GÖL / BARLA / SÜPÜRGELİK, BİZE NEYİ ANLATIYOR?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖL / BARLA / SÜPÜRGELİK, BİZE NEYİ ANLATIYOR?
Haberin Tarihi: 23.9.2024 10:02:52 - Okunma Sayısı:316 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖL / BARLA / SÜPÜRGELİK,

   BİZE NEYİ ANLATIYOR?

                     Zeki TARHAN – ANKARA

        Abdullah SİNAN, bir duyum almıştı… Eğirdir Gölü’nün Barla kıyıları,  SÜPÜRGELİK mevkiindeki GÖL DÜZLÜĞÜ’ nde Hidrojeolojik bir olgu yaşanmıştı. Ve Abdullah için; “EĞİRDİR GÖLÜ” denince akarsular dururdu… Eğirdir Gölü ise, giderek bataklığa dönüşmüş, Göl Ekosistemi de Kara Ekosistemi haline gelmiş, açığa çıkan ÇAMUR düzlüğünde ise; ÇAMUR OTURMASI  meydana gelmiştir.

                                                  ***

       Abdullah’ın bu Hidrojeolojik çöküntünün yerinde videosunu çekip, yerel halkın görüşleriyle birlikte kamuoyuna yansıtması, toplumda büyük bir gazetecilik başarısı olarak değerlendirilirken, sadece Havza bazında değil, Akademik camiada da gündem yaratmıştır. Video görüntüleri; Hidrojeolog, Hidrobiyolog ve Jeoloji dalındaki bilim insanlarımızın incelemelerine sunulmuş, böylece ülke gündemine de girmiş bulunmaktadır…

                                                  ***

        İlk görüşünü aldığımız Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi E. Öğretim Üyesi, JEMİRKO (=Jeolojik Mirası Koruma ) Başkanı Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI ile bir söyleşi gerçekleştirdik ve; “EĞİRDİR Gölü / Barla / Süpürgelik bize neyi anlatıyor?” diye sorduk. Prof. KAZANCI, bakın nasıl değerlendiriyordu BARLA – SÜPÜRGELİK olgusunu. Dinliyoruz:

       “Eğirdir Gölü, Karstik bir zemin üzerinde yer almaktadır. Bu zemin, zaman içerisinde “ÇAMUR” larla dolarak (=Dip Çamuru / Sediman) Göl dibini geçirimsiz hale getirmiştir. Ve Göl oluşmasına katkıda bulunmuştur. Yani; Gölün Karstik çatlaklarını / boşluklarını tıkamıştır. Çok uzun, binlerce yılda biriken ÇAMUR kalınlaşmış ve Gölün birikimine yol açmıştır.”

                                                  ***

       Karstik yapının en belirgin özelliği; Göl seviyesinin en yüksek su zamanında 916 metreyi aşmaması, bunun işaretidir. 916 metrenin üzerinde yükselirse, Su karstik boşluklardan dışarıya gitmekle ve Göl seviyesi 916 metrede sabit kalmaktadır. Göl su seviyesinin 916 metre ve üzerinde tutulması, Gölü daha güvenli hale getirecektir. Bu videonun yorumu ayrı yapılmalı, önlemler ise ayrı bir başlık altında değerlendirilmelidir…

                                                            ***

         “Çekilen videonun olduğu yer; Göl seviyesinin 1.5 – 2 metre kadar düştüğü ve geniş bir “ÇAMUR DÜZLÜĞÜ” nün ortaya çıktığı yerdir. Burada; “ÇAMUR OTURMASI” meydana gelmiş olup, (=SLUMP) – tercümesi OTURMA) tabandaki karstik çatlakların bir kısmı açığa çıkmıştır ve SU BURADAN KAÇMAKTADIR!!! Daha kesin sonuçlar için, yerinde Jeolojik ve Hidrojeolojik olarak bilimsel incelemeler yapılması gereklidir. Minimum su kotunun 916 metreden yukarı çıkması, karstik boşluklar nedeniyle mümkün değildir. Bu karstik yapıların oluşumunda; Eğirdir Gölü’ nün kenarlarındaki KIRIK VE ÇATLAK sistemleri ile ERİMELİ KAYA TÜRÜ etkili olmuştur.”

                                                              ***

     “Eğirdir Gölü’ nün getirisinin (=besleniminin) korunması ve Göl su seviyesinin 916 metrede tutulmasının önemi büyüktür. Bunun için yönetim ve yerel halkın su kullanımında dikkatli olmaları ve TARIMSAL SULAMALARDA da daha az su gerektiren tarıma yönelinmesi teşvik edilmelidir.”

                                                               ***

        SONUÇ olarak; açığa çıkan “ÇAMUR DÜZLÜĞÜ” n de, (=GÖL DÜZLÜĞÜ)’ ndeki ÇAMURLARIN OTURMASI!!! Göl Havzasındaki insanların ve Isparta’ lıların aklını başına almaları…

                                                               --- 0 --- 

                

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap