"2016 -2023 EĞİRDİR KIRSAL KALKINMA PLANI'NA, EKONOMİST/YAZAR ZEKİ TARHAN'IN KATKISI...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"2016 -2023  EĞİRDİR KIRSAL KALKINMA PLANI'NA, EKONOMİST/YAZAR  ZEKİ TARHAN'IN KATKISI...
Haberin Tarihi: 22.2.2016 09:10:00 - Okunma Sayısı:1512 defa okundu.

Tarhan şunları söyledi:

“2016 – 2023  EĞİRDİR KIRSAL KALKINMA PLANI” NA,

EKONOMİST/YAZAR  ZEKİ TARHAN’ IN KATKISI…

 

            Tarhan şunları söyledi:

            “- Söz konusu Stratejik Plan; mutlaka “Türkiye Turizm Strateji Belgesi 2023” ile paralellik ve uyum sağlamalıdır.

            - Plan hedefleri; “Eğirdir Gölü Özel Hükümleri” ile çatışma durumuna geldiğinde, “Sürdürülebilir Kalkınma / Dengeli Kalkınma” esasları çerçevesinde, özel hükümlerin revizesi yoluna gidilebileceği ve bunun için, Merkezi Otorite ile uzlaşı sağlanabileceği, göz önünde bulundurulmalıdır…

            - Eğirdir’ in düalist yapısından kaynaklanan Şehir / Kır ikilemini gidermenin zor olmayacağı, kentli nüfusun önceleri bağcılık ve sonraları ise elmacılıkla uğraşmasından dolayı, turizmi ikinci plana attığı, ama turizmden de vazgeçemediği bir olgudur. Bu olgudan hareketle; Eğirdir’ in düalist yapısını kırmanın tek yolu; “ÇİFTLİK TURİZMİ” dir. “ÇİFTLİK TURİZMİ”, Planın ana omurgasını oluşturmalıdır… “Bağlara yayılacağız, Turizme sarılacağız.” Özdeyişi, bu ana omurganın söylem biçimidir…

            - PROSTANNA Antik Kenti; Eğirdir için, “DAĞ EKOSİSTEMİ” nin ayrılmaz bir mütemmim cüzidir.Buradaki devam etmekte olan arkeolojik çalışmalarda gün yüzüne çıkarılacak bulgularla, Kentin tarihi ve kültürel dokusu daha bir anlam kazanacaktır. Sivri Dağı’nın arka ve önü, ( C ) tipi Rekreasyon alanı olan Oluklacı ve Prostanna!!! Eğirdir’in “DAĞ EKOSİSTEMİ” ndeki bu altın üçgen, plan hedeflerinde mutlaka hak ettiği yeri almalıdır… Prostanna Yolu mutlaka yapılmak zorundadır ve bu kaçınılmazdır… Oluklacı; Teleferiğe muhtaçtır!!!

            - Su Sporları için, iki yer uygun görülmektedir. Birincisi; Nafiz Yürekli mevkii. Diğeri ise; Bayboğan sırtlarındaki, Göktaş yakınında, Ormanın Eğitim ve Dinlenme Tesislerinin olduğu mekânlar… Her iki seçenek de, birer alternatif olarak, stratejik planda yer almalıdır…

            - İnanç Turizmi bağlamında; Eğirdir ve Yalvaç “MERKEZ” konumundadır. Geçmişte ST Paul yürüyüşlerinin yapıldığı, bu etkinliklerde hem Yalvaç’ta hem Eğirdir’ de ,Hristiyan Aleminin Ruhani Liderlerinin farklı dillerde dini ayinleri yönettiği de dikkate alındığında, Yeşilada  Ayestafanos Kilisesinin önemi de daha kolay anlaşılır. Saidi Nursi Hazretlerinin Eğirdir ve Barla’ da uzun süre ikâmet etmeleri ve Risale-i Nur’ un üçte ikisini burada tefekkür etmesi, Eğirdir’in “İNANÇ TURİZMİ” nin Merkezi olmasını da kaçınılmaz kılmaktadır… Saidi Nursi’ nin Eğirdir’ de ikâmet ettiği Evin, fonksiyonel hale getirilmesi de, oldukça önem arzetmektedir…

            - Bisikletli Yaşam, Eğirdir’in yaşam biçimi haline kısa sürede dönüşecektir…Eğirdir’ de Bisiklet, artık sektör haline gelmekte…Ve Plan hedeflerinde de, hak ettiği yeri, mutlaka almalıdır…Eğirdir Yerel Yönetimi, başlattığı “BİSİKLET YOLU” nu kısa sürede bitirmek için, yoğun çabasını desteklemek ve bu konuda kamuoyu oluşturmak da kaçınılmazdır…

            - İNEK DENİZİ, Akpınar’a alternatif seyir Terasının yanında, KAYA TIRMANIŞLARI’ nın ve de eğitiminin yapılacağı bir yer haline getirilmelidir. Eskiden askerlerin kaya tırmanışı eğitimlerinin verildiği bu yer, sivil toplumun kaya tırmanışına açıldığı bir yer hüviyetini yeniden kazanmalı, planda yer almalıdır…

            - Eğirdir Gölü’ nün su sirkülasyonunun sağlanması için, “ADA YOLU” na mutlaka ASMA KÖPRÜ YAPILMASI, hem Eğirdir Gölü Yönetim Planında, hem de Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinde yer almasına rağmen, bugüne dek hayata ne yazık ki geçirilememiştir. Stratejik Plan; bunu baş gündem maddesi haline getirmek zorundadır…

            - Eğirdir’i “KONGRE TURİZMİ” kurtaracaktır !!! Onun için Kongre Salonları, Akıllı Salonlar ve tabii ki, Ya Bayboğan Sırtlarına yada Akpınar’a doğayla uyumlu Konaklama Tesisleri, Planda yerini almalıdır…

            - Eğirdir Gölü’ nün Ekolojik Dengesinin korunması için; “Temiz içme suyu rezervuarı” özelliğini muhafaza etmesi için, “koruma/kullanma dengesinin sağlanacağının olmazsa olmaz koşul olduğu, planda önemle vurgulanmalıdır…

            Planın hayırlı olmasını ve Halkımızın sahip çıkmasını diliyor, çağdaş bir Eğirdir’e “MERHABA” diyorum…”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap