Gölümüzün Su Ürünleri Dengesi, Neden Bozuldu?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gölümüzün Su Ürünleri Dengesi, Neden Bozuldu?!!!
Haberin Tarihi: 8.3.2021 18:36:26 - Okunma Sayısı:9432 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulunun Kurucu Müdürü / Su Ürünleri Fakültemizin İlk Dekanı Prof.Dr. Metin Timur’la Tele Röportaj

GÖLÜMÜZÜN SU ÜRÜNLERİ DENGESİ, NEDEN BOZULDU?!!!

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULUNUN KURUCU MÜDÜRÜ /

SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTEMİZİN İLK DEKANI PROF.DR. METİN TİMUR’ LA TELE RÖPORTAJ:

                                                              Zeki TARHAN – ANKARA

                                                          BİRİNCİ BÖLÜM

                          EĞİRDİR GÖLÜ’ nün sürdürülebilirliği, ekolojik dengesinin sağlanarak korunması, kısaca bekası için; gerek SAREM (=Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ) ve gerekse Su Ürünleri Fakültesi, Eğirdir için büyük bir şanstı ve kazanımdı. Gölle iç içe olan bu iki seçkin kuruluşumuzdan, Fakültemizin kıymetini, ne yazık ki bilemedik!!! Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulunun kurucu  Müdürü / Su Ürünleri Fakültemizin ilk Dekanı Prof. Dr. Metin TİMUR, TARHAN’ la yaptığı Tele Röportajda, bakın ne diyordu: “…Eğirdir; Su Ürünleri Fakültesinin kıymetini, ne yazık ki bilemedi!!! Bilseydi, Fakülte Isparta’ ya taşınmazdı, Göl’ le iç içe olurdu!!!

                    …Ve Metin hoca, yerel halkın bakışını, bakın nasıl değerlendiriyordu: “…Kızlı oğlanlı kahveye gidiyorlar” diye, yerel halkın baskısıyla karşılaştık!!!

                                                           ***

                   Rüyalarını Türkçe gören bir Alman bilim adamı Ord. Pof. Dr. Curt KOSSWIG ile başladık Tele Röportajımıza. Aslında, çok anlamlı bir başlangıç yapmıştık böylece… Eğirdir Gölündeki Su Ürünlerinin dengesinin bozulması, Curt KOSSWIG ve arkadaşı Dr. Numann’ ın, 1955’ te Eğirdir Gölüne aşıladıkları SUDAK balığı, yada yerel adla (= Tatlı Su Levreği / Dişli Balık / Yamyam Balık ) ile başladı…                                                          

                                                             ***

                   Tabi, başlangıcı SUDAK’ la yaptık ama, taa Japonya’ ya, oradan Danimarka’ ya ve Macaristan’ daki  Baloton Gölü’ ne dek uzandık… Baloton Gölü’ nün rengi siyahtı ve gölde sekiz tür balık yaşıyordu… Metin hoca, Danimarka’ ya yaptığı bir “inceleme seyahatı” nda, erkek sivrisineklerin laboratuar ortamında nasıl kısırlaştırıldığını ve bunun toplumsa mücadeleye nasıl uyarlandığını anlatıyor, buradan da, Sudak popülasyonunun Eğirdir Gölünde nasıl sınırlandırılabileceğini ve erkek sudak balıklarının ne oranda kısırlaştırılıp, gölde  etobur / otobur balık dengesinin sağlanabileceğini göstermek için anlatıyordu TARHAN’ a. Japonya örneğini ise; Balık avcılarının ne miktarda balık avlayabileceklerini, merkezi otoritenin kısıtlamaları ve denetim fonksiyonlarını nasıl icra ettiklerini vurgulamak için anlatıyordu…

                                                            ***

              …Evet, çok zevk alacağınız bir Tele Röportaj okuyacaksınız…Birinci bölümü, burada yani; tadında bırakarak ikinci bölümde buluşmak üzere diyelim…

            DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap