EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 15)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 15)
Haberin Tarihi: 16.8.2022 17:16:34 - Okunma Sayısı:2430 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 15                 

EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ… 

                                     Zeki TARHAN - ANKARA 

                                            BÖLÜM 7 / 15 

                      SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULU/ EKHH’NİN YENİ BİNASI VE SEKİBAĞ’DA YAPILAŞMA YASAĞININ KALKMASI… 

      “ Hükümet Konağının Cami Mahallesine taşınması ile boş kalan yapılar tadilat yapılarak, 5 Ocak 1985 tarihinde açılışı yapılan SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULU’na tahsis edilmiştir. Böylece, Yazla Mahallesi’nin de kullanım senaryosu değişmiştir. 

          1986 yılına gelindiğinde; yaklaşık 15 yıldır inşaatı süren, bölgenin en büyük Hastaneleri arasında gösterilen, kentin simge yapılarından biri haline gelen EKHH (=Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi)’nin yeni bina ve kampüsü açılmıştır. Aynı zamanda, 1970’li yıllarda yapılaşmanın yasaklandığı SEKİBAĞ bölgesinde, bu yasağın kalkması ve Hastanenin de açılmasıyla birlikte , konut sayısında hızlı bir artış olmuştur.” 

                                                                *** 

                       90’LI YILLAR, EĞİRDİR TARİHİNDE YAPILAŞMANIN  

                       EN HIZLI DÖNEMİNE ULAŞTIĞI YILLAR OLMUŞTUR… 

         “90’lı yıllarda EĞİRDİR, tarihinde yapılaşma en hızlı dönemine ulaşmıştır. 90’lı yılların başında DEMİRKÖPRÜ ve BAĞLAR bölgesindeki iskân sahalarında çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmalar sonucunda; ALTINKUM, İSTASYON ile BAĞLAR Mahallesi ve SAĞLIK OCAĞI bölgesinde TOPLU KONUTLAR inşa edilerek, KENT YAPI STOKU’nun en yüksek dönemi yaşanmıştır.” 

                                                                *** 

                     87’DE SAREM, 91’DE SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ, 93’TE SPOR TESİSLERİ VE 96’ DA RÜYA PARK VE KOMPLEKS BİR YAPIYA DÖNÜŞEN BAĞLAR BÖLGESİ 

           “…Kentin en önemli kamu kuruluşlarından SAREM (=Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü) nün 1987 yılında ve Su Ürünleri Fakültesinin 1991 yılında inşaatına başlanmıştır. Bu birimler, 1995 yılında Köprübaşı Mevkiinde oluşturulan kendi kampus alanlarında faaliyete geçmiştir. İmar planında, Altınkum Plajı bitişiğinde yer alan, fakat sonradan Askeriyenin izin vermediği spor tesisleri de, 1993 yılında Köprübaşı Mevkiinde, BOĞAZOVA’NIN GÖL KIYISI DOLDURULARAK yapılmaya başlanmıştır. Bugün, RÜYA PARK olarak adlandırılan kentin en büyük SPOR VE REKREASYON ALANI haline gelen bölge, 1996 tarihinde hizmete açılmıştır. 

             Böylece, 1950’li yıllarda TARIM ARAZİSİ olarak tanımlanan BAĞLAR BÖLGESİ; Eğitim, sosyal ve kültürel programların bir arada bulunduğu kompleks bir yapı haline gelmiştir.” 

                                                                   *** 

             

          YARIN: 

-EĞİRDİR GÖLÜ NASIL KORUMA ALTINA ALINDI / SU İLE ARASINA MESAFE GİREN KENTLİ / EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ / VE KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN!!! 

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap