EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 6)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 6)
Haberin Tarihi: 3.8.2022 18:07:27 - Okunma Sayısı:538 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 6

               EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 6

              Mimar Ali Sinan,  Cumhuriyet Dönemi sonrasının Eğirdir’ ini incelerken, kentsel gelişimini sözlü – yazılı tarih, imar planları ve hava fotoğrafları üzerinden irdelerken, 1963 imar planı öncesi yapılan planlara ise ulaşılamadığını dile getiriyor. 1952 yılı imar planının baz alan SİNAN, bu plana ilişkin yerel medya organlarından pek çok bilgiye ulaşılabildiğini, ancak 1952 öncesi imar çalışmalarına yönelik olarak, çok az bilgiye ulaşılabildiğini vurguluyor. Kentin üst ölçek değişim senaryolarını da; 1952 yılı öncesi, 1952 – 63, 1963 – 81, 1981 ve sonrası olmak üzere dört ana dönemli başlıklar halinde sunuyor ve kentsel gelişime projektör tutuyor…

                                                    ***

              Göl ile Dağ arasına sıkışıp kalmış ve yoğun yerleşim dokusuna sahip olan kentte, maddi ve teknolojik yetersizlikten dolayı, yeni yapı yapmak yerine mevcut yapılar dönüştürülerek kullanılmaktadır. Yönetim birimleri için de yeni yapı yerine, genellikle kentin gösterişli konakları kullanılmıştır. O yıllarda Hükümet Konağı Medresenin bitişiğinde, Belediye binası ise bugünkü PTT yapısının yanında yer almaktadır.

                                                   ***

           SİNAN, Cumhuriyet ile kentin en önemli değişenin “Askeri ve Eğitim Yapıları” olduğunun özellikle altını çiziyor… Savaştan yeni çıkılmıştı ve savaş yıllarında Eğirdir askeri ve lojistik yönüyle önemli bir misyon üstlenmişti. Askeri amaçlı yapılan yapılar ve alanların, Cumhuriyet Dönemi sonrasında da yine askeri amaçlar ile kullanılmaya devam edildiğini dile getiren Ali SİNAN, 1926 yılında eğitime başlayan “Eğirdir Dağ Talimgahı, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı” nın varlığını sürdürmeye devam ettiği vurgusunu yapıyor…

                                                ***

         …Ve ZAFER İLKOKULU

            1926 yılında Eğirdir’ in tarihi Kalesinin önünde ZAFER İLKOKULU binası inşa edilmişti. Şehirler, “MEYDAN” ları ile anılırdı ve EĞİRDİR de “KALE MEYDANI”  ile anılır… Bu meydan; milli bayramlarımızın, çeşitli tören ve kutlama amaçlı festivaller ile kültürel etkinliklerin yapıldığı bir MEYDAN dır.

       Bu Meydanda Cumhuriyetimizin simge bir eğitim kurumu olan ”ZAFER İLKOKULU” muz vardı. Ne yazık ki; Cumhuriyetle özdeşleşmiş ve bizlerin de okuduğu ZAFER İLKOKULU bugün “yok” artık!!!

           Yazının bu kısmında yazar; dört fotoğrafa yer vermiş. Bunlardan biri, 1950 öncesi Eğirdir ve gölümüzün süsü Can ada ve Yeşil ada, diğeri Yazla Mahallesi ile KALE MEYDANI ve ZAFER İLKOKULU.

Bakın, Eğirdir’ in kültür elçisi Nuri GÜNGÖR’ ün “Eğirdir Ansiklopedisi” nde Zafer İlkokulu nasıl yer almış: “1928’ ler de Cumhuriyet İlkokulları planında, Eğirdir ve çevresinin yardımıyla yapılmış çok güzel bir ahşap yapıydı. 1959 Cami Mahallesi yangınından sonra, önemli bir hasar görmemesine rağmen yıkılmış yıkıldı, yerine tek katlı sıradan bir okul yapıldı. Zafer İlkokulu; Yılanlıoğlu Şeyh Ali Ağa Medresesi ve Şeyh Ali Ağa Kütüphanesinin yıkıldığı yere yapılmıştır.”

             DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap