EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 7)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 7)
Haberin Tarihi: 5.8.2022 17:39:55 - Okunma Sayısı:2559 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 7

               EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 7

            1930’lu yıllara geliyorduk… Eğirdir’deki ELEKTRİK FABRİKASI, kentin gelişimine yönelik olarak atılan önemli bir adımdı. SİNAN bu adımı, bir “ilk” olarak değerlendiriyordu. Bugün, PTT binasının olduğu alanda, 1934 yılında kurulan Elektrik Fabrikası, kentin elektrik gereksinimine cevap veriyordu.

         Kent merkezinin dışında ilk imar hareketlerinin bu dönemde olduğunu, 1930 – 1950 yılları arası Eğirdir Belediye Başkanlığı yapan Fevzi ÇELİK’in oğlu Y. Müh. Ahmet ÇELİK’in anlatımlarına göre; “ O dönemde bir imar planının bulunduğunu ve yapılaşmanın bu plana göre yapıldığını” belirten Ali SİNAN, 1938 yılında Hükümet Konağı amaçlı iki katlı bir yapı inşa edilerek, kentin güney sahil şeridinin yani, Yeni Mahallenin ilk yapısının ortaya çıktığını ifade ediyor.

                                                     ***

       Ahmet ÇELİK’in anlatımları ise şöyle devam ediyordu: “1940’lı yıllarda yapılan planlamaya göre, yarımadanın tarihi dokusunun bozulmaması için, Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesinin bulunduğu bölgenin YENİ KENT MERKEZİ olarak kurgulanmıştır.”

     “…Ve bundan dolayı 1938 yılında Hükümet yapısının ve Kaymakamlık lojmanının o bölgede inşa edildiğini ve bu yapıların yeni merkezin ilk yapıları olarak değerlendirilmiştir.”

      İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI YILLARI (1939 – 1945 )

      Yine Ahmet ÇELİK’in anlatımlarına dayanılarak, şu bilgilere yer verilmiş: “1939’ da patlak veren ve 1945 yılına kadar süren ikinci Dünya savaşı ile ülke olarak girilen süreçten dolayı, yeni kent inşa edilememiştir.”

                                                   ***

     Yalnız başına kalan ve kent ile bütünleşemeyen Hükümet Konağı, o yıllarda halka uzak gelmiş, erişim problemi yaşanmıştır. Bu yüzden 10 yıl gibi bir süre kullanımının ardından, hükümet yapısı orman bakım memurlarına devredilmiş, hükümet konağı ise, Yazla Mahallesinde bugün Meslek Yüksek Okulunun bulunduğu alana taşınmıştır.

DEVAM EDECEK…

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap