HOŞ GELDİN GOP!!! ( BÖLÜM:5)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HOŞ GELDİN GOP!!! ( BÖLÜM:5)
Haberin Tarihi: 1.10.2020 09:31:13 - Okunma Sayısı:9806 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

                HOŞ GELDİN GOP!!!

                                           Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                   BÖLÜM : 5

 

                             KARAKOYUN BİR MARKADIR

          Yazı dizimizin bu bölümünü, Biyolog Sedat KARAKOYUN’a ayırdık. KARAKOYUN, kendisini EĞİRDİR GÖLÜ’ne adayan ÇEVRECİ bir aktivist aynı zamanda. 10 yıl gibi bir süre, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünün Müdürlüğünü de yapan KARAKOYUN, Eğirdir Gölü için yaptığı mücadeleyi, bir motto ile ete kemiğe dönüştürmüş ve kafalara bir çivi gibi çakmasını başarmıştır. Türkiye’nin her yerinden gelen farklı üniversite öğrencilerine her yıl; Eğirdir in  Altınkum  Plajında, Eğirdir Gölü’nün içinde bulunduğu EKOLOJİK KRİZİ anlatıyor, sorunların nasıl giderileceğini, interaktif bir formatta anlatıyordu… Ve gençler, hep bir ağızdan o meşhur motto’yu haykırıyordu:  “EĞİRDİR GÖLÜ VARSA, ISPARTA VAR!!! EĞİRDİR GÖLÜ YOKSA ISPARTA YOK!!!”  Ve bir başka motto, Eğirdir Gölünde yankılanıyordu: “EĞİRDİR GÖLÜ VARSA, ELMA VAR!!! EĞİRDİR GÖLÜ YOKSA ELMA YOK!!!”

                                                 ***

         27 Ağustos 2020 günü, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Burdur Ticaret Odasının birlikte organize ettikleri ve Isparta Ekonomi Kampusünde gerçekleştirilen etkinlikte; Eğirdir Gölü başta olmak üzere Burdur Gölü ve Göller Bölgesindeki diğer Göller masaya yatırılmıştı. Açıkoturum formatında yapılan bu etkinliğe; Isparta valimiz ve Isparta Belediye başkanımız katılamamış, dört milletvekilimizden ise sadece Uğur GÖKGÖZ katılmıştı. Gelendost Belediye Başkanı, aynı zamanda EKO – BİR başkanıydı ve “kral çıplak” diyordu… Hatta cenazenin morg’da olduğunu ima ediyordu… SDÜ / Su Enstitüsü Müdürlüğü, üç kişilik bir katılım sağlayarak, üstlendiği misyon ve sorumluluğunu yerine getiriyordu. Sedat KARAKOYUN ve Hakkı TIĞLI da etkinliğin dikkat çeken katılımcılarındandı.

                                               ***

        Moderatörlüğünü ITSO başkanı Mustafa TUTAR ın yaptığı, sözünü ettiğimiz toplantının “DERİN ANALİZİ”ni, ilerleyen bölümlerimizde yapacağımızı bildirirken, yeniden KARAKOYUN’ a dönelim. Yazımızın alt başlığında; “KARAKOYUN BİR MARKADIR” demiştik. Sedat Bey kardeşimiz çok iddialı bir söylem biçimiyle, dikkatleri üzerinde toplamayı başarmıştı. Neydi o söylem? O söylem şuydu: “…Alın Cumhurbaşkanımızdan randevuyu, (3) dakikada, Eğirdir Gölünün sorunlarını ve çözümünü kendisine anlatayım.” 

      …Evet, KARAKOYUN’un bu oldukça iddialı söylem biçimi, kamuoyunda büyük ses getirmiş ve genel kabul de görmüştü. KARAKOYUN, şimdi beklemede…

                                                ***

         Gelendost ilçesinin tamamında, Yeşilköy / Esinyurt / Yenice / Avşar’a kadar, Göle sıfır elmacılık yapılıyordu… 40 -50 kilometrelik göl alanı ise karasallaşmış ve Göl kurumuştu. Bu yaşanan olgu; Eğirdir Gölü’ nün 1/4’ ünü teşkil ediyordu… Ve bu karasallaşan toprak, Göl tabanındaki arsenik yüklü, ağır metal yüklü çamur, sedimandan başka bir şey değildi.

       KARAKOYUN, EĞİRDİR GÖLÜ’ndeki arsenik üzerinde önemle duruyor ve her bilimsel toplantıda ve Gölle ilgili her platformda Arsenik gerçeğine dikkatleri çekiyordu… Hatta Akademik camiadaki kimi sunumlarda, Arsenik olgusunu görmezden gelinmesine / ıskalanmasına şiddetle karşı çıkıyordu…

       …Ve sıkı durun, yine KARAKOYUN; (Darı deresi 2) GÖLETİ’nin iki yıl sonra tamamlanıp devreye sokulmasıyla birlikte, Isparta şehir merkezinin, Eğirdir Gölünden içme suyu alımına son verilişinden sonra, hem yerel yönetimin hem merkezi otoritenin EĞİRDİR GÖLÜNÜN fiziksel ve kimyasal kirlenmesiyle pek ilgilenmeyebileceğini söylüyor ve bu söyleminin altını, kalın çizgilerle  çiziyordu…

                                                   ***

        Limnoloji; KARAKOYUN’un kılcal damarlarına kadar işlemiş durumda… Ve Eğirdir Gölü’nün ötrofikasyon sürecine doğru  evrildiğini, Pestisitlerin (=Tarım İlaçları); kanserojen / alerjen / teratojen ve mutajen etkileri ile Gölün sağlık sorunları yaratan bir sulak alan konumuna geleceğini, 20 yıl önce söylemişti… 30 yıl önce de; “Isparta’nın Dünü – Bugünü – Yarını Sempozyumu”nda; Eğirdir Gölünde pestisitlerin izlenmesi öngörüsünde de bulunmuş, şu önerileri getirmişti:

  • Her şeyden önce, insan sağlığı açısından, Karamık Gölü kirliliğinin Eğirdir Gölüne etkisinin olup olmadığı, varsa hangi düzeyde olduğu ve meyve ilaçlamalarından meydana gelebilecek kirlilik durumu, bir PROJE KAPSAMINDA ve sürekli araştırılmalıdır.
  • Göl, kirlilik açısından ve kerevit hastalığı bakımından araştırılmalı.
  • Gölde balık üretimini artırıcı öneriler, uygulamaya konulmalı.
  • Gölün su bütçesi, mutlaka tartışılmalı ve denge sağlanmaya çalışılmalıdır.

                                       ***

İşte EĞİRDİR GÖLÜ aktivisti, işte Eğirdir Gölü Donkişotu!!!

 

DEVAM EDECEK…

BİZİ İZLEMEYE DEVAM…

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap