Limnolojik Araştırma Merkezi, Eğirdir Gölünün Ve Göller Bölgemizin Kurtuluşu Olacaktır!!! (Bölüm:2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Limnolojik Araştırma Merkezi, Eğirdir Gölünün Ve Göller Bölgemizin Kurtuluşu Olacaktır!!! (Bölüm:2)
Haberin Tarihi: 21.12.2020 13:15:48 - Okunma Sayısı:9480 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

Limnolojik Araştırma Merkezi, Eğirdir Gölünün Ve Göller Bölgemizin Kurtuluşu Olacaktır!!!

SAREM Limnolojik Araştırma Merkezi, Derhal Hayata Geçirilmelidir!!!

                                                        Zeki TARHAN – ANKRARA

                                                         BÖLÜM : 2

                       Yazı dizimizin bu ikinci bölümünde; SAREM bünyesinde kurulması planlanan ve projelendirilen, ne yazık ki hayata geçirilmesi engellenen LİMNOLOJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ’nin kurulması için gerekli altyapının uygun bir zemin oluşturduğunu, bu alanda yetişmiş insan gücünün %40 gibi küçümsenmeyecek bir orana ulaştığını, kardeş kuruluş olan MAREM’le birlikte Eğirdir’in bu iki güzide (=seçkin ) prestij  (=saygın ) kuruluşunun, akademik bir misyonunun da olduğunu vurgulamak istiyoruz…

               …Var olan bu Enstitümüzün “LİMNOLOJİK ÇALIŞMALARI”nı yürütmek için aktive edilmelerine gerek kalmadan, tüm göller bölgesindeki göllerimiz ve sulak alanlarımızın kurumasının önüne geçmek ve yok olma sürecine “DUR” demek için, ihtiyaç duyulan ve kaçınılmazlığı yadsınamayan LİMNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ’nin vakit geçirilmeden hayata geçirilmesi için, merkezi otorite ve siyasi otorite ile acilen bağlantıya geçilmesi, artık sadece Eğirdir gölü için değil, Göller Bölgesi ve iç sularımız için, olmazsa olmaz bir koşul haline gelmiştir!!!

                                                          ***

Bilimsel Dergi (LimnoFish)

İçsulara ve tatlı su balıkçılığına yönelik süreli ve hakemli bilimsel bir dergi olan LimnoFish (Journal of LimnologyandFreshwaterFisheriesResearch) yayın hayatına başlamış olup ilk sayısı 2015 yılı Nisan ayında çıkartılmıştır.

LABORATUVAR FAALİYETLERİ

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde araştırma faaliyetleri yürütmek amacıyla hâli hazırda 4 laboratuvar ve 3 ünite faaliyet göstermektedir. Bunlar;Kimya Laboratuvarı, Limnoloji Laboratuvarı, Balık Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Genetik Laboratuvarı,İşleme ve Değerlendirme Ünitesi, Canlı Yem Ünitesi ve Tıbbi Sülük Ünitesi'dir.

Kimya Laboratuvarı:Kimya Laboratuvarı’nda suların ekolojik, limnolojik ve kirlilik kalitelerinin belirlenmesinde 34 adet parametrenin analizi yapılabilmektedir. Kimyasal analizler iki safhada yapılmaktadır. İlki direkt olarak arazide yerinde yapılan ölçümler ikincisi de su numunesi almak suretiyle laboratuvarda yapılan ölçümlerdir. Arazide (gölde) ve laboratuvarda yapılan ölçümler çeşitli metotlarla ve cihazlar yardımıyla yapılabilmektedir. Metot olarak Gravimetrik, Titrimetrik ve Spektrofotometrik Metot olmak üzere üç metot kullanılmaktadır. 2014 yılında laboratuvara kazandırılan Thermo marka Grafit fırın özellikli Atomik AbsorbsiyonSpektrofotometresi (AAS) ile her türlü ağır metal analizleri ppb (µg/L) hassasiyetinde gerçekleştirilebilmektedir.

2017 yılında Göller Bölgesi başta olmak üzere Enstitümüz sorumluluk sahası içerisinde yer alan göl, akarsu ve gölet alanlarında su kalitesinin izlenmesi çalışmalarını gerçekleştirmek; su ürünlerine olan etkilerin belirlenerek olası çevresel etkilerin zamanında tespit edilip gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenen "Göller Bölgesi Su Kaynaklarının İzlenmesinde Hızlı ve Yeni Teknolojilerin Kullanımı Projesi" kapsamında laboratuvar çalışmalarında analizleri hızlı, standart, güvenli ve verimli kılmak adına Enstitümüz Kimya Laboratuvarı'na Seal marka AQ400 model Discrete Analyzer cihazı ve Shimadzu marka GCMSMS-TQ8040 model Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi (GC-MS-MS) kazandırılmıştır.Ülkemizde tatlı sularda kullanılan tek Discrete Analyzer olan cihazımız, Göller Bölgesi başta olmak üzere, sorumluluk sahamızdaki 21 vilayetin tüm sucul kaynaklarında su kalitesini tam kontrollü ve otomasyon özellikli bir şekilde tayin edebilmek açısından sularda orto-fosfat (PO4) , toplam fosfor (P) , nitrat (NO3), nitrit (NO2), toplam azot (NH4), amonyak (NH3) başta olmak üzere pek çok parametrenin analizinde kullanılmaya başlanmıştır.Yine Isparta'da kamunun elindeki tek ve Isparta'daki en iyi ve en yeni GC-MS-MS olan cihazımız ise su ürünlerinde detaylı gıda analizleri,  yağ asitleri analizleri,  klorlu pestisit analizleri başta olmak üzere pek çok analizin gerçekleştirilmesinde Kurumumuza ve sektöre katkı sağlayacaktır. 

Limnoloji Laboratuvarı:Müdürlüğümüz Limnoloji Laboratuvarı’nda göl, gölet, baraj gölü, dere, çay, ırmak, nehir vb. gibi genel anlamda, iç sular rezervuarlarının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine ilişkin analizler ve ölçümler yapılmaktadır. Bu laboratuvarda planktonla, makrobentozla ve balık biyolojisi çalışmaları yürütülmektedir.

Balık Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı:Müdürlüğümüz iç su ürünlerinin araştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunduğundan laboratuvarımızda da iç su ürünlerinin hastalıklarının araştırılması, teşhis ve izole çalışmalarının yapılması, hastalık kaynaklarının araştırılması, hastalıklarla mücadele için gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmaktadır.

DEVAM EDECEK…

                                            

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap