'Günde 1 Elma Ye, Obez Olma'

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,'Günde 1 Elma Ye, Obez Olma'
Haberin Tarihi: 28.9.2013 09:47:00 - Okunma Sayısı:2327 defa okundu.

Artan ürün rekoltesi, buna karşın daralan piyasa koşulları Isparta elması için yeni arayışları gündeme getirdi.

'Günde 1 Elma Ye, Obez Olma'

 

-        TARKOOB ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Günde 1  Elma Ye, Obez Olma' başlığı altında geliştirilen projeye İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verecek.

 

            Artan ürün rekoltesi, buna karşın daralan piyasa koşulları Isparta elması için yeni arayışları gündeme getirdi. Tarım İl Müdürlüğü ve TARKOOB öncülüğünde geliştirilen proje elmanın kurtuluşu.

            Türkiye'de üretilen her dört elmanın birini üreten Isparta'da gelecek politikaları şimdiden hazırlanıyor. Artan ürün rekoltesi buna karşılık daralan piyasa koşullarından olumsuz etkilenmemek için projeler üretiliyor. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Birliği, Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte elmanın kurtuluşunu sağlayacak güzel bir proje hazırladı. Proje doğrultusunda okullarda günde 1 elma yeme alışkanlığının kazandırılması, Türkiye genelinde de bu uygulamanın devlet tarafından teşvik edilmesi hedefleniyor.

            TARKOOB ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Günde 1 Elma Ye, Obez Olma' başlığı altında geliştirilen projeye İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verecek. Bir defaya mahsus ilk ve orta dereceli 55 bin öğrenciye dağıtılacak elma için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan destek istendi. Doğrudan Destek Faaliyetleri kapsamında projeye 70 bin TL'ye kadar desteklenebilecek. Bu destek sağlanırsa üreticiden elma alınarak 55 bin öğrenciye ücretsiz olarak elma dağıtılacak.

            TARKOOB Başkanı Barış Aydın, 'Günde 1 Elma Ye, Obez Olma' başlığı altında geliştirilen projeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Halk Sağlığı ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin destek verdiğini söyledi. BAKA tarafından projenin desteklenmesinden sonra tüm okullarda bir defaya mahsus elma dağıtılacağını ve eğitim faaliyetleri yürütüleceğini belirten Aydın, "bu kampanyamız ile çağın sorunu obeziteye karşı günde bir elma yenmesini önereceğiz. Öğrencilerimiz ve velilerimize günde 1 elma yeme alışkanlığını kazanmalarını sağlamak istiyoruz. Bu çalışmamızda asıl hedefimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın dikkatini ve desteğini almak. Tıpkı sütte olduğu gibi bakanlığın okullarda elma dağıtmasını istiyoruz. Anaokulu öğrencilerine günde bir elma dağıtılması için devlet teşviği yapılmasını talep ediyoruz. İnşallah bu başlattığımız harekette başarıya ulaşacağımızı zannediyorum. Sayın Milletvekillerimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

ELMA, HER DERDE DEVA...

            Elma’nın besleyici ama düşük kalorili ve lezzetli bir meyve olması onu değerli kılıyor. Orta boy bir elma yaklaşık 80 kalori (100 gramı 50 kalori) içeriyor.

            Elma, özellikle kuversetin isimli antioksidandan çok zengin bir besin. Özellikle kabuğu neredeyse tıka basa antioksidanlarla dolu. Bu antioksidanların her biri değerli ama özellikle kuversetinin hakkını vermek lazım.

            Posadan zengin olması da ciddi bir avantaj. Vitamin ve mineral içeriği de mükemmel.

            PEK ÇOK FAYDASI VAR...

            Elmanın sağlığa faydalarını araştıran pek çok çalışma yapılmış. Felci önlediğini gösteren çalışma, bunların sonuncusu. Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nde yapılmış bir çalışma bu. Düzenli elma yemenin beyni serbest radikal hasarlarından ve Alzheimer hastalığından koruyacağı da gösterilmiş.

Ayrıca farklı merkezlerde yapılan çok sayıda araştırma, elmadaki pektin isimli maddenin LDL kolesterolü -kötü- azalttığını, bu azalmanın her gün düzenli iki elma yenmesi durumunda yüzde 10’un üzerine çıkabildiğini göstermiş.

            ELMA KABUKLARI OBEZİTE DÜŞMANI

            ABD’de bulunan Iowa Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada elma kabuğunun kolesterolü ve kan şekerini dengede tuttuğu, obeziteye ve karaciğer yağlanmasına karşı etkili olduğu ortaya kondu.

            Kas erimesi üzerinde çalışan Doktor Christopher Adams, araştırmaları sırasında erimeye engel olan ve yaşlıları dinç tutan bir kimyasal tespit etti. Daha sonra bu etkiye yol açtığını tahmin ettiği 130 ayrı kimyasalı inceleyen Adams, sonunda bu mucizevi kimyasalın ‘ursolik asit’ olduğunu saptadı. Bilim adamı daha sonra fareler üzerinde yaptığı deneylerde, ursolik asitin kasları geliştirmesinin yanı sıra kolesterolü ve damar tıkanıklığına sebep olan yağların vücuttaki oranını düşürdüğünü gördü. Günde kabuğuyla beraber bir elma yenmesi tavsiye ediliyor.

            Düzenli elma yemenin kalın bağırsak, meme, karaciğer ve akciğer kanserinden korunmada da etkili olabileceği biliniyor. Elmada phloridzin isimli bir flavonoid var ki, kemik yoğunluğu azalmasına karşı ciddi bir fayda sağlıyor. Elmada bol miktarda bulunan bir madde phloridzin. Ayrıca bol miktarda Boron içermesi de kemik koruyucu gücünü artırıyor.

            DOĞAL İLAÇ...

            Elma-sağlık ilişkisi hakkında daha pek çok şey yazılabilir. Örneğin mide reflüsünü azalttığını gösteren bulgular var. Düşük kalorili bir besin olması ve sağladığı güçlü tokluk hissi de elmayı kilo yönetimi açısından değerli bir besin haline getiriyor.

            Kısacası elma gerçek bir “doğal ilaç”. Mümkünse kabuklu yenmesinde fayda var. Tabii ki iyice yıkadıktan sonra. Yeşili de kırmızısı da faydalı. Elmanın suyu da çok değerli. Meyve suyu seçimlerinde elma suyuna öncelik verin. Ama bir bardak elma suyunda neredeyse üç elmaya eşdeğer kalori bulunduğunu da unutmadan!

            ELMADAKİ DOĞAL İLAÇLAR

            Antioksidanlar; Kuversetin, Naringinin, Epikateşin, Prosiyanidin, Lutein, Betakarotein

Vitamin ve mineraller; B1, B2, B6, Folik asit, C,E, K vitaminleri, Potasyum, Kalsiyum.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap