16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

II. BALIKLANDIRMA VE REZERVUAR YÖNETİMİ SEMPOZYUMU, BİLİMSEL SUNUMLARLA DEVAM EDİYOR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,II. BALIKLANDIRMA VE REZERVUAR YÖNETİMİ SEMPOZYUMU, BİLİMSEL SUNUMLARLA DEVAM EDİYOR...
Haberin Tarihi: 20.5.2015 13:46:00 - Okunma Sayısı:1615 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma istasyonu Müdürlüğü tarafından 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Eğirdir'de düzenlenen "II. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu" bilimsel sunumlarla devam ediyor.

II. BALIKLANDIRMA VE REZERVUAR YÖNETİMİ SEMPOZYUMU, BİLİMSEL SUNUMLARLA DEVAM EDİYOR…

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma istasyonu Müdürlüğü tarafından 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Eğirdir’de düzenlenen “II. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu” bilimsel sunumlarla devam ediyor.

Bugün saat 10.00’da Altınkum Toplantı Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan Sempozyumda, müzik dinletisi ve ESARİM’i tanıtan bir filmin gösteriminden sonra açılış konuşmalarına geçildi.

İlk konuşmayı yapan ESARİM Müdürü Şakir ÇINAR şunları söyledi.

“Balıklandırma ve Rezervuar Sempozyumunu Eğirdir’de yapmaktan ve sizleri burada ağırlamaktan büyük onur duymaktayım. Hepinizi şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyorum.

İlkini 2006 yılında yaptığımız Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi sempozyumumuza hoş geldiniz. Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen ilk sempozyum olması nedeniyle eksikler ve kusurlardan dolayı özürlerimi belirtmek isterim.

Kurumumuz hakkında kısaca bilgi verecek olursak 1986 yılında kurulan enstitümüz 2011 yılında Antalya’daki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsüne bağlandı. 2013 yılında tekrar merkeze bağlı bir enstitü olarak faaliyete geçti. Açılmadan sonra yeniden bir yapılanmaya giren enstitümüze Kapalı Devre Kerevit Kuluçkahanesi gibi altyapı yönünden zengin bir tesis kazandırıldı.

Balıklandırma deyince etkilerini  görebileceğimiz en iyi labarutavar belki de Eğirdir Gölü’dür. 1950’li  yıllarda başlayan yeni tür girişi 2000’li yıllara kadar sürmüştür. Sudak, Gümüşi havuz balığı, tatlı su kolyozu, sivrisinek balığı, Gümüş, Dişli Sazancık, göle giren balıklar olarak göze çarpmaktadır. Bu türlerin gölümüze olan ekonomik ve ekolojik etkileri ilerleyen sunumlarımızda irdelenecektir.

Eğirdir Gölü sadece balıklandırmanın etkileri açısından değil, diğer özellikleri açısından da çok farklı yerde olan bir gölümüzdür. Çünkü sempozyumumuzun diğer ismi Rezervuar Yönetimi. Evet gölümüz rezervuar açısından da özeldir.

Türkiye’de ilk defa Jeolojik Tabanlı Mutlak Koruma Alanı gölümüzde uygulanmaktadır.

Dünyadaki suyun %3’ünün tatlı su olduğu ve bunun da %70’inin buzullarda olduğunu düşündüğümüzde Eğirdir Gölünün önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle en iyi korunan göllerimizden birisidir. EKOBİR gibi bir birlik mevcut ve tamamen göl etrafında faaliyet gösteriyor.

Balıkçılık faaliyetleri açısından bakıldığında biz sudaki kirleticiler arasında 11. Sıradayız. Şuanda su azlığı yaşayan ülkeler sıralamasındayız, ama öngörülen 2030 yılında su kıtlığı çeken ülke olabiliriz.

Suyun ve Su Ürünlerinin gittikçe değer kazandığı günümüzde sempozyumumuzun sektörümüze, Eğirdirimize ve ülkemize büyük katkılar sağlayacağını umuyorum.

Buradan bizden desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Vahdettin Özkan’a, Bakanlık temsilcilerimize, Daire başkanlarımıza, farklı Üniversitelerden gelen siz değerli hocalarıma ve cefakar, fedakar yol arkadaşlarıma, siz değerli katılımcılara teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.

Sempozyumda konuşan TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Dr. Ali Ayar ise: “Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Balıklandırma konularında yapılan çalışmaları ve gelişmeleri dile getirdi ve geçtiğimiz günlerde Eğirdir SARİM’de açılan Kerevit Araştırma Merkezi’nin Avrupa’nın konusunda en gelişmiş merkezi olduğunu ifade etti.

AKP Isparta milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise, su Ürünleri Yetiştiriciliği ve balıklandırma konularında hükümetin her türlü desteği verdiğini, Eğirdir Kerevit Araştırma merkezi’nin 2,5 milyon lira harcanarak açılışının gerçekleştirildiğini söyledi.

Su yönetiminde eksikliklerin olduğunu düşündüğünü anlatan ve Su Yönetiminin bir bütün olarak tek kurum tarafından yapılmasının daha verimli olacağını belirten Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Kaynak açısından bize düşen neyse yapmaya hazırız” dedi.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise konuşmalarında; “Su, hava ve doğal kaynaklarda araştırmalar ve çalışmalar yapılmasının, bu kaynakların incelenmesinin kanuni ve vicdani bir görev olduğunu ve ülkemizde bu anlamda ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. Su Ürünleri yetiştiriciliğinin sağlıklı beslenme açısından önemini vurgulayan Vali Özkan, su yönetimi açısından, bir işin tek ve net sahibi olmamasının sorunların çözümünü zorlaştırdığını bir işin çok sahibi olunca bazen o işin sahipsiz kalabildiğini anlattı. Eğirdir Gölü için haklı bir hassasiyetin olduğunu belirten Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Eğirdir Gölü Kuşaklandırma Projesi ile 80-100 yerleşim biriminin katı, sıvı ve evsel atıklarının göle ulaşmasının önleneceğini, konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önemle takip edildiğini, ayrıca tarımsal ilaçların daha denetimli kullanılması gerektiğini, bilinçsiz kullanımın önüne geçilmesi için tedbirler alındığını ama henüz sıfır noktasına gelinemediğini dile getirerek, vatandaşlarımızın bu konuda daha dikkatli ve hassas olmaları gerektiğini vurguladı.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma istasyonu Müdürlüğü organizasyonlarıyla gerçekleşen II. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu açılış törenine; Isparta Valisi Vahdettin Özkan, AKP milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yener Yıldırım, Eğirdir Tarım İlçe Müdürü Uğur Turgut, Gelendost Belediye Başkanı ve EKO-BİR Müdürü Mehmet Sezgin, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü (MARİM) İsa Eren, SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık ve davetliler katıldı.

Irak, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Danimarka başta olmak üzere 30’a aşkın Üniversiteden 300’ün üzerinde bilim insanının katıldığı II. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu bugün öğleden sonra bilimsel sunumlarla devam edecek.

Sempozyum, 22 Mayıs 2015 Cuma günü Teknik Gezi ile sona erecek.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap