HEMŞERİMİZ PROF. DR. REFİK TURAN, TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANI OLDU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HEMŞERİMİZ PROF. DR. REFİK TURAN, TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANI OLDU
Haberin Tarihi: 7.3.2015 09:08:00 - Okunma Sayısı:2367 defa okundu.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Selçuklu Tarihi Uzmanı, Hamideli Derneği kurucusu ve Başkan Yardımcısı, ISVAK Camiasının sevilen ismi, değerli hemşerimiz Prof. Dr. Refik TURAN, TÜRK TARİH KURUMU Başkanı oldu...

HEMŞERİMİZ PROF. DR. REFİK TURAN, TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANI OLDU

 

            Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Selçuklu Tarihi Uzmanı, Hamideli  Derneği kurucusu ve Başkan Yardımcısı, ISVAK Camiasının sevilen ismi, değerli hemşerimiz Prof. Dr. Refik TURAN, TÜRK TARİH KURUMU Başkanı oldu…

            Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Selçuklu Tarihi Uzmanı, Hamideli  Derneği kurucusu ve Başkan Yardımcısı, ISVAK Camiasının sevilen ismi, GÖLLER BÖLGESİ Tarihinin gün ışığına çıkmasında, Miryokefalon Savaşının EĞİRDİR ve HOYRAN GÖLLERİ’nin birleştiği KEMER Bölgesinde olduğunu ilk kabul edenlerden ve Gelendost’ ta her yıl yapılan “MİRYOKEFALON ZAFERİ” kutlamalarına sürekli katılıp zafer konuşmaları yapan değerli hemşerimiz Prof. Dr. Refik TURAN, TÜRK TARİH KURUMU Başkanı oldu…

***

            Prof. Dr. TURAN’ın Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı, TÜRK TARİH KURUMU Başkanlığına getirilmesine ilişkin karar, 6 Mart 2015 tarih, 29287 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır…

            Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU ve Başbakan Yardımcısı Numan KURTULMUŞ’un imzaladığı üçlü Kararname ile ataması yapılan değerli bilim insanımız,  sevgili Refik Hocamızı, yeni görevinde üstün hizmetler göreceği düşüncesiyle kutluyoruz…

 

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Turan’ın Özgeçmişi

            Dr. Turan 1956 yılında Isparta’da doğdu. 1967’de ilköğretimi,1973’de Isparta İmam Hatip Okulu’nu, 1974’de Isparta Lisesi’ni bitirdi. 1978’de A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1980 yılında aynı fakültenin Genel Türk Tarihi Kürsüsünde yüksek lisansını, 1983’de Türkiye Selçuklu Devleti’nde Vezirlik Müessesesi konulu doktora tez çalışmasını tamamladı.

            Dr. Turan 1984 yılında G. Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandı. Aynı yıl Bölüm Başkanı oldu. 1989’da  Genel Türk Tarihi Bilim Dalında Doçent, 1995’te Profesör oldu. Halen Gazi Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalında öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

            Kitap Yayınlarından Bazıları

- Türkiye Selçuklularında  Hükümet Mekanizması

- Horosan’ı Anadolu’ya Anadolu’yu Balkanlara Bağlayan mana önderi Hacı Bayram Veli

- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

- Sosyal Bilgilerin Temelleri

- Selçuklu Tarihi El Kitabı

- Sosyal Bilgiler Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar I. ve II. ciltler

- Makaleleri    :  35 adet Makale Çalışması bulunmaktadır.

- Konferans ve Bildirileri  : Araştırmacının 100’ün üzerinde konferans ve bildirisi bulunmaktadır.

- Araştırmacının bu çalışmalarının yanı sıra, çok sayıda Radyo ve Televizyon Programına katılımı vardır.

- Selçuklunun İzinde ^Radyo programı üçüncü yılına girmiştir(1911-1914)..

            YÖNETTİĞİ TEZLER

- Yönettiği Doktora Tezi        : 15 Tez

- Yönettiği Yüksek Lisans Tezi          : 24 Tez

            DİL BECERİLERİ :

- Yabancı Dil              : Fransızca

- Orta Seviyede Bildiği Diller           : İngilizce, Arapça

- Tarihi Türkiye Türkçesi El Yazıları : Osmanlı Paleografyası

            DİĞER ÜYELİK VE GÖREVLER

- Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Yürütme ve Bilim Kurulu Üyesi

- PIAC (Permanent International Altaistic Conference) Daimi Üyesi

- ABD’de Eğitim Yönetimi Konusunda Georgia ve Arizona Üniversitelerinde Hizmetiçi  incelemelerde bulunmuştur.

- Hindistan’da Tarih Araştırmaları Görevi (3 ay)

- Almanya, Belçika, ABD, İngiltere, Rusya, İsviçre, Çin, Hindistan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan, Moldova, Suriye, Ürdün, Mısır, Kazakistan ve İran’da bilimsel organizasyonlara katılım ve üyelikler, akademik bilimsel görevler.

            Yurtiçi ve Yurtdışı Bilimsel Etkinlikleri

            Dr. Turan başlıca Belçika, İsviçre, Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Bulgaristan, Moldova, Kazakistan ve İran’da Türk Tarihi ve Kültürü ile İlgili konuşma, konferans ve kongre faaliyetlerine katıldı. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Çin, Romanya, Yunanistan, Özbekistan ve Makedonya’da bilimsel inceleme, gözlem ve çalışmalarda bulundu.

            Dr. Turan, Selçuklular Tarihi, Malazgirt Savaşı, Miryokefelon Savaşı, Sakarya Savaşı  Türk İstiklal Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Medeniyetler Savaşı, Çanakkale Savaşı, Yakın Dönem Türkiye Tarihi, Türk Toplumu ve Kültürü konularında başlıca Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Samsun, Sivas, Amasya, Kastamonu, Sinop, Ordu, Trabzon, Çankırı, Yozgat, Balıkesir, Zonguldak, Bolu, Tokat,  İzmir, Çanakkale, İzmit, Batman, Antalya, Konya, Diyarbakır, Mersin, Malatya, Mardin, Erzincan ve Afyon illerinde konferanslar verdi. Genel Türk Tarihi ve Milli Mücadele Tarihi konularını içeren çok sayıda radyo ve televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.  Aynı zamanda yerli ve yabancı çeşitli bilimsel yayın organlarında yayın kurulu üyeliği görevlerini de sürdürmektedir.

            Prof. Dr. Turan evli ve iki çocuk babasıdır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap