRDİR GÖLÜ kadar fazla bir Göl dünyada az bulunur.”

                                                    ***

        Isparta valisi DOKUZOĞLU, Antalya’ya atanmış, Halil İbrahim DAŞÖZ, Isparta valisi olmuştur. Vali DAŞÖZ’ün Eğirdir’i ziyaretinde, Isparta Tarım İl Müdürü bakın ne diyordu: “…Geçen yıl elma rekoltemiz 508 bin tondu ve karaleke hastalığı sebebiyle kalite düşüklüğü ve kayıplarımız vardı. Bu yıl (=1999 ); Müdürlüğümüzce bahçelerde kurulan “KARALEKE ERKEN UYARI SİSTEMLERİ” ile, elmada baş belâsı olan “KARALEKE”yi kökünden kazıdık!!! Bu durumda da, tabii olarak elmamızda kaliteyi yakaladık.”

                                                   ***

       99’ Aralık başında vali DAŞÖZ, “2000’ Lİ YILLARDA UYGULANACAK TARIM FAALİYETLERİNİN TESBİTİ” amaçlı geniş katılımlı bir toplantı düzenler. Toplantıya; Isparta milletvekilleri, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, İl Encümen üyeleri, Muhtarlar, Ziraat Odası Başkanları, Tarımsal Kooperatif Başkanları ile STK temsilcileri katılmıştır.

     Toplantıda, İl Tarım Müdürü İhsan BİLGİÇ  konuşmasında, ekolojik tarım’ la ilgili şöyle diyordu: “…EKOLOJİK TARIM, Eğirdir Gölü’nde temiz çevre şartlarını hızlandıracak ve EĞİRDİR GÖLÜ’ nün KURTULUŞU’nu sağlayacaktır!!! Ve BİLGİÇ, bakın nelere vurgu yapıyordu:

  • Ekolojik Tarım konusunda, Isparta’ da yatırım yapmaya ve çiftçilerin ekolojik olarak üretecekleri ürünleri alarak, fabrikalarında işlemeye hazırlanan Isparta Gıda A.Ş. sahibi Orhan YILMAZ, Isparta’ nın EKOLOJİK TARIM yapmaya her yönüyle müsait bir il olduğunu saptıyor…
  • Gıda A.Ş. Ekolojik olarak üretilen ürünlerin alınarak, fabrikalarında işlemeye hazırlandıkları…

                                        ***

Vali DAŞÖZ de;  “…Isparta’nın iklim koşulları itibariyle, büyük avantajlara sahip olduğunu ve Antalya’ya yakın oluşu ile de Antalya’nın ARKA BAHÇESİ  olduğunu değerlendiriyordu…

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap