EĞİRDİR MAREM, ULUSLARARASI PANELE EV SAHİPLİĞİ YAPTI...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR MAREM, ULUSLARARASI PANELE EV SAHİPLİĞİ YAPTI...
Haberin Tarihi: 2.5.2016 15:56:00 - Okunma Sayısı:2227 defa okundu.

MAREM'in Eğitim Merkezi Göz Doldurdu...

            EĞİRDİR MAREM, ULUSLARARASI PANELE EV SAHİPLİĞİ YAPTI…

 

MAREM’in Eğitim Merkezi Göz Doldurdu…

 

Bölgemiz çiftçisine meyvecilik alanında büyük bir hizmet veren Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ konulu panele ev sahipliği yaptığı

.               

            Yaklaşık 1 yıl önce temeli atılan ve kısa sürede tamamlanarak hizmete açılan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Eğitim Merkezi tesisi ise davetlilerden tam not aldı.

            ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ konulu panel Eğirdir MAREM’in ev sahipliğinde dün saat 10.00’da Eğitim Merkezi Eğirdir B Salonunda gerçekleşti.

            Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

            Panelin açılış konuşmasını Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür V. Hüseyin Akgül yaptı.

Akgül, ‘MAREM olarak hedefimiz; çalışma konularımızda dünyada bilgi ve teknolojileri yakalamak ve bu bilgi ve teknolojilere yenilerini ilave etmektir…’ dedi.

            Akgül, konuşmalarında şunlara yer verdi: “Enstitümüzde düzenlenen  ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ konulu panele hepiniz hoş geldiniz. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü olarak sizleri enstitümüzde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Heyecanlıyız, çünkü bu toplantı içinde bulunduğumuz binada yapılan ilk resmi toplantımız. Yani bizler de bu yapılan toplantıda binanın açılışını yapmış bulunuyoruz. 1952 yılında kurulan kurumumuz 1994 yılında Araştırma Enstitüsüne dönüştürülmesinden sonra çok ciddi ilerlemeler kaydetmiş. 1994 yılında 4 kişiyle araştırma macerasına başlayan kurumumuz şu anda 51 araştırmacıyla, araştırma faaliyetlerine devam ediyor. MAREM olarak ılıman iklim meyveleri, bağcılık, ıtri ve aromatik bitkiler, sebze toprak ve su kaynakları, bitki sağlığı, tarım ekonomisi gibi konularda araştırmalar yapıyoruz ve Türkiye’nin iç ve geçit bölgelerinde bulunan 18 il bizim sorumluluk alanımızda. Başta ıslah çalışmaları olmak üzere çok sayıda projeler yürütüyoruz. Bunun yanında Enstitümüz meyvecilik alanında akademik dergi çıkartıyor. Çiftçilerimizin de rahat kullanabileceği kitap, kitapçık gibi şeyler de araştırıp onları da yayınlıyor ve dağıtıyoruz. MAREM olarak hedefimiz çalışma konularımızda dünyada bilgi ve teknolojileri yakalamak ve bu bilgi ve teknolojilere yenilerini ilave etmektir. Tabi ki bilgiyi üretmek tek başına yeterli değildir. Üretilen bilimsel verilerin paydaşlarla paylaşılması önem taşıyor. Bu kapsamda elma ve armut ıslahında dünyada neler yapılıyor ve hangi araştırmalar yapılıyor? Bunları ortaya koymak ve yapılacak yeni çalışmalara yön vermek amacıyla bu paneli organize etmiş bulunuyoruz. Bu panelin ilçemize hayırlara vesile olmasını, katılımcılara faydalı olmasını ve amacına ulaşmasını diliyorum” dedi.

            Akgül konuşmalarının sonunda bu panelin hazırlanmasında çalışma arkadaşlarına ve sponsor olan kişilere de teşekkür etti.

Şölen: “Isparta Elma ve Armut deyince

çok verimli ve özellikli bir il”

            Daha sonra bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen ise şunları söyledi: “Eğirdir MAREM’in yeni yapmış olduğu toplantı binasında ilk toplantımız. Bu salonun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. İnşallah güzel toplantılara güzel işlerin çıkmasına da vesile olur. Isparta Elma ve Armut deyince çok verimli ve özellikli bir il. Rekoltelere bakıldığında değişkenlik gösterse de Türkiye’nin Elma ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılıyoruz. Yani bu demek oluyor ki Türkiye’deki 4 elmadan biri Eğirdir’de, Ispartamızda üretiliyor. Ürettiğimiz elmanın da ekonomiye katkısı çok büyüktür. Hatta Isparta elmayla yatar, elmayla kalkar. Isparta Elma ve Gül’dür. Böyle bir toplantının burada düzenlenmesinin çok daha verimli olacağı kanaatindeyim. Islah çalışmaları konusunda akademik bir bilgim yok ama Dünyada gelişmiş ülkelerin ıslah çalışmalarına ve araştırmalarına ne denli önem verdiğini biliyoruz. Bu anlamda yeni yaklaşımları öğrenmek, görmek Isparta olarak bizleri memnun edecek ve yardımcı olacaktır.  Önümüzdeki dönemde gerek ıslah çalışmaları, gerekse hastalıklarla mücadele ve yetiştiricilik teknikleri konusunda biz de buradaki verileri alıp en güzel şekilde İl Müdürlüğü olarak sahaya uygulamanın takipçisi olacağız” dedi. 

Şengöl: “…Neredeyse çocuklarımızın isimlerini

elmayla özdeşleştirecek isimler arıyoruz”

            Panelde bir konuşma yapan Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl ise: “Tarım Bakanlığının 49 araştırma biriminden ikisinin Eğirdir’de olması bizi gururlandırıyor, onurlandırıyor, bunun gururunu yaşıyoruz. Bu birimlerin Eğirdir’de olması ülke tarımı ve ülkenin su ürünleri açısından yararlı bir realite olduğunu her yerde her platformda dile getiriyorum. 1952’de o günün belediyesi o günün ileri gelenleri buranın kuruluşuna ön ayak olmuşlar. Arsalarının büyük bölümünü belediye ve araziden temin etmişler. O günden devam ede gelir. Bu kurumun bu hale gelişinde kendimin payı da vardır. Araştırma Enstitüsü olmasında ve özelleştirmede satılmasına engel olarak bu güne gelmesine katkıda bulundum. Bizi utandırmadı, harika bir sistemi ortamı fiziki mekânları yarattılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Elma deyine Eğirdir’den başka bir şey bilmiyoruz. Biz neredeyse çocuklarımızın adını elmayla özdeşleştirecek adlar koymaya uğraşıyoruz. Elma ile ilgili küçük de olsa, sanayi ürünleri ve tüketiminin artırılması konusunda bazı çalışmalarımız var. Sıkıldığımızda arkamızda MAREM var, bilgi var, başarı var, beceri var. Dolayısıyla bundan iyi Eğirdir Elması.” diyerek konuşmasına son verdi.  

 “Eğirdir MAREM Türkiye’de en başarılı enstitü oldu”

            ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ Panelinde son olarak bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise MAREM’in Eğitim Merkezi tesisinin kısa sürede yapılarak hizmete açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında: “…Bundan yaklaşık 1 yıl önce Eğirdir’e geldiğimizde genel başkanımızın katılımıyla buranın temelini atmıştık. Çok kısa sürede tamamlanması ve hizmete açılması bizleri çok sevindirdi. İnşallah eğitim merkezi adına yakışır, işler hale gelir. Bu tesis, Türk tarımına ve çiftçisine hayırlı uğurlu olsun. 49 Araştırma Enstitüsüne sahibiz ve en büyük kurum olma özelliğimiz var. Bu 49 enstitümüzün iki tanesi Eğirdir’de. İki kurumumuz da alanlarında çok başarılılar ve çok önemli araştırmalar yapıyorlar. Meyvecilikte ıslah çalışmaları, enstitülerin alt yapıları, merkez ve mutasyon ıslahında bütün ılıman iklimleri bu tür organizasyonlarımızla sektörlere, paydaşlara tanıtıyoruz. Bugün de Eğirdir’de ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ Panelini uluslar arası olarak tanıtacağız. İçinde bulunduğumuz Araştırma Enstitüsü 1994 yılından bu yana çok güzel başarılar elde ettiler. İstekleri, arkadaşlıkları, başarıları çok güzel. Buranın fiziki ortamını %100 değiştirdiler. Türkiye’de en başarılı enstitü oldular. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Bu kurumun daha iyi işler yapacağına inanıyorum. Bu toplantının organize edilmesinde emeği olan herkese ve özellikle de sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu yardımlarınızın hep olmasını diliyor, toplantımızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

 

 

            Açılış konuşmalarının ardından, panele konuşmacı olarak  katılan; Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Erçişli’ye, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Emel Kaçal’a, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Perihan Kendirci’ye, Ankara Fidan Üreticileri Alt Birliği Temsilcisi Dr. Abdullah Kankaya’ya, Canada AAFC-Vineland Station Dr. David M. Hunter’e, İtalya University of Udine & Istitute of Applied Genomics Prof. Dr. Raffaele Testoun’a, Afrika ARC Infruitec-Nietvoorbi, Stellenboschs Sount Dr. Jean Petrus Human’a, Litvanya Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Foraestry Dr. Darius Kıvıklys’e ve sponsorlar; Elma Tarım’a, Gülbudak Tarım’a Irgeler Fidancılık’a, Parlar Fidancılık’a ve Tales temsilcilerine teşekkür plaketi verildi.

            Plaket takdiminden sonra bilimsel sunumlara geçildi.
 

            Değerlendirme ve sunumların ardından Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Islah Çalışmalarının gezilmesi ile panel sona erecek.

            Meyvecilik alanında Eğirdir’in tanıtımını en iyi şekilde yapan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap