İŞTE EĞİRDİR GÖLÜ’NE RADİKAL ÇÖZÜM!!! (İKİNCİ BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İŞTE EĞİRDİR GÖLÜ’NE RADİKAL ÇÖZÜM!!! (İKİNCİ BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 6.3.2021 16:38:38 - Okunma Sayısı:9145 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

İŞTE EĞİRDİR GÖLÜ’NE RADİKAL ÇÖZÜM!!!

     ÖNCELİK GÖL OLMALI!!!

                                                       Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                   İKİNCİ BÖLÜM 

              …Evet, O bir radikal. Tabii kimden söz ettiğimizi, daha ilk cümlemizde anladınız. Prof. Dr. Zafer KARAER. Zafer hocamızla yaptığımız Röportajın ikinci ve son bölümünü okuyorsunuz şu anda…Ve Eğirdir Gölüne (5) maddelik Radikal çözümünü!!!  Buna;  “GÖL MANİFESTOSU” da diyebilirsiniz…

               Fransızca bir sözcük olan “Radikal”in, TDK’nun Türkçe sözlüğünde ne anlama geldiğine bir bakalım. Radikal: Kökten, köktenci. Radikalizm: Köktencilik. Radikalleşmek: Köktenci olmak, kesin durum almak.

                                                    ***

             TARHAN - …Evet hocam, Röportajımızın başlığını da oluşturan “…Eğirdir Gölü’ ne Radikal Çözüm” önerilerinizi lütfeder misiniz?

              KARAER – Tabii sayın TARHAN.

                              1 ) Etrafında, kaç dönüm bahçe olacak hesaplanmalı, fazlası ortadan kaldırılmalıdır!!! Öncelikli Göl olmalıdır!!!

                              2 ) Etrafında, kaç Artezyen Kuyusu açılacak hesaplanmalı, fazlası kapatılmalıdır!!! Öncelik Göl olmalıdır!!!

                              3 ) Etrafında oluşan evsel / sanayi ve ilaç (=pestisit / zehir ) atıkları, mutlak surette “KİMYASAL VE BİYOLOJİK ARITMA SİSTEMİNDE” arıtıldıktan sonra, alıcı ortama verilmelidir!!! Öncelik Göl olmalıdır!!!

                              4 ) Etrafındaki GÖLETLER; Gölün beslenme ihtiyacı hesap edildikten sonra yapılmalıdır!!! Öncelik Göl olmalıdır!!!

                             5 ) Gölden; gerek sulama, gerek baraj için su alınmamalıdır!!! Öncelik Göl olmalıdır!!!

                                                        ***

                         Zafer hocamız; sadece mensup olduğu disiplin alanında değil, o disipline yakın ekoloji / biyoloji disiplinleri ile sosyal bilimler ve siyaset bilimini ilgilendiren alanlarda da araştırmaları ve makaleleriyle de anılan atıf yapılan bir bilim insanımız.

                       TARHAN – Gölün doğal dengesinin bozulduğu, genel kabul görmüş ve yadsınamaz bir gerçek bir olgu. Buna paralel olarak, Su Ürünleri dengesizliği de mevcut. Bu konuda ne diyeceksiniz?...

                       KARAER – Su Ürünleri Fakültesi olduğu halde; hiçbir ekolojik çalışma yapılmadan, hesapsız üretim uğruna, bilinçsiz / bilimsiz / araştırmasız BALIKLANDIRMA çalışmaları düşündürücüdür… Gölün doğasına aykırı, beş balık türünün (=Sudak, Gümüşi Havuz Balığı, Kadife Balığı, Tatlı su Kolyozu ve Gümüş Balığı ), farklı zamanlarda, hesaptan ve bilimden uzak Göle atılması / aşılanması ile, hem Gölün BALIK FAUNASI, hem popülasyon dengeleri, hem de SU BİTKİLERİ’nin dengeleri bozulmuş, suda EKOLOJİK DENGE alt-üst edilmiştir!!! Gölün bugünkü su ve Dip yapısında, gerekli temizlemeler yapıldıktan sonra, uygun yaşam ortamı sağlandıktan sonra, uygun ürün yetiştiriciliğine geçilmelidir… Öncelik Göl olmalıdır!!!

                       Bütün bunları yapmak için; hiçbir çıkar düşünmeden, “ben ben” demeden, “biz” olarak; MERKEZİ İDARE / YEREL İDARE ve ÜNİVERSİTE el ele vermelidir!!! Yoksa, bugünleri bile çok ararız!!!

                     TARHAN – Sevgili hocam, gerçekten RADİKAL bir yaklaşımla yanıtlar vererek, GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ’ ne ses getirecek (5) maddelik bir MANİFESTO’yu kamuoyuna sunmuş oldunuz. Çok teşekkür ediyoruz… “ÖNCELİK GÖL OLMALIDIR!!!” mottosu, bir slogan olarak, kafalara bir çivi gibi çakılacaktır…

                     KARAER – Evet sayın TARHAN, ben de size teşekkür ediyorum ve bu motto’nun dediğiniz gibi, kafalara bir çivi gibi çakılmasını umuyorum…”ÖNCELİK GÖL OLMALIDIR!!!” diyorum…

                                                    --- SON ---

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap