Ali Taş; Halil Üstün'ün Mutasyona Uğramış, Yepyeni Bir Tarımsal Devrimci Olmasın!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ali Taş; Halil Üstün'ün Mutasyona Uğramış, Yepyeni Bir Tarımsal Devrimci Olmasın!!!
Haberin Tarihi: 17.9.2020 18:00:29 - Okunma Sayısı:9027 defa okundu.

Eğirdir Gölü'nün Kurtuluşu; Elmadan Vazgeçip, Badem'den mi Geçiyor?!!!

Ali Taş; Halil Üstün'ün Mutasyona Uğramış, Yepyeni Bir Tarımsal Devrimci Olmasın!!!

-----------------------------------------------------------------------

Eğirdir Gölü'nün Kurtuluşu; Elmadan Vazgeçip, Badem'den mi Geçiyor?!!!

Zeki TARHAN

----------------

"Bak Ahmet, beni iyi dinle" diyordu TAŞ, Sevinçbey ovasındaki yarı bodur elma bahçesine bakan Ahmet'e. Ve devam ediyordu: "... Su kıymetli, biliyorsun...Hatta, hayatın ta kendisi!!! Eğirdir Gölümüzün durumunu da biliyorsun..." Ahmet, zeki bir insandı ve TAŞ' ın sözü nereye getireceğini sezmiş gibiydi... "Evet" dedi Ahmet ve sözünün gerisini şöyle getirdi: "GÖL ve SU değerli,"

***

Hani, DEMİREL; "Turp' un büyüğü heybede" derdi ya, işte ona benzer bir söylemi "pat" diye söyleyiverdi Ahmet' in yüzüne: "... Elmadan vazgeçiyoruz Ahmedim. Kolları sıva, elma hasadından sonra BADEM' e dönüyoruz..."

***

İnsan ve "ÇEVRE"nin vazgeçilmez olduğunun, EĞİRDİR GÖLÜ'nü göz bebeğimiz gibi korumak gerektiğinin bilincindeydi Ahmet ve TAŞ'a hiç itiraz etmemişti... Göl ve Su, değerliydi elbette... Ama, elma da susuz olmazdı ki!!!

Ahmet, biraz sessizliğe bürünmüştü... Belli ki, beyin süzgecinden geçirdiği sözcükleri yan yana getirip, TAŞ'a şöyle diyecekti: "... Eğirdir' de ilk (klon) Bodur elma fidanını ve ilk DAMLA SULAMA sistemini hayata geçiren ve kullanan kişi siz oldunuz... BADEM' e geçme kararınız, hayırlı olsun..."

***

...Ve bakın TAŞ, Eğirdir Gölü'nün yok olmasının önüne nasıl geçilebileceğini, ekonomist bir vizyona sahip bilgisayar mühendisi olarak, Göl havzasındaki (81) yerleşim birimine nasıl bir mesaj veriyordu: "...Ne yazık ki; bir sezonda elmaya verdiğimiz kimyasal ilaç ortalama ( 20 - 25 )!!! Damla Sulamayı da maalesef yanlış projelendiriyor, yanlış uyguluyoruz!!! Vahşi sulama ise; tam bir vahşi kapitalist anlayışla yapılıyor!!! Onun için, elma yerine (az kimyasal, az su, az masraf ) ile verim almak için BADEM dikmeye karar verdim."

***

..Evet, EĞİRDİR GÖLÜ, öncelikli tercihti TAŞ için. Minimum girdi maliyeti ile maksimum prodüktivite ve maksimum rantabiliteyi de sağlayarak, EĞİRDİR GÖLÜ' nü kurtarma projesiydi ve radikal bir tarımsal devrimdi bu!!!

Eğirdir' in yetiştirdiği bir entelektüelin, EĞİRDİR GÖLÜ'nü kurtarma projesi, işte böyle kutsal bir projeydi.

Yarın, ilk işiniz, Ali TAŞ'ın sabah kahvesini içmek olsun...

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap