EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN YOK OLUŞU!!! (BÖLÜM : 4)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN YOK OLUŞU!!! (BÖLÜM : 4)
Haberin Tarihi: 16.10.2020 17:53:49 - Okunma Sayısı:11837 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN YOK OLUŞU!!!

İSVİÇRE’DE BU BÜYÜKLÜKTE VE GÜZELLİKTE GÖL YOK!!!

*  GÖL DİP ÇAMURUNDA (=SEDİMAN );  ÇÖZÜCÜ / PARÇALAYICI (=DESTRUENT) MİKROORGANİZMALAR VAR!!!

* 0 TOPRAK; EN GEREKLİ EKOLOJİK ÖGEDİR, O ÖGEYİ ORTADAN KALDIRMAYA HİÇ KİMSENİN HAKKI VE YETKİSİ YOKTUR!!!                     

 

                           Zeki TARHAN – ANKARA

                                              BÖLÜM : 4

           Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. İlhami KİZİROĞLU; İstanbul Üniversitesindeki lisans eğitiminin ardından, Almanya / Münih Ludwigs – Maximillian Üniversitesinde Doktora öğrenimini tamamlamış, 1977 yılında Hacettepe Üniversitesinde başladığı akademik yaşamını aynı üniversitede sürdürmüştü. Anabilim dalı ve bölüm başkanlığı, Araştırma  Merkezi Müdürlüğü ve Dekanlık görevlerini üstlenmiştir. Bilimsel çalışmalarından ötürü, Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından, iki yıl üst üste, “ Bilimde üstün başarı ödülü” ne layık bulunan iki profesörden biriydi. Gerçekleştirdiği “Sultansazlığı’ nın Manejman Planlaması” adlı projeden ötürü, “Henry Ford Çevre Ödülü” verilmişti. Almanya’da değişik Üniversitelerde bilimsel çalışmalar yürüten KİZİROĞLU, Akdeniz Üniversitesi tarafından, ÇEVRE BİLİMİ (=EKOLOJİ )’ ye yaptığı katkılardan dolayı, 2010 yılı “Çevre Hizmet Bilim Ödülü” ne ve “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ nın 2013 yılı “Sulak Alanların Korunması” na yönelik çalışmaları nedeniyle, “Bilim Ödülü” ne layık bulunmuştu.  Yurt içi ve dışında çok sayıda biyolojik / Ornitolojik (=Kuş Bilimi ) ve Ekolojik bilimsel proje yürütmüştür…

                                                     ***

    Yukarıda kısa özgeçmişini verdiğimiz KİZİROĞLU, 6 Şubat 2019’ da, paydaşlığını SDÜ / Isparta valiliği ve ISVAK’ın yaptığı; “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI” n a da bir sunum yapmıştı. İşte bu değerli çevreci bilim insanımızla, EĞİRDİR GÖLÜ’nün yok oluş süreciyle ilgili olarak, bir tele – röportaj gerçekleştirdik. İşte röportajın satırbaşları:

  • Yağışlar düştü, Gölü besleyen Dereler / Çaylar kurudu!!!
  • Yerel Yöneticiler, Gölü hor kullanıyor… Esas; pratiği uygulayacak olan Yerel Yöneticiler.
  • Siyaseti bir tarafa bırakıp, Yöre insanı sahip çıkmalıdır Göle. Yerel aktörlerin, bu olaya politikayı karıştırmamaları gerekir. Bu sorun; yaşamsal sorun çünkü. Suyun içilebilir ve kullanılabilir hale gelmesi (A) veya (B) Partisine bağlı değil. Partiler üstü bir olay. Bu olay, Partiler üstü yaklaşarak çözülebilir.
  • Bizim, söyleyecek sözümüz kalmadı. Biz, ne dediysek dedik bugüne kadar.
  • İSVİÇRE’DE BU BÜYÜKLÜKTE VE GÜZELLİKTE GÖL YOK!!!

                                        ***

…Ve Gölün “DİP ÇAMURU (=SEDİMAN ) konusunda çok hassastı KİZİROĞLU hocamız ve bakın bu konuda neler diyordu:

  • Bu çamur, kesinlikle alınmamalıdır!!! Bu Dip çamurunun, bu yapının mutlaka alınmaması lazım. Çünkü; orada çözücü / parçalayıcı mikroorganizmalar (= Destruent) var. Bunların ortadan kaldırılmaması gerekir. Eğer kaldırılırsa, SULAK SİSTEMİN GERİ DÖNÜŞÜ DE MÜMKÜN OLMAZ!!! SU GELSE BİLE, ORADA GÖL EKOSİSTEMİ BOZULDUĞU İÇİN, CANLILARIN YAŞAMASI MÜMKÜN OLMAZ!!! ÇÜNKÜ BU; BİR EKOLOJİK ZİNCİRDİR!!! ZİNCİRİN ALT BASAMAĞINI KALDIRIRSANIZ, YAŞAMI DA ORTADAN KALDIRMIŞ OLURSUNUZ!!!

                               ***

      …Ve bakın, Prof. KİZİROĞLU, çarpıcı söylemi ile Tele röportajımıza son noktayı nasıl koyuyordu:

  • O zaman GÖL EKOSİSTEMİ’ ni, BETONARME BİR HAVUZ’ a dönüştürmüş olursunuz. Buna da hiç kimsenin hakkı ve yetkisi de yoktur!!!
  • O TOPRAK; EN GEREKLİ EKOLOJİK ÖGEDİR!!!
  • O ÖGEYİ ORTADAN KALDIRMAYA, HİÇ KİMSENİN HAKKI VE YETKİSİ YOKTUR!!!

                 DEVAM EDECEK…

                 BİZİ İZLEMEYE DEVAM…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap