ISPARTA’DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm: 9)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm: 9)
Haberin Tarihi: 3.7.2020 09:42:06 - Okunma Sayısı:13275 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

ISPARTA’DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!

EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?

                                        Zeki TARHAN – ANKARA                                           

                                                  Bölüm : 9

         Vali DAŞÖZ’ün makamında, tam (1) saat adına “UFUK TURU” dediğimiz söyleşiyi gerçekleştiriyor ve vali DAŞÖZ’ün (9) aylık icraatlarını da masaya yatırıyorduk… DAŞÖZ’ün Isparta valiliğine ataması, 24.09.1999’da yapılmış, göreve ise 18 Ekim 1999’da başlamıştı. Bu bir ayı aşan süre, DAŞÖZ’ün hem Isparta valisi, hem Mahalli İdareler Genel Müdürü olduğu süredir.

       Mahalli İdareler Reform Tasarısını hazırlayan ve yeniden yapılanma sürecini başlatan DAŞÖZ’e, reformcu kimlik böylece kazandırılmış oluyordu… Bir Cumhurbaşkanının memleketinde, vali olarak görev yapmak, elbette ki zordu. Ve DAŞÖZ, bunun bilincindeydi.

                                                          ***

        Vali DAŞÖZ, Eğirdir Gölü’nün ÇEVRE sorunlarının kökünden çözümü için, EKOLOJİK TARIM’a geçilmesinin şart olduğunun özellikle altını çiziyor ve bakın ne diyordu: “…İlimizde, “EKOLOJİK TARIM”a önem verilmekte, bu amaçla Bilgisayarlı Erken Uyarı Sistemleri, eğitim çalışmaları yapılmakta ve özel sektör teşvik edilmektedir.”

                                                          ***

      Ne olmuştu Hacettepe Üniversitesine havale edilen Eğirdir Gölünü kurtarma  projeleri?!!! Çevre Bakanlığının açtığı ihaleyi, Hacettepe Üniversitesi Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi kazanmıştı. (18) aylık bir projeydi bu ve 1999 yılının ortasında, proje bitmiş olacaktı.

     Biyolog, Jeoloji Mühendisi, Çevre Mühendisi ve Hidrojeologlardan kurulu bir ekip, “EĞİRDİR GÖLÜ KORUMA PLANI” hazırlayıp Çevre Bakanlığına sunacaklar, uygulamayı ise Çevre Bakanlığı yapacaktı… Vali DAŞÖZ’e, işte bu projenin akıbetini soruyoruz. Ve valimizden aldığımız yanıt ne yazık ki, çok üzücüydü: “ Bu projenin hayata geçirilmesi ve uygulanabilirliği maalesef yoktu.”

                                                        ***

     Vali DAŞÖZ, bir umut ışığı yakıyor gibiydi: “…Eğirdir Gölü’nün kirlilik unsurlarının belirlenmesi ve uygulanabilir çözüm yollarının bulunabilmesi için; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile (6) aylık bir Protokol imzalanmış olup, bu çalışma  devam etmektedir…”

    …Evet, valimiz böyle diyordu.  (7) nci Beş yıllık Kalkınma Planı ( 1996 – 2000)  ve 1997 yılı yatırım programında, Çevre Bakanlığının bir projesi vardı: “İÇMESUYU KAYNAĞI OLARAK EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN KORUNMASI PROJESİ”

    …Ve TÜBİTAK’ın çalışmasının sonucunu bekleyecektik…

          DEVAM EDECEK…

          BİZİ İZLEMEYE DEVAM…

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap