AVŞAR BARAJINDA HİÇ SU YOK!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AVŞAR BARAJINDA HİÇ SU YOK!!!
Haberin Tarihi: 26.8.2021 17:40:51 - Okunma Sayısı:4468 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

AVŞAR BARAJINDA HİÇ SU YOK!!!

  • ÇİFTÇİLER BARAJIN İÇİNE MISIR EKMİŞ!!!
  • …VE ÇEVREDE ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM TARLALARI…

                                                      Zeki TARHAN – ANKARA

                  AVŞAR BARAJI, Gediz Ovasında Sarıgöl ile Alaşehir arasında ve Manisa ili Alaşehir ilçesi sınırları içerisinde yer almakta. Sulama sahası; Alaşehir ilçe merkezinin kuzey batısından, güney batısına uzanan eksen üzerinde yer almakta, doğu sınırı ise Sarıgöl ilçe merkezinin batısına kadar uzanmakta.

                 Manisa Alaşehir Projesi Sulama Alanı, Avşar Barajı aks yerini takiben Denizli Salihli Karayolu ile Derbent Çayı arasından başlamakta, bir süre Derbent Çayını takip ederek, Denizli Salihli Karayolunu keserek kuzeye doğru yönelmekte, kuzeyde Delemenler yerleşim biriminin hemen altından ve Dere

Mahallesi içerisinden geçerek, Alaşehir istikametine doğru uzanmaktadır. Takiben Badınca yerleşim biriminin kuzeyinden geçerek yönünü kuzey batıya çevirmekte ve Alaşehir İlçe Merkezi’ne varmadan son bulmaktadır.

       Projenin su kaynağı Gediz Nehrine katılan Derbent deresi üzerinde bulunan 1979 yılında işletmeye açılan Avşar Barajıdır ve ölçülen yağış alanı 537 km2 dir. Avşar Barajının bir kısmını; Ambar, Derbent ve Kısık çayları rüsubatla doldurmuştur, Avşar Barajı’nın ölü hacmi 236,75 m’ de 8,4 hm3 iken; alınan batımetrik haritada minimum su alma kotu olan 242,58 metredeki hacim 8,055 hm3 ’tür. Proje alanı, çay ve derbentler ve tahliye kanalları ile parçalanmıştır.                                                                         

                                                          ***

           Prof. Dr. Nevzat ÖZGÜR, dün cep’ ten aradı beni. Kendisine WhatsApp’tan gönderdiğim, geçtiğimiz Pazar akşamı Haber Türk TV’de yayınlanan “Kuruyan Göller”le ilgili bilimsel tartışmadan çıkardığım sonucu içeren ve AKIN gazetesinde “HÜR SÖZ” köşesinde yayınlanan yazımı okuduğunu bildirerek teşekkür ediyordu. Prof. ÖZGÜR, bir Egeli olarak, Gediz Ovasında Sarıgöl ile Alaşehir arasında bulunan AVŞAR BARAJI’nda hiç suyun bulunmadığını, çiftçilerin Barajın içine MISIR ektiklerini söylüyordu…

                                                     ***

     …Ve Prof. ÖZGÜR, bakın sözünü nasıl sürdürüyordu: “…Çevrede, çekirdeksiz üzüm tarlaları… Üzümlere zarar vermesin diye, naylonla örtü yapmışlar…”

      …Evet, kimdi Prof. Dr. Nevzat ÖZGÜR? Kısacık bir özgeçmişi ile tanıyalım:

  • Jeoloji Yüksek Lisans da: YER BİLİMİ
  • MTA’da Jeolog
  • Doktora’ da : Yer Bilimi / Jeokimya ve Maden Yatakları
  • Üniversitelerarası Kurulda Hidrojeoloji / Jeokimya ve Maden Yataklarında (=Jeotermal Enerji) Jüri Üyesi / Doçentlik sınavlarında Jüri Üyesi
  • SDÜ eski Öğretim Üyesi
  • Freie Universitat Berlin / Almanya eski Öğretim Üyesi

                                                    ***

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI

ALAŞEHİR 16/01/2019 tarihinde Manisa Alaşehiri ilçe merkezinde Alaşehir Üzüm Sulama Birliğine ait toplantı salonunda saat 14: de toplantı başlamıştır. Toplantıya DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü, Proje, Planlama, İşletme Bakım Şube Müdürleri ile mühendisler, Alaşehir Kaymakamı ile çiftçiler katılım sağlamıştır. Toplantının açılış konuşması DSİ 2.Bölge Müdürlüğünden Proje İnşaat Şube Müdürü Serhat DOĞAN tarafından yapıldı. Sulama projesi hakkında genel teknik bilgileri aktarmış olup, Manisa Alaşehir Sulaması Rehabilitasyon Projesi ile mevcut sulama sisteminin klasik ve kanalet şebeke olması ayrıca tesislerin eskimiş ve yıpranmış olmasından dolayı suyun kontrolü mümkün olmadığı belirtilmiştir. Manisa Alaşehir Sulaması Rehabilitasyonu (yenileme) projesinin, Dünya Bankası Sulama Modernizasyonu kapsamında sulamanın kapalı basınçlı sisteme dönüştürülmesinin çevresel ve sosyal etkileri konusunda bilgi verilmiştir. Bu ve bu kapsamda olan projelerde ( 5 adet proje ) yerel mevzuat ile birlikte Dünya Bankası tarafından kabul edilen temel ilkelerin de karşılanması amaçlanmaktadır. Arazi edinimi ile ilgili olarak arazi edinim çerçeve belgesi hazırlanıp yayınlanacaktır. Çerçeve belgesine dayanılarak her bir proje için arazi edinim planı hazırlanacak ve o plan doğrultusunda işlemler tesis edilecektir. Proje süresince idaremiz her aşamada şikayet ve istekleri almak için, Sulama birliği, numaralı şubelerimiz, Bölge Müdürlüğümüz ve Genel Müdürlüğümüz olmak üzere oluşturulacak mekanizma ile istek ve talepler alınacak ve süreç birlikte yönetilecektir. Gerçekleştirilecek yenileme projelerinin tatbikat aşamasında çevre kirliliğine sebebiyet vermemek için azami derecede hassasiyet gösterilecektir. Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen tüm projelerde olduğu gibi projenin çevresel etkileri değerlendirilip olası etkiler için alınması gereken tedbirler alınacaktır. Uygulama aşamasında gürültü, hava kirliliği vb olumsuzlukların olmaması için alınması gereken tedbirler alınacaktır. İnşaat aşamasında yüklenicilerin çalıştıracakları işçiler için alınması gereken tedbirler yaslar ile düzenlenmiş olup yükleniciler tarafından bu tedbirler aksatılmadan uygulanacaktır. Projenin sosyal yönden olumsuzluklara sebebiyet vermemesi için iş Programları üretim zamanlamasına uygun olarak planlanacak ve paydaşlar ile paylaşılmak suretiyle tatbik edilecektir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap