EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDAKİ SULAMA BİRLİKLERİ ALARMDA!!! (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDAKİ  SULAMA BİRLİKLERİ ALARMDA!!! (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 17.5.2021 11:38:28 - Okunma Sayısı:4277 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDAKİ SULAMA BİRLİKLERİ ALARMDA!!!

                       Zeki TARHAN – ANKARA

İKİNCİ BÖLÜM

             İlk alarm zilini, Atabey Sulaması Sulama Birliği çalıyordu… Birlik geçen yıl, Atabey ovasında mayısın ikinci haftasında başlatmıştı sulamayı. Senirkent Ovası Sulama Birliği ise, 24 Nisan'dan itibaren çoktan girmişti sulama sezonuna. Eğirdir Sulama Birliği de haziranın ilk haftasında sulama sezonunu açmıştı.

                                                          ***

           17 Mayıs 2021 pazartesi günü, Eğirdir Sulama Birliği, geniş katılımlı bir toplantı yapacak… Bu toplantıda; Atabey Sulama Birliği Başkanlığının 4 mayıs 2021 tarihli “KISITLI SULAMA PROGRAMI”nda mutlaka masaya yatırılacaktır… Çünkü; Göl havzasındaki Ovalarda yapılan tarımsal faaliyetlerde, ürün deseninin farklılığından kaynaklanan nedenler ve basınçlı sulama sistemleri ile vahşi sulamanın harmanlandığı sulamadaki farklılıklar, pratikte kısıtlı sulamaya da yansıyacaktır…

                                                         ***

            Gelin bu bağlamda, Atabey ovası sulama yenilemesine, şöyle bir bakalım isterseniz… DSİ Genel Müdürlüğü’nün Dünya Bankasının kredi desteği ile yapacağı 13 bin 500 hektarlık Atabey ovası sulama yenileme inşaat ihalesi, Ağustos 2020’ de sonuçlanır. İhale üzerinde kalan ENKA firmasıyla 7 Ekim 2020’de sözleşme imzalanır. Firma, Kapalı sistem sulamaya geçiş projesini 130 milyon dolara inşa edecek ve yaklaşık 5 yılda tamamlanacak…

           Proje kapsamında; Isparta ili, merkez Sav kasabası, Küçük Gökçeli, Büyük Gökçeli, Eğirdir Sevinçbey köyü, Atabey ilçesi, Gönen ilçesi yerleşim yerlerinde 13 bin 500 hektarlık alanda DAMLA ve YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ’ne geçilecek…

                                                      ***

          Oluşturulan proje ile Eğirdir Gölü kenarındaki mevcut Bedre (1) ve Bedre (2) Pompa istasyonları yerine inşa edilecek Bedre Pompa istasyonu vasıtasıyla terfi ettirilecek su, Atabey Tüneli çıkışından itibaren inşa edilecek KAPALI BORULU SİSTEM’ e alınarak, (6) adet Pompa istasyonu ve sulama şebekesi ile arazinin sulanması sağlanacak…

          Proje kapsamında, çapları 100 – 2600 mm arasında değişen yaklaşık 410 km GÖMÜLÜ BASINÇLI BORULU şebekeden oluşan sulama sistemi inşa edilecek ve işletilecek… Yeni proje ile Eğirdir Gölü'nden çekilen sulama suyundan %40 tasarruf edilmesi planlanıyor.  Rehabilitasyon  sonucunda sulama oranlarının çok artacağı, tarım arazilerinin değeri ile toplulaştırmayla birlikte arazi kalitesinin ve üretimin artacağı, tüm çiftçilerin suya ulaşımının kolaylaşacağı, gelirlerin artmasıyla birlikte, sulamanın milli katkısının artacağı, seracılığın gelişip artmasıyla yeni ürün deseninin oluşacağı, birim alandan daha çok verim alınacağı ve KÖYDEN KENTE GÖÇ’ün tersine döneceği beklenmekte…

                                                            ***

           Gelin burada, GAP Başkanlığının 10 yılı aşkın danışmanlığını yapmış Sulama Profesörümüz Süleyman KODAL hocamızın yorumuna bir kulak verelim: “ Atabey Sulaması, işletmeye açıldığından bu yana yaklaşık 45 yıl geçmiştir. Sulama suyunun Eğirdir Gölü'nden pompajla alındığı, dağı aştıktan sonra, AÇIK SİSTEM’le suyun dağıtıldığı ve üzerinde (8) adet Pompa istasyonunun yer aldığı sulama sisteminde, suyun birim maliyeti çok yüksektir. Bu gibi sulamalarda; DAMLA veya YAĞMURLAMA SULAMA yöntemlerine göre daha fazla su kullanılan SALMA SULAMA’ya izin verilmemesi gerekmektedir.

            Atabey Sulama Birliği, 2021 yılı sulama sezonunda uygulanacak KISITLI SULAMA PROGRAMI’na göre; şeker pancarı, mısır, yonca bitkilerinde SALMA SULAMA yapılması yasaklanmıştır. EĞER, 45 YIL ÖNCE BÖYLE BİR KARAR ALINABİLSEYDİ, BUGÜN EĞİRDİR GÖLÜNDE YAŞANAN SIKINTI HAFİF OLABİLİRDİ…”

DEVAM EDECEK…

BİZİ İZLEMEYE DEVAM… 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap