ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ, NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!
Haberin Tarihi: 29.6.2020 17:51:24 - Okunma Sayısı:14003 defa okundu.

7. Bölüm

ISPARTA’DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,

NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!

EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?

                                        Zeki TARHAN – ANKARA                                           

                                                  Bölüm : 7

Mart / 2000 başında, Akpınar köyünde düzenlenen; “EKOLOJİK TARIM VE TURİZM” konulu bir toplantı yapılıyordu… Toplantıya Isparta Gıda San. Tic. A.Ş. yetkilileri ile ilçe tarım ve Turizm müdürleri katıldılar. Muhtar ve köy halkının, “EKOLOJİK TARIM  ve TURİZM” konusunda bilgilendirilme ve bilinçlendirilmesine yönelik toplantıda; AKPINAR köyünün coğrafi yapısının göz önüne alınarak, buranın “EKOLOJİK TARIM”a ve turizme elverişli  hale getirilmesi için, çalışmalara başlanıldığı anımsatılıyordu…

                                                       ***

       Isparta Gıda San.Tic. A.Ş. temsilcisi Ziraat Mühendisi Erol SİNAN, bakın neler diyecekti: “…10 yıldır Ekolojik Tarım ile ilgilendiğini, daha önce MAVİ DENİZ Gıda ismini taşıyan firmanın ülkemizde EKOLOJİK TARIM’ın öncülüğünü yaptığını söylüyor ve Ekolojik Tarımın ne şekilde sürdürülebileceğini şöyle  belirtiyordu: “…Ekolojik Tarımla Domates, biber, kuru üzüm, kayısı, tahıl vb. ürünlerin yetiştirilebilecek ve Ekolojik Tarım, planlı / devamlı ve kontrollü bir şekilde sürdürülebilecektir.”

      Şirket temsilcisi Mehmet YÜCEEKİNCİ ise; “…Yalvaç’ ta ( 5 ) adet işletme fabrikası kuracaklarını, EKOLOJİK TARIM’ la üretilen ürünlerin bu fabrikalarda işlenerek, yurt içinde ve dışında pazarlanacağını” anlatıyordu…

                                                   ***

      Vali DAŞÖZ, elma üreticileriyle diyaloga giriyor ve; ( 8 ) milyarı Özel İdare’den, ( 6 ) milyarı da elma üreticisinden olmak üzere, dört adet ERKEN UYARI CİHAZI alarak Tarım İl Müdürlüğü’ nün gösterdiği yerlere monte edilmesini sağlıyordu…

    …Ve Elma üreticisinin korkulu rüyası ve de baş belası KARALEKE ve elma iç kurdu hastalığının, elma ağaçlarında yerleşip zarar vermesini önleyen ERKEN UYARI SİSTEMİ’ nin , Eğirdir’ e bağlı Balkırı ve Yukarı Gökdere, Keçiborlu’ya bağlı  Kılıç Kasabasına, Aksu ilçesine bağlı Yılanlı Köyüne DEVLET – ÜRETİCİ işbirliği ile kurulduğu bildiriliyordu…

                                                    ***

    Eğirdir Gölü varsa Elma vardı, Göl yoksa Elma da yoktu!!! Eğirdir Gölü varsa Isparta vardı, Göl yoksa ISPARTA da yoktu!!! Bu yadsınamaz gerçeği, çok iyi özümseyen Vali DAŞÖZ; “EĞİRDİR GÖLÜ’nün kurtarılmasının gerektiğini  ve de kaçınılmaz olduğunu söylüyor  ve bunun için de, “EKOLOJİK TARIM”a geçişin şart olduğunu dile getiriyordu…

   …Ve bakın Vali DAŞÖZ, Ekolojik Tarım bağlamında, EĞİRDİR GÖLÜ için neler diyordu: “…Eğirdir Gölünden içme suyu ve kullanma suyu olarak faydalanmaktayız…EĞİRDİR GÖLÜ, bir milli servettir!!! Gölü kurtarmak için; kirliliğe yol açan unsurları, ortadan kaldırmamız lazım. Bunun için atıkları, Dere yataklarını gözden geçirmeli ve TARIMSAL İLAÇ KULLANIMINI EN AZA İNDİRGEMELİYİZ!!! Hepsini paralel götürmemiz lazım.”

                                                   ***

      Vali DAŞÖZ, “EKOLOJİK TARIM” konusundaki kararlılığı, üzerine basa basa bakın nasıl dillendiriyordu:  “…Mutlaka EKOLOJİK TARIM’a kaymalıyız!!! Ekolojik Tarıma geçmemiz şart!!! Mümkün olduğu kadar, ilaç ihtiyacı olmayan ürünler yetiştirmeliyiz… Bunun için, çalışmalar hızla devam etmekte…Yukarı Gökdere’de sistem faaliyete geçti. İstenen her yere, ERKEN UYARI SİSTEMİ kurulacak…”

                  DEVAM EDECEK…

                                                    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap