16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

ALİ TAŞ VE “İNSAN OLMAK”…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ALİ TAŞ VE  “İNSAN OLMAK”…
Haberin Tarihi: 22.6.2020 13:51:11 - Okunma Sayısı:14054 defa okundu.

Recep BOZKURT yazdı...

                                   ALİ TAŞ VE  “İNSAN OLMAK”…

Recep BOZKURT

 

            Bir tarihçi olarak hep şunu söylemişimdir:  “Her şey çok çabuk unutulup gidiyor. Yazıya, kitaba dönüşmeyen sözler, düşünceler ne denli değerli ve önemli olursa olsun -insanın doğasında var olan  zaafı  nedeniyle- unutulup gidiyor.

            Bir başka inancım savuncum da şudur: Kişi; önce kendinden ve ailesinden başlamak üzere çevresini, yaşantısını, gördüklerini-gözlediklerini ister günce şeklinde ister biyografik olarak yazmalıdır. Yoksa; kendi de, ailesi de, yaptıkları da, yaşadıkları da çok çabuk unutulup gidiyor.

            Buna ister vefasızlık deyin ister hafıza zayıflığı-kaybı deyin; maalesef böyledir…

            Peşrevi daha fazla uzatmadan hemen sadede geleyim.

            Ali Taş, Eğirdir’in –benim gözümde- doğduğu, yaşadığı yöreye sorumluluk duyan ve sorumluluklar üstlenen; gördüklerini,gözlediklerini yazan, tarihe not düşen değerli bir aydındır. Son kitabı olan “NASIL İNSAN OLDUM”u bir solukta okudum.

            Ali Taş bu kitabında önce Eğirdir’den Türk Tarihine, Anadolu’ya, Eğirdir’e, ailesine ve kitabın bütününde de kendisine ayna tutmuş.

            Çok da iyi etmiş…

            Dünyanın merkezi olarak Eğirdir’i alması-görmesi ve tarihe, günümüze ve geleceğe Eğirdir penceresinden bakması da pek hoşuma gitti.(Sayfa:40-41-42)

            Kitabın 55-56 ve 57. sayfalarında Eğirdir’i anlatışını ise çok sevdim.(özetle yazıyorum)

            “…Göle doğru uzanan iki katlı bahçeli evler. Dalları meyve dolu dut ağaçları göle doğru sarkıyor. Yamaçtaki evler adeta dağa tırmanıyor. Güneş ışığı, sanki evlerin penceresini deliyor. Kare şeklindeki küçük tahta pervazlar arasından cam yokmuş gibi görünüyor. Gökyüzü berrak. Sivri Dağ, güneşin sıcaklığından bu evleri koruyacakmış gibi heybetli görünüyor. Göle doğru uzanan bir burun suları adeta ortadan bölüyor. Diğer tarafta uçsuz bucaksız ova -(Boğazova)- ağaçlar içinde kayboluyor… Ay ışığı gölde dalga dalga yayılıyor. Sandallar sessizce ışığa doğru gidiyor…”

            Yazar, tablolara yansıyan mevsimler halinde bu anlattıklarını, eşsiz bir  “Doğa Harikası”na benzetiyor.

            Ali Taş kitabını, “Öz geçmiş yazmak için değil öz gelecek için yazdım” diyor. “Rehberiniz, yol göstereniniz olan beyniniz sizi ışığa, aydınlığa yönlendirsin…” diyor.

Işığa, aydınlığa ulaşmak için de okuyucuya  -gönülden katıldığım- şu öğütlerde bulunuyor:

 “Oku, yaz, gez, dolaş, gözlemle, öğrenmeyi asla bırakma…” , “Çevrene, doğaya yan bakma…” diyor.

Çok şeyler öğrendiğim bu güzel kitabını Ali Taş, Hacı Bektaş Veli’nin şu dizeleriyle noktalıyor:

“Hararet nardadır, sacda değildir

Keramet baştadır, taçda değildir

Her ne ararsan kendinde ara

Mekke’de, Kudüs’te Hac’da değildir”     

           

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap