Eğirdir Gar'ını geri istiyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir  Gar'ını geri istiyor
Haberin Tarihi: 14.8.2013 09:56:00 - Okunma Sayısı:2415 defa okundu.

Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki tarihi tren istasyonu ve çevresindeki yapılar, on yıl önce tren seferlerinin kaldırılmasının ardından harabeye döndü. Eğirdirliler, 2009 yılında özelleştirme kapsamına alınan tarihi istasyonun yeniden işlerlik kazanmasını istiyor.

Eğirdir  Gar’ını geri istiyor

 

YUSUF YAVUZ

 

            Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki tarihi tren istasyonu ve çevresindeki yapılar, on yıl önce tren seferlerinin kaldırılmasının ardından harabeye döndü. Eğirdirliler, 2009 yılında özelleştirme kapsamına alınan tarihi istasyonun yeniden işlerlik kazanmasını istiyor.

            AYDIN-EĞİRDİR HATTININ SON DURAĞI

            Göller bölgesinin kalbi konumundaki Isparta'nın Eğirdir ilçesi, 1919 yılında 'Aydın hattı Köşk-Eğridir İşletme Müdürlüğü' adıyla işletmeye açılan demiryolu hattının son durağı olan tren istasyonuna da ev sahipliği yapıyor. Ancak seksen yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi istasyon 2001 yılında seferlerin iptal edilmesiyle kaderine terkedilmiş. Kurtuluş Savaşında da önemli bir işleve sahip olan Eğirdir İstasyonu ve çevresindeki yapılar, 2009 yılında özelleştirme tahtasına konularak satışa çıkarılan 25 istasyonun arasında bulunuyor. Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz'ın Mine filmine de ev sahipliği yapan Eğirdir İstasyonu'nun bugünkü içler acısı hali görenlerin tepkisini çekerken, Eğirdirliler istasyonlarını geri istiyor.

            EĞİRDİR'E NOSTALJİK

            TREN YOLCULUĞU TALEBİ

            Eğirdirli Ekonomist-Gazeteci Zeki Tarhan, Eğirdir İstasyonu'nun geleceğine ilişkin bir anket yaptıklarını belirterek, Eğirdir halkının büyük çoğunluğunun istasyonun yeniden işletmeye açılması konusunda görüş bildirdiğini söyledi. Tarihi istasyonun özelleştirme kapsamına alınmasının ardından Ulaştırma Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını kaydeden Tarhan, istasyonun yeniden işlerlik kazanması konusunda girişimleri sürdüreceklerini dile getirdi. Isparta-Eğirdir arasındaki demiryolu hattının bakımının yapılarak nostaljik tren yolculuğuna açılması gerektiğini savunan Tarhan, "istasyon ve çevresindeki yapılar tarihi dokusu korunarak geleceğe aktarılmalı. Yemekli ve yataklı vagonların turistik amaçlı kullanıma açılması bölgeye önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

            ATATÜRK'ÜN BÜYÜLENDİĞİ

            EĞİRDİR MANZARASI

            Atatürk'ün trenle yaptığı ziyaret sırasında tarihi demiryolu köprüsü üzerinde treni durdurarak Eğirdir'in güzelliğinden çok etkilendiğini ve "Ne muhteşem manzara" sözleriyle beğenisini dile getirdiğini anlatan Tarhan, mimari dokusuyla da dikkat çeken Eğirdir İstasyonu'nun bir an önce bu görünümden kurtarılması gerektiğinin altını çizdi.

            RANT BEKLENTİLERİ VAR

            İstasyon çevresinin ranta kurban edilmesinden endişe ettiğini de dile getiren Tarhan, "yerel yönetimlerin de buradan rant beklentileri var. Eğer böyle olursa çok yazık olur. Eğirdir Gölü çevresinde imar alanlarına kısıtlama getirildiği için bu bölgeyi inşaata açmak istiyorlar" iddiasında bulundu.

            EĞİRDİR İSTASYONU

            TERKEDİLMİŞLİĞİ HAKETMİYOR

            Devet Demir Yolları 1. Bölge Eğitim Müdür Yardımcısı ve Sirkeci Garı’ndaki İstanbul Demiryolu Müzesi’nin kurucusu Ruhan Çelebi de Eğirdir İstasyonu'nun demiryolu tarihi açısından çok büyük önemi olduğuna işaret ederek, pek çok tarihi istasyonla ortak kaderi paylaşan Eğirdir İstasyonu'nun bu terkedilmişliği haketmediğini dile getirdi. Eğridir Gar Şefliğinin tümüyle kapatılmadan önce sadece askeri nakliyata açık bırakıldığını belirten Çelebi, istasyonun kapatıldığı 2001 yılından önceki beş yıla ait yolcu ve yük taşımacılığına ait bilgiler verdi. 1997 yılında 8751 yolcu ve 125 ton yük taşındığı bilgisini veren Çelebi, bu rakamların 2001 yılında 2796 yolcu, 145 ton yük olarak kaydedildiğini söyledi.

            DEMİRYOLU MİRASI YAŞATILMALI

            TCDD'nin kurum kültürünün yaşayabilmesi ve demiryolu mirasımızın yok olmaması için demiryollarına bir bütün olarak sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Çelebi, "istasyonlar kapatılmamalı kapatılması gerekiyorsa da başka bir biçime dönüştürülmeden olduğu gibi korunmalı, yaşanan tarihi olayların anlatıldığı bilgilendirici panolar yapılmalı. Yolcu ve yük taşımacılığı çok haklı ve bilimsel gerekçelerle yapılamayacaksa TCDD emeklileri ve demiryolu seven gönüllü grupların, derneklerin desteği ile bu güzergahlar demiryolu mirasını geleceğe taşıyacak müze ve nostaljik turlarla yaşatılmalıdır" diye konuştu.

            'ONURLU BİR GEÇMİŞ SATILABİLİR Mİ?'

            Yolcu ve yük taşımacılığından vazgeçilse bile bu kadar doğal ve tarihi güzelliğin bir arada olduğu bu güzergâhta yapılacak buharlı turların sadece Türkiye'deki tren severlerin değil dünyada da ilgi uyandıracağını savunan Çelebi, "Yakın demiryolu geçmişimizde Cumhuriyetin kazanımlarının üstünde bir başarı olmadığına göre hatıraları bellekten kazımak sağlıklı bir davranış değildir. Geçmişinize, anılarınıza değer biçebilir misiniz? Bu kadar onurlu bir geçmiş satılığa çıkarılabilir mi? Kendi haline terk edilmiş bu binanın restore edilmesi tarihi kimliğinin yazılarak öneminin gelecek kuşaklarca da bilinmesinin sağlanması demiryolcuların görevidir" dedi.

            'GAR TCDD'YE İADE EDİLSİN'

            Kaderine terkedilerek tartışmalara konu olan Eğirdir İstasyonu hakkında bir değerlendirme yayınlayan Kent ve Demiryolu Dergisi ise, istasyonla ilgili yapılan anketin ve yerel basında yürütülen kampanyanın sonuçlarına değindi. Değerlendirmede, "Eğer anket sonucuna ve yöre halkının özlemine cevap verilmek isteniyorsa ÖİB Eğirdir Gar üzerindeki tasarruf hakkından vazgeçerek Eğirdir Gar'ı TCDD'ye iade etmelidir. TCDD'de tren işletmeciliği nasıl yapılacağını en iyi kendisi bilmektedir. Suyu bulandırmaya gerek yoktur. Kent ve demiryolu yürütmesi olarak Eğirdir Garın açılmasını Pamukkale ekspresinin tekrar sefere konularak Burdur Isparta ve Eğirdir bağlantılarının hayata geçirilmesini istiyor ve destekliyoruz" görüşüne yer verildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap