ISUBÜ, Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi (YeS-TR) İçin Uzman ve Değerlendirme Uzmanı Yetiştirecek

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISUBÜ, Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi (YeS-TR) İçin Uzman ve Değerlendirme Uzmanı Yetiştirecek
Haberin Tarihi: 13.4.2022 14:10:27 - Okunma Sayısı:2231 defa okundu.

Binalara yeşil sertifika geliyor.

 

Binalara yeşil sertifika geliyor. Türkiye'de ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu bina ve yerleşme uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen yerli Ulusal Yeşil Sertifika Sistemine (YeS-TR) geçiliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile protokol imzalayan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), bina ve yerleşme alanlarına sertifika belgesi verecek uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirilecek. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesinden sonra bu eğitimi vermeye hak kazanan ikinci Üniversite oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıveya sürdürülebilir binalar ile sürdürülebilir yerleşmeler gibi konularda faaliyet gösteren tebliğ kapsamında Bakanlıkça yetkilendirilen kamu veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları eğitici kuruluşlar tebliğde belirlenen şartları sağlamak koşuluyla faaliyet gösterecek. Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) arasında, iklim verilerine ve yöreye uygun, ihtiyacı kadar enerji ve su tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan bina ve yerleşmelerin değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması amacıyla "Ulusal Değerlendirme Kılavuzu" geliştirilmesine yönelik protokol imzalandı. ISUBÜ, ulusal yeşil bina ve yeşil yerleşme sertifika sistemi (YeS-TR) için uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirip sertifikalandıracak.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, binalar ve yerleşmeler için yeşil sertifika eğitim programı kapsamında ulusal yeşil bina ve yeşil yerleşme sertifika sistemi (YeS-TR) için uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirecek. YeS TR Eğitimleri ve eğitim programı duyuruları ISUBÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yürütülecek.

Binalar ve Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Eğitim Programının amacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 09.06.2021 tarihli ‘Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği’ gereğince ulusal yeşil bina ve yeşil yerleşme sertifika sistemi (YeS-TR) için uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirilmesidir. Bu amaçla eğitim, “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği” ve ekleri (Ek-1, Ek-2 ve Ek-3) doğrultusunda (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210609M1-3.htm) yeşil sertifika uzmanı ve yeşil sertifika değerlendirme uzmanının görev ve sorumluluklarının açıklanması;  yeşil bina ve yeşil yerleşmelerin değerlendirmelerine ilişkin modül ve süreç bilgisinin aktarımını kapsıyor. 

Bu eğitime Yeşil sertifika Uzmanı (YESU) ve Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı (YESDU) kapsamında Mimar, Makina Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Çevre Mühendisleri, İç Mimar, Elektrik Mühendisleri, Elektrik- Elektronik Mühendisleri, Enerji Mühendisleri, Enerji Sistemleri Mühendisleri, Mekatronik Mühendisleri katılabilecekler.

Tablo 1: BİNALAR (Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği Ek-1, 7. Bölüm)

MODÜLLER

Yeşil Sertifika Uzmanı (YESU)

Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı (YESDU)

Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT)

Mimar,

Makina Mühendisi,

İnşaat Mühendisi,

Çevre Mühendisi,

İç Mimar,

Elektrik Müh.,

Elektrik- Elektronik Müh.,

Enerji Müh.,

Enerji Sistemleri Müh.,

Mekatronik Müh

 

Mimar, İnşaat Mühendisi,Makina Müh, Elektrik Müh, Elektrik-Elektronik Müh

İç Ortam Kalitesi (İOK)

Mimar, İnşaat Mühendisi, Makina Müh, Elektrik Müh, Elektrik-Elektronik Müh, İç Mimar

Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD)

Mimar, İnşaat Mühendisi, Çevre Mühendisi

Enerji Kullanımı ve Verimliliği (EKV)

Mimar, Makina Mühendisi, Elektrik Müh., Elektrik-Elektronik Müh., Enerji Müh., Enerji Sistemleri Müh., Mekatronik Müh

Su ve Atık Yönetimi (SAY)

İnşaat Mühendisi, Makina Mühendisi,Çevre Mühendisi

INO_BİNA (İNO)

Mimar,Makina Mühendisi, İnşaat Müh, Çevre Müh, İç Mimar,Elektrik Müh., Elektrik- Elektronik Müh., Enerji Müh, Enerji Sistemleri Müh., Mekatronik Müh.

 

Tablo 2: YERLEŞMELER Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği Ek-2, 4. Bölüm)

MODÜLLER

Yeşil Sertifika Uzmanı (YESU)

Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı (YESDU)

Bölgesel ve Yakın Çevre Profili (BOL)

 

 

 

 

 

Şehir Plancısı,

Peyzaj Mimarı,

Çevre Mühendisi,

Mimar,

Sosyolog,

Ekonomist,

Biyolog

Şehir Plancısı

 

Sürdürülebilir Arazi Kullanım, Ekoloji ve Afet Yönetimi (AKE)

Şehir Plancısı, Peyzaj Mimarı, Çevre Mühendisi,

Biyolog

UHA Ulaşım ve Hareketlilik (UHA)

Şehir Plancısı

 

Kentsel Tasarım (KET)

Mimar, Şehir Plancısı, Peyzaj mimarı, Çevre Mühendisi

SES Sosyal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik (SES)

Sosyolog, Ekonomist,Şehir Plancısı

INO_YERLEŞME (INO)

Şehir Plancısı, Peyzaj Mimarı, Çevre Mühendisi, Mimar, Sosyolog, Ekonomist, Biyolog

Yeşil Sertifika Uzmanı: Nitelikleri Bakanlık tarafından belirlenen ve Bakanlık veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ya da kuruluşlar tarafından verilen eğitimde başarılı olan kişileri,

Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı: Değerlendirme kuruluşu bünyesinde görev yapan ve binaların veya yerleşmelerin değerlendirme kılavuzlarına göre değerlendirilmesinden ve puanlanmasından sorumlu olan yeşil sertifika uzmanlarını ifade ediyor.

YEŞİL SERTİFİKA NASIL ALINACAK?

Bina, yerleşme sahibi veya temsilcileri yeşil sertifika almak için, Yeşil Sertifika Uzmanı aracılığıyla Bakanlıkça yetkilendirilen değerlendirme kuruluşuna başvuru yapacak.

Değerlendirme kuruluşu yine bünyesindeki uzmanlar üzerinden (her uzman kendi uzmanlık alanı ile değerlendirme yapacak) "Ulusal Değerlendirme Kılavuzu" doğrultusunda değerlendirilen bina veya yerleşmeye puanlama yapacak. Kuruluş Yeşil Sertifika Değerlendirme puanlamasına göre işlem tesis edecek.

Tüm bu işlemler YeS-TR üzerinden yapılacağı için hem Bakanlık tarafından yeşil bina özelliğine sahip binaların envanteri tutulacak hem de herhangi bir şikayet konusu olduğunda sistemden yapılan işlemler ve kayıtlar incelenebilecek.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap