EĞİRDİR SAREM, BAŞARIYA DOYMUYOR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR SAREM, BAŞARIYA DOYMUYOR...
Haberin Tarihi: 4.6.2016 15:44:00 - Okunma Sayısı:2209 defa okundu.

ENDEMİK BİR TÜR OLAN "YAĞ " ÜRETİM ÇALIŞMALARI SAREM'DE YAPILIYOR...

EĞİRDİR SAREM, BAŞARIYA DOYMUYOR…

 

ENDEMİK BİR TÜR OLAN “YAĞ BALIĞI” ÜRETİM ÇALIŞMALARI SAREM’DE YAPILIYOR...

 

            Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın en büyük kerevit kuluçkahanesinde yavru kerevitler üreterek dünyaya örnek olan Eğirdir SAREM’de (Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) endemik bir tür olan yağ balığı üretim çalışmaları yapılıyor.

            Proje çalışmalarını Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Erbatur ile Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Abdülkadir Yağcı’nın yürüttüğünü bildiren Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar, Uluslararası Doğa Koruma Derneği tarafından nesli tehlike altında olan tür ilan edilerek kırmızı listeye alınan yağ balığı (Pseudophoxinus anatolicus Hanko) ile ilgili şu bilgileri verdi.

 

            “Yağ Balığı (Pseudophoxinus

            anatolicus Hanko, 1925)

            Ülkemizde Konya ili Beyşehir ilçesi’nde Beyşehir Gölü’nde, Çavuşçu Gölü’nde, Seydişehir ilçesi Suğla Gölü’nde, Ereğli ilçesinde Akgöl Gölü, Ereğli’de bazı sazlıklarda ve Karaman ilinde Gödet Gölü’nde ve İç Anadolu’da bazı küçük bataklıklarda bulunan endemik bir türdür. Yeni dünyada sadece bu bölgelerde bulunmaktadır.

            Cyprinidae (Sazangiller) familyasının genellikle soğuk kaynak sularında, yavaş akan berrak akarsularda ve yoğun bitkili küçük göllerde yaşarlar. Kavinne balığı ile aynı familyada ancak onlardan daha büyük yapıdadırlar. Boyu en fazla 22-25 cm. olan bu tür daha çok yöre halkı tarafından tüketilmektedir.

            1970’li yıllara kadar ticari avcılığı yapılmakta olan, ancak Beyşehir Gölü’nde bulunan avcı sudak balığı nedeniyle gölde kaybolmuş olup çok kısıtlı alanlarda (Bataklıklar, su kanalları, dereler vs.) yaşamaktadırlar. Uluslararası Doğa Koruma Derneği tarafından nesli tehlike altında olan tür ilan edilerek kırmızı listeye alınmıştır. Ancak, kaçak avcılar tarafından avlandığında kilosu 30-35 TL. fiyatla satılmaktadır.

            Daha önce üretimi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu projede damızlık özelliklerde olabilecek büyüklükteki Yağ Balığı doğal ortamdan avlanıp, Müdürlüğümüz kapalı devre yetiştiricilik sistemine alınarak tam kontrollü ve yarı kontrollü yöntemlerle üretim çalışmaları yapılacaktır. Üretimin her safhası ile ilgili araştırma ve denemeler yapılacaktır. Elimizde halihazırda 2.000 civarında yavru mevcuttur. Bu yavrular ile ilgili yetiştiricilik amacıyla çeşitli denemeler planlanmaktadır.

            Elde edilen bu bilgiler;

            1- Bu veriler neticesinde, ülkemizde alabalık ve sazan balığı temelinde yürütülen içsu yetiştiricilik sektörüne ekonomik analizlerinin de yapıldığı alternatif bir türün kazandırılma olanakları araştırılacaktır.

            2- Nesli tehlike altında bir tür olduğu için üretilip doğal stoklarının takviye edilmesi çalışmalarında kullanılacaktır.”

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar ile tüm çalışanları kutluyor, başarılar diliyoruz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap