ISPARTA?YI;?ELMANIN BAŞKENTİ? YAPAN HALİL ÜSTÜN?ÜN KEMİKLERİ SIZLIYOR !!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA?YI;?ELMANIN BAŞKENTİ? YAPAN HALİL ÜSTÜN?ÜN KEMİKLERİ SIZLIYOR !!!
Haberin Tarihi: 9.11.2016 11:13:00 - Okunma Sayısı:1731 defa okundu.

“…Anlaşılıyor ki; kaliteli ve çok ürün(=elma), dünyada ancak GÖLLER BÖLGESİ’nde üretmek mümkün ve bu husus Allah’ın bir lütfudur.”

 

ISPARTA’YI;“ELMANIN BAŞKENTİ” YAPAN HALİL ÜSTÜN’ÜN KEMİKLERİ SIZLIYOR !!!

·        HALİL ÜSTÜN’ÜN, ( 4 TEMMUZ 92’) MANİFESTOSU İLE ÇİZDİĞİ YOL HARİTASI, NİÇİN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!

·     AVRUPA’NIN TARIM ATEŞELERİ, 90’LI YILLARIN BAŞLARINDA EĞİRDİR İÇİN;”…EĞİRDİR, DÜNYA’YA MİKTAR VE KALİTE OLARAK ÖRNEK BİR İHRACATÇI OLUR” SAPTAMASI, BUGÜN İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?...

·     HALİL ÜSTÜN’ÜN AMACI; (1) DEKARDAN SAĞLANAN GAYRİSAFİ HASILATI, ONBİN DOLARIN ÜSTÜNE ÇIKARTMAKTI…BUGÜN NEYİ TARTIŞIYORUZ?!!!

 

                                             Zeki TARHAN – ANKARA

 

        “…Anlaşılıyor ki; kaliteli ve çok ürün(=elma), dünyada ancak GÖLLER BÖLGESİ’nde  üretmek mümkün ve bu husus Allah’ın bir lütfudur.” Evet, rahmetli Halil ÜSTÜN, 4 temmuz 92’ de yayınladığı manifestoda aynen böyle diyordu…

       …Ve bakın, meselenin özüne nasıl damardan giriyordu: “…Biz, daha az zirai mücadele ilacı tüketerek, ilaç girdilerini en aza indireceğiz. Buna karşılık, özellikle elma bahçelerimiz için yeterli besin maddelerini tam olarak zamanında vereceğiz.”

                                                   ***

         Halil ÜSTÜN bu manifestoyu, ülke tarımına yaptığı yarım asırlık hizmetin sonunda yayınlamak zorunda kalıyordu. Çünkü; görüyordu ki kalite ve çok üründen bir geriye gidiş var…Kalitesiz üretimin nedeninin de, tümü ile “BESLENME YETERSİZLİĞİ” nden kaynaklandığına inanıyor ve bunu Manifestoda, bakın nasıl bir şablona oturtuyordu:

        “ Zirai Mücadele İlaç girdilerimizi asgariye indirip, daha planlı beslenme metotlarını uygulayarak, maliyeti %50 oranlarında azaltıp, tam beslenmeyi gerçekleştireceğiz… Bu taktirde; maliyetin azalması, ürünün katlanması, kalitenin artması sonucu bahçelerimizin geliri, böylece dörde katlanacaktır…”

                                                  ***

          Halil ÜSTÜN’ ün heykelini dikmiştik BOĞAZOVA’ nın başlangıcına. İyi de etmiştik. Çünkü; Heykeli dikilecek adamdı O. BOĞAZOVA dediğimiz; KOVADA VADİSİ’ ne açılan ve doğal klimaya sahip, ( 32 bin) Dekarlık, Göller Bölgesinin en verimli ovasıydı. BOĞAZOVA; Kırıntı / Serpil / Y.Gökdere /  Balkırı / Tepeli / Eyüpler / Ağılköy / Çay / Bağlar ve Kızılçubuk’ u içine alıyordu.

         BOĞAZOVA’ nın 2016 yılı elma üretimi ise şöyleydi:

                   32.000 Dekar x 6 Ton = 192.000 Ton Brüt Elma Üretimi. Bu üretimin neti ise; 170 bin Ton Elma.

          Elma üretimini, EĞİRDİR için ele alırsak, 350 bin Tonun aşağısına inmediğini görüyoruz. Ve Eğirdir’ in elma ekonomisini de şöyle özetlemek mümkün:

         350.000 Ton x 1 TL / Kg. = 350.000.000 TL.

                                                   ***

           Isparta elmacılığında, üretim bağlamında bir değerlendirme yaptığımızda; Çöğür üzerinden ( 0 ) çeşit anaçtan Yarı Bodur olması gerekiyor. BOĞAZOVA’ ya baktığımızda; ( 1 ) Dekardan 6 – 8 Ton Elma alınıyor. Türkiye ortalaması ise; bu rakamın oldukça altında ve ( 4 ) Ton. Niğde – Karaman gibi yörelerdeki büyük bahçelerde ( M9 )’ da bile, (4 – 5 ) Tonu geçemiyor.

          Eğirdir Gölü’ nün kuzeyinde HOYRAN OVASI’ n da ise; ( M9 ) bahçelerinden Dekar başına ( 8 – 9 ) Ton Elma ürünü alınabiliyor… 2016’ nın 15 Eylülünde, elmamızın kilogram fiyatı ( 80 ) krş. civarında iken, Kasım başında yani şimdi; ( 90 – 100 ) krş. civarında yada ( 1 ) TL bandında. (=Bu fiyat; Depodan arındırılmış fiyattır. Depo Fiyatı eklenince, ( 110 ) krş. civarında Depo çıkışı satış fiyatı.)

                                                  ***

             …Ve şöyle bir zaman tüneline daldığımızda; 2000’ li yılların başlarında, ( 130 – 140 ) krş. tan satılıyordu Elmamızın kilosu. Dünyadaki uzun yılların ortalaması ise; ( 38 ) Sent civarındaydı. (Hal çıkış fiyatı  TL. olarak ( 30 – 40 ) krş. daha, bizim fiyatlar düşük.)

                                                 ***

 

         

                                                   ***

         …Evet, gelin burada, tekrar Halil ÜSTÜN’ e dönelim mi?... “Evet” dediğinizi duyar gibiyim,Bence de dönelim… Halil ÜSTÜN’ ün kemikleri sızlıyor efendiler!!! O’nun Manifestosuna sahip çıkamadığınız için sızlıyor!!! O, yarım asırlık ülke tarımına yaptığı hizmeti sizlere miras olarak bırakmıştı. Ama gelin görün ki, mirasçılar; ne Toprak Tahlil ve nede Yaprak Tahlil Laboratuarına uğradılar ve ne de Erken Uyarı Sistemlerini dikkate alıp, göz – kulak oldular?!!!

        Elmanın üretim maliyetinin yarısı zirai ilaç!!! Yani Pestisit!!! Yani Zehir!!!

        Eyyyyy Halil ÜSTÜN!!! Mezarından şöyle bir başını kaldırıp bir bak!!! Bir bak ki; bıraktığın mirasın yerinde yeller esiyor!!!


Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap