TÜRKİYE'DE İLK, DÜNYADA İLK!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TÜRKİYE'DE İLK, DÜNYADA İLK!!!
Haberin Tarihi: 5.9.2015 17:00:00 - Okunma Sayısı:1837 defa okundu.

Isparta'mızın yetiştirdiği değerli bilim adamımız Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Süleyman KODAL Hocamız, Türkiye'de ve Dünyada "İLK" olan bir projeye imza atarak, Sulamada alternatif Enerji Devrimini uyguluyor.

TÜRKİYE’DE İLK, DÜNYADA İLK!!!

HEMŞERİMİZ PROF. KODAL’IN SULAMADA ALTERNATİF ENERJİ DEVRİMİ!!!

Zeki TARHAN

 

            Isparta’mızın yetiştirdiği değerli bilim adamımız Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Süleyman KODAL Hocamız, Türkiye’ de ve Dünyada “İLK” olan bir projeye imza atarak, Sulamada alternatif Enerji Devrimini uyguluyor…

            Birleşmiş Milletler Her Damla Değer Katar Programı (UNDP – EDM) çerçevesinde, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsünce yürütülen ve Proje Yürütücülüğünü Prof. Dr. Süleyman KODAL Hocamızın yaptığı proje ile; Ankara ve Isparta Yöresinde mevcut su kaynaklarının sulamada ve evsel tüketimde etkin kullanımının sağlanması ve yağmur suyu hasadı ile içme ve kullanma suyuna olan baskının azaltılması – iklim değişikliğine uyumun sağlanması amacıyla, Su Yönetimi Enstitüsü tarafından iki yıl önce uygulanan ilk projede; sulama ile ilgili demonstrasyonlar kurulmuş ve Gölbaşı ilçesinden çiftçiler ve teknik elemanlar eğitilmiş, teknik geziler düzenlenmişti…

            Yeni Proje kapsamında ise; Basınçlı Sulama Sistemlerinde, alternatif enerjilerin kullanımına ilişkin demonstrasyonlar (=DEMO Alanı) kuruldu…

            - Güneş Enerjisi ile Damla Sulama Sistemi

            - Su gücü Pompası ile Damla Sulama Sistemi

            - Yerçekimi-düşük basınçlı damla sulama sistemi

            Hemşerimiz Prof. Dr. Süleyman KODAL, Türkiye’ de ve Dünyada bir “İLK” olan sulamada alternatif Enerji DEVRİMİ’ni, Zeki TARHAN’a bakın nasıl anlatıyordu. Tabii, virgülüne dokunmadan:

            “Kurduğumuz Demonstrasyon alanında, sulamada kullanılan alternatif enerjilerden güneş enerjisi, Su gücü Pompası ve cazibe yer almakta… Bu üç farklı enerji ile Damla Sulama Sistemleri çalıştırılmaktadır…

            Güneş enerjisi ile Damla Sulama Sisteminin çalıştırılması, Türkiye için yeni de olsa, bazı bölgelerde uygulamalar yapılmıştır. Ancak; cazibe ile Damla Sulama Sistemlerinin çalıştırılması konusundaki uygulamalar oldukça sınırlıdır.

            SU GÜCÜ POMPASI İLE DAMLA SULAMANIN ÇALIŞTIRILMASI İSE, ÜLKEMİZDE İLK ÖRNEKTİR!!! Bu nedenle; Enstitümüz bünyesinde yapılan eğitim çalışmalarında kullanılan Alternatif Enerji Demonstrasyonu (=DEMOSU) TÜRKİYE’ DE “İLK” tir!!!

            SU GÜCÜ POMPASI; TÜRKİYE’ DE İCAT EDİLDİĞİNDEN, DÜNYADA AYNISI BULUNMAMAKTADIR!!! BU YÜZDEN, BU DEMO ALANI, DÜNYADA DA “İLK” TİR!!! SU GÜCÜ POMPASI, TÜRKİYE’ DE HALEN (3) YÖREDE KURULUDUR.

            Bu sistemlerde; akarsudan alınan Su, daha üst kotlardaki Depolara basılmaktadır… Ve o Depodan alınan sular sulamada kullanılmaktadır…”

 

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap