Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Harplerden En Büyük Göç, Çölleşmeden Kaynaklanıyor"...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Harplerden En Büyük Göç, Çölleşmeden Kaynaklanıyor"...
Haberin Tarihi: 5.9.2015 09:17:00 - Okunma Sayısı:1137 defa okundu.

Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarına göre dünyada savaşlardan sonra en büyük göçün çölleşme ve kuraklık sebebi ile yaşandığına dikkat çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Çölleşme, toplumların geçim kaynaklarını etkileyen kimi zaman göçlere zorlayan küresel bir problem."

Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Harplerden Sonra

En Büyük Göç, Çölleşmeden Kaynaklanıyor”...

 

            Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarına göre dünyada savaşlardan sonra en büyük göçün çölleşme ve kuraklık sebebi ile yaşandığına dikkat çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Çölleşme, toplumların geçim kaynaklarını etkileyen kimi zaman göçlere zorlayan küresel bir problem. Harplerden sonra en büyük göç, çölleşme ve kuraklıktan kaynaklanıyor. Bu durum dünyada her yıl 500 bin kişiye evini terk ettiriyor” dedi.

            Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarına göre dünyada savaşlardan sonra en büyük göçün çölleşme ve kuraklık sebebi ile yaşandığına dikkat çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Çölleşme, toplumların geçim kaynaklarını etkileyen kimi zaman göçlere zorlayan küresel bir problem. Harplerden sonra en büyük göç, çölleşme ve kuraklıktan kaynaklanıyor. Bu durum dünyada her yıl 500 bin kişiye evini terk ettiriyor” dedi.

“Son 20 Yılda

10 Milyon Kişi Göç Etti”

            Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık günümüzün en önemli küresel problemleri olarak görülüyor. Çölleşmenin toprağın verimliliğini yitirmesi ve bitki örtüsünün bozulma süreci olduğunu kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Çölleşme ve kuraklık 110 ülkedeki 1,2 milyar kişiyi doğrudan tehdit ediyor. Son 20 yılda 10 milyon kişi göç etmiş durumda.  2050 yılına kadar 135 milyon insan göç etmek zorunda kalacak. Yine her yıl 12 milyon hektar alan verimliliğini kaybediyor. Bu, yıllık 20 milyon ton buğday üretiminin kaybı demek” diye konuştu.

Türkiye’nin Çölleşmeyle

Mücadelesi Parmakla

Gösteriliyor

            Türkiye’nin coğrafi konum itibariyle iklim değişikliği ve kuraklıktan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:

            “Orman alanlarının yüzde 54’ü, tarım alanlarının yüzde 59’u, meraların yüzde 64’ü, orta ve şiddetli erozyona maruz kalarak çölleşme tehdidi ile karşı karşıyadır. Türkiye çölleşme ile mücadelede yaptığı çalışmalar ile dünyaya örnek olmuştur. Tecrübelerimizi Bölgesel İşbirliği Projeleri ile Orta Asya, Balkanlar ve Afrika ülkelerine aktarıyoruz.”

Ülkelerin Çölleşmeye

Yönelik Yol Haritası

Belirleniyor

Çölleşme ile Mücadele BM Sözleşmesi’nin, yeryüzündeki en hassas ekosistemlerindeki arazi bozulumuna ve buralardaki insanların vaziyetine dikkati çekmesi bakımından dünya çapında önemle takip edildiğini aktaran Bakan Prof. Dr. Eroğlu, “Yürürlüğe girmesinin üzerinden 19 yıl geçen UNCCD, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve fakirliğin azaltılmasında önemli bir araç olarak kabul görüyor. Sözleşmenin ana karar mekanizması olan Taraflar Konferansı, strateji ve eylem planları ile ülkelerin çölleşmeye yönelik yol haritasını oluşturuyor” dedi.

            Ülkemiz Tarihinde İlk Kez

BM Sözleşmesinin Taraflar Konferansı’na Ev Sahipliği Yapacak

            Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı’nın (COP 12), Türkiye’nin ev sahipliğinde 12-23 Ekim tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirileceğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Türkiye, sözleşme kapsamında çölleşme ile mücadelenin hem ulusal hem de uluslararası seviyede uygulanması konusunda etkili bir rol aldı. Dünya çölleşmeyi Ankara’da konuşacak. UNCCD COP 12’ye, sözleşmeye taraf 195 ülkeden devlet başkanları, bakanlar, parlamenterler, iş adamları, Sivil Toplum Kuruluşları ve delegasyonlar ile yaklaşık 10 bin uzmanın katılımını bekliyoruz” dedi.

            Söz konusu tarafların, “Çölleşme ve Arazi Bozulumu”nu dünya gündeminde tutup, UNCCD‘nin uygulanabilmesi yönünde ülkelerin gerekli çalışmayı yapmalarını teşvik etmek maksadıyla bir araya geldiğini vurgulayan Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplantı neticesinde Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkelerinde su ve gıda güvenliğini tehlikeye sokan arazi bozulmasının azaltılması ve bozulan arazilerin ıslahı için bağlayıcı kararlar alınmasının beklendiğini söyledi.

“UNCCD'nin Yeni Stratejisi Türkiye'nin COP Başkanlığı Döneminde Yenilenecek”

            Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “COP 12'nin dönem başkanlığı 2 yıl süre ile Türkiye tarafından yürütülecek. Bu süre zarfında UNCCD 2008-2018 yıllarını kapsayan ‘UNCCD 10 Yıllık Strateji Belgesi’ni yenileyecek. UNCCD'nin yeni stratejisi Türkiye'nin COP Başkanlığı döneminde yenilenmiş olacak” diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap