Bir Yanda; Halk Oyunlarıyla Coşan Ardıç Gönüllüleri, Diğer Yanda, Mermer İşletmeleriyle, Ortadan Kaldırılan Dağ Ekosistemi!!! Eğirdir Bugün; Bu İkilemi Yaşıyor!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bir Yanda; Halk Oyunlarıyla Coşan Ardıç Gönüllüleri, Diğer Yanda, Mermer İşletmeleriyle, Ortadan Kaldırılan Dağ Ekosistemi!!! Eğirdir Bugün; Bu İkilemi Yaşıyor!!!
Haberin Tarihi: 12.11.2021 12:09:27 - Okunma Sayısı:3876 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

Bir Yanda; Halk Oyunlarıyla Coşan Ardıç Gönüllüleri, Diğer Yanda, Mermer İşletmeleriyle, Ortadan Kaldırılan Dağ Ekosistemi!!! Eğirdir Bugün; Bu İkilemi Yaşıyor!!!

Zeki TARHAN - ANKARA

11.11 milli ağaçlandırma günü. Eğirdir'in Sorkuncak / Baybuğan sırtları... "Eğirdir Yeniden Ardıç Kokacak" mottosu, halk oyunları eşliğindeki müzik sesiyle, tam da karşıdaki mermer işletmesinin ortadan kaldırdığı / yok ettiği dağ eko sisteminin çığlık seslerine karışıyor... Bu bir ikilemdi. Bir yanda sevinç, diğer yanda hüzün!!!

***

...Evet, Eğirdir'in sosyo -ekonomik ve sosyo - kültürel yapısı; düalist bir yapıydı. Dağ eko sistemiyle Göl eko sistemi arasında sıkışıp kalan Eğirdir, yıllar önce Ekolojik Tarımla Gölünü kurtarmaya çalışmış, havzada kurduğu birkaç erken uyarı sistemiyle bunu başaracağını sanmıştı. Ama içinde bulunduğu coğrafya, buna olanak vermiyordu...

***

Bu satırları yazarken; Ardıç etkinliğinden iki kare ve bir de video paylaştım. Videoyu izlerken "sevinmek" nasıl bir duygu ve aynı anda "üzülmek" nasıl bir duygu diye düşünüyor, sizlerin de bu ikilemi yaşamanızı istiyordum...

***

...Evet, Abdullah da, ABD' den yeni gelmiş, ayağının tozuyla Ardıç etkinliğine katılmıştı. Eğirdir sevdalısı, memlekete hoş geldin. Proje önderi Prof. Eşref ADALI da bakın ne diyecekti: "...Eğirdir gölünün çevresi, bir gün ardıç ağaçları ile kaplı olduğunda, ardıç kuşlarının ötüşlerini duyabilmeyi umut ediyoruz..."

***

Eşref hocamızın umuduna elbette ki bizler de katılıyoruz... Ama sevgili hocamıza, Burdur gölünü habitat olarak, yaşam alanı olarak seçen mavi gagalı Dik Kuyrukları ve yok olan Burdur Gölünü düşünmesini, aynı anda da ardıç kuşlarının ötüşünü...

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap