HOBANOĞLU SON NOKTAYI KOYDU VE EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ ALARM ZİLİNE BASTI!!! (İKİNCİ BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HOBANOĞLU SON NOKTAYI KOYDU VE EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ ALARM ZİLİNE BASTI!!! (İKİNCİ BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 2.9.2021 17:25:27 - Okunma Sayısı:4755 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

HOBANOĞLU SON NOKTAYI KOYDU

VE EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ ALARM ZİLİNE BASTI!!!                     

                             Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                 İKİNCİ BÖLÜM

HOBANOĞLU, Boğazova’nın sel baskınından kurtarılmasından sonra, sözü Kovada HES’lere getiriyor ve bu HES’lerle; Isparta, Eğirdir ve Atabey Belediyelerinin işbirliği ile Elektrik enerjisi üretiminin sağlandığını anımsatıyordu…

                                                        ***

             Henüz Konya yolu yok. Yani; ( EĞERİM ) yolu. Konya yolu olmadığı için, İzmir’den gelen ulaşımı, Gölden Kayıklarla Gelendost HÖYÜK mevkiine ulaştırılarak, Konya yolunu tamamlamış oluyordu Hobanoğlu ailesi ve Ada halkı.

                                                       ***

          …Ve Hobanoğlu’nun uzmanlık alanına giriyorduk. EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SU ÜRÜNLERİ DENGESİ / DENGESİZLİĞİ!!! Gelin bu noktada, virgülüne dokunmadan, Hobanoğlu’nun anlatımına bir bakalım:

            “Eğirdir Gölü’nün daha ekonomik ve verimli hale getirilmesi için, devlet tarafından getirilen hocalara yardım edilerek, Göle SUDAK BALIĞI atılmıştır.

          Şimdi, KEREVİT’in kilosu 20 – 30 lira. Ve o günkü çalışma; SUDAK BALIĞI atılması sayesinde olmuştur. OTOBUR BALIKLARIN ÇOK OLDUĞU GÖLLERDE KEREVİT YETİŞMEZ!!! SUDAK (=Tatlı Su Levreği / Dişli Balık / Canavar Balık ) ETOBUR OLDUĞU İÇİN, KEREVİT ORTAYA ÇIKTI!!! OTOBUR BALIKLAR YOK OLUNCA, KEREVİT YAŞAMINI SÜRDÜRDÜ BUGÜNE KADAR…”

                                                      ***

            Göl suyunun kullanımına gelmişti sıra. Eğirdir Gölü’nün suyunu nasıl kullanmalıydık?!!! Hobanoğlu’nu dinliyoruz:

          “…Mevcut suyun en ekonomik şekilde kullanılması lazım… Bahçe sulamasında; VAHŞİ SULAMA’YA SON VERİLMELİDİR!!! DAMLA SULAMA; OLMAZSA OLMAZ KOŞUL OLMALIDIR!!! KAPALI  BORULU SİSTEMLE SAAT KULLANILMALI, VATANDAŞ EVİNDE NASIL SU KULLANIYORSA!!!”

                                                     ***

          …Evet, Tarımsal Ürün Desenine getirdik sözü… Pancardan elmaya, elmadan bademe… Dinliyoruz Hobanoğlu’nu:

          “…Biz Ortaokulda okurken, Tepeli Ovasından pancar kamyonlarla İstasyona (=Eğirdir Gar ) gider, oradan da Burdur Şeker Fabrikasına giderdi… O günkü şartlarda ürün deseni olarak pancar görülmüş, pancar üretilmiştir. Bugünkü koşullarda ise; elma iyi para getirdiği için, elma üretimine geçilmiş. Yani; iklim ve toprak kalitesi iyi olduğu için, elmaya geçilmiş.”

                                                   ***

          Badem denince, Ali TAŞ aklımıza geldi. Ve hemen sordum HOBANOĞLU’na. “Bak Mustafa” dedim, “Ali TAŞ, Sevinçbey ovasındaki elma bahçesindeki elma ağaçlarını söktü Bademe dönüştürdü. Buna ne diyorsun? TAŞ, Eğirdir Gölünün kurtuluşu için bu adımı attı. Hobanoğlu’nu dinliyoruz:

           “Herkes, Ali TAŞ’ı örnek alabilir… Bizim milletin aklı gözündedir. Gözüyle görüp görmedikçe inanmaz, göstereceksin!!!”

                                                  ***

           Sözü Araştırma Enstitülerimize ve Orman Müdürlüğümüze getirerek, sonlandırıyorduk söyleşimizi. İşte Hobanoğlu’nun son sözleri:

         “Bugün Meyve Fidanlığımız var Orman Müdürlüğü var. Anlatsınlar, göstersinler… Bugün, adını değiştirip duruyorlar… Orman Müdürlüğü, Fidanlık Müdürlüğü niçin kurulmuş?”

                                              ----- 0 ----

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap