EĞİRDİR, TARİHİYLE DOĞASIYLA BİR BÜTÜNDÜR....

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR, TARİHİYLE DOĞASIYLA BİR BÜTÜNDÜR....
Haberin Tarihi: 13.7.2016 09:45:00 - Okunma Sayısı:1327 defa okundu.

AĞAÇ "ODUN", TARİHİ TREN MAKSI "HURDA" ve KÜLTÜREL YAPILAR YIKINTI DEĞİLDİR....!

EĞİRDİR, TARİHİYLE DOĞASIYLA BİR BÜTÜNDÜR....

 

AĞAÇ "ODUN", TARİHİ TREN MAKSI "HURDA"

ve KÜLTÜREL YAPILAR YIKINTI DEĞİLDİR....!

 

                                                                                                   Erol KESİCİ

            Doğa, tarih ve kültür, insanlar için ekonomik, eğitim, sağlık, eğlence-dinlence bakımından olduğu kadar manevi açıdan, güzellikler ve huzur kaynağı olarak da önem taşımaktadır. Korunan yaşam alanları, ekonomik -sosyal kalkınmaya yardımcı olduğu kadar, insanların ruh ve beden sağlıklarının korunmasında katkıda bulunurlar. İnsanların tüketim ihtiyaçlarını her şeyin üstünde tutan klasik-yok edici korumadan kullanıcı ekonomik-kapitalist anlayışı, insanı doğanın merkezinde kabul eder. Buna bazılarının "çeşitli güçleriyle!" Bizi-benci yaparız egoları eklenince....! Bu anlayışların sonucunda doğasını, kültürünü, tarihini koruyamayan, yaşananları sorgulamayan toplumlarda, su-hava-toprak- besin kirlilik ve azlığı ve kültürel erozyonlar yaşanmaktadır. Bunun tersini yapan toplumlarda ekonomik kazanç, sağlık-refah ve huzur içerisindedirler. Örnek mi?...Bazı ülkeler turist gelmesi için, dualar ederken, kurbanlar keserken, milyonlarca liralık tanıtımlar yaparken.... Bazı ülkelerde artık turist fazla gelmesin diye şehre giriş için 3 farklı vergi almakta, yeni otellerin yapımına izin vermemektedir... Huzur elbette önemlidir. Turizmimde kazançta Korumak hep öne çıkmıştır... Çünkü " huzursuz" günler geçer, fakat korunamayan değerlerin geri dönüşü imkansızdır.

EĞİRDİR AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİDİR,

HER KÖŞESİNDE ÇOK DEĞERLİ

DOĞA-TARİH-KÜLTÜR MİRASLARIMIZ VARDIR

            Eğirdir de son iki hafta içerisinde hem doğa hem de tarih "katliamı" yaşanmıştır. Geçen hafta Tarihi Eğirdir Ortaokulunda kentin öğreti- anı-kimliklerini oluşturan 20-60 yıllık çam, sedir, akasya vb oluşan yüze yakın ağaç, "orman ve ağaç hassasiyeti" belirtilerek, üç beş ağaç tanımlamasıyla, buraya okul yapılacak! denilerek kesilmiştir. Okula karşı çıkmak söz konusu olamaz. Ama ağaç hassasiyeti belirtenler, iyi araştırma yapsalardı buraya ağaç kesilmeden de okul yapılacağını bilirlerdi-bulurlardı…

  EĞİRDİR TREN GARI, tarihimizde, anılarda ve sosyo ekonomik yaşamda çok önemli hatıralara- yere sahip bir " ABİDEDİR". Son yıllarda "ranta dönüştürmek için çeşitli yollar aranıyor adeta paylaşılamıyor". Kentin insanları sahipleniyor... Bu döngü içerisinde yok şu olsun, yok bu olsun deniliyor... Hiç bir şey olmasın burası "AÇIK HAVA MÜZESİ" olsun! denildiğinde" bazıları" " para etmez..." diyor! Dün, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında mihenk taşlarından olan ve ayrıca Zaman'ında İç Anadolu Bölgesi ile Ege Akdeniz Bölgelerinin ticarette kara- göl(su)- demir yollarını oluşturan merkez olan bu simgenin benzerine çok az rastlanan "TARİHİ MAKASI" kentin yetkililerinin haberi olmadan hurdaya dönüştürülerek "TARİH KATLEDİLDİ"... Nedense her iki katliam tatil gününe rastlamakta! Tesadüf!... Durumu fark edip kamuoyuna duyurup ve ilgililere başvuran Eğirdir Akın Gazetesi Sahibi Sn Abdullah Kemal SİNAN'a ve engel olan Eğirdir Belediye Başkanı Sn. Ömer ŞENGÖL'e teşekkürler... Yüz yılı aşkın geçmişe ve derslere anılara mücadelelere sahip olan tarihi "makasın" "hurda- demir yığınına" dönüşen kısımlarının yerine monte edilmesi için girişimlerin başlatılması ve kent kimliğine-geleceğine, hafızasına zarar veren bu " katliamların" bir daha yaşanmaması, Eğirdir'imizin bu yaşanalar sonucunda sıkı bir koruma statüsüyle muhafaza edilmesi gerekliliği dileklerimizle.

Saygılar…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap