KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım: ?İşbirliğine İhtiyaç Var??

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım: ?İşbirliğine İhtiyaç Var??
Haberin Tarihi: 1.12.2017 15:34:00 - Okunma Sayısı:1432 defa okundu.

İlçemiz turizm gelirlerinin arttırılması, turizm işletmelerimizin devletimizin sağladığı olanak ve desteklerden azami seviyede faydalanmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Yurdun Yıldırım, KOSGEB’in kredi ve destekleri konusunda bilgiler verdi.

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım: “İşbirliğine İhtiyaç Var…”

İlçemiz turizm gelirlerinin arttırılması, turizm işletmelerimizin devletimizin sağladığı olanak ve desteklerden azami seviyede faydalanmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Yurdun Yıldırım, KOSGEB’in kredi ve destekleri konusunda bilgiler verdi.

 

KOSGEB desteklerinin çoğunlukla imalat sektörüne yönelik olduğunu dile getiren Yıldırım “…Konumuz turizm sektörünün geliştirilmesi, KOSGEB olarak bizim desteklerimiz çoğunlukla İmalat sektörüne yönelik fakat, turizm sektörünü de ilgilendiren desteklerimiz var. Dünyanın incisi Eğirdir'e nasıl bir katkı yapabiliriz bu konuda desteklerimizi aktarmaya çalışacağım." dedi.

Yıldırım, Kredi Faiz Destekleri konusunda şu bilgileri verdi: "Öncelikli olarak Kredi Faiz Desteği. Biz KOSGEB olarak Eğirdir’de 250 civarında firmaya bu desteği kullandırmışız. Bu desteğimiz devam edebilir ama bir garantisi yok.  Devletin bize vereceği göreve bağlı. Ama daha çok katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine yönelik desteklerimiz kullanılıyor. Dün de Ankara’daydık. Ankara’da ‘Stratejik Ürün Destek Programımız’ yürürlüğe girdi. İthal edilen ara malların Türkiye’de yerli ve milli bir şekilde üretilmesini KOSGEB olarak proje başına 5 milyon TL. destek vereceğiz. Makine teçhizat için bu desteğimiz %100’e kadar çıkabiliyor. Buradan da bunu duyurmuş olalım. Belki turizm sektörünü ilgilendirmez ama çevrenizde bu destekten yararlanacak birileri olabilir. 1 ay önce yürürlüğe girmiş olan ‘Tekno Yatırım Destek’ programımız var. Teknolojik ürünlerin ülkemize kazandırılması ve teknoloji bağımlılığından ülkemizin kurtulması, kendi göbeğimizi kendimiz kesebilmemiz ve kendi teknolojimizi kendimiz üretebilmemiz için ciddi bir program yürürlüğe girdi. Bunun da üst limiti 5 milyon TL. Bu destek de teknolojik yatırımların alt yapısını geliştirmeyi hedefleyen bir destek. Arge- inovasyon çalışması olan firmalar bundan yararlanabilir” dedi.

            Genel Destek Programı hakkında da bilgi veren Yıldırım, bu program kapsamında; Nitelikli Eleman İstihdam Desteği, Fuarlara Katılım Desteği, Belgelendirme –Danışmanlık Desteği, Eğitim Desteği, İşbirliği Desteği konularında katılımcıları bilgilendirdi. Yıldırım, şunları söyledi:

Genel Destek Programı: Bu program kapsamında 15 ayrı destek kalemimiz var. Bu 15 kalem destekten bir kaçı sizi ilgilendiriyor.

Nitelikli Eleman İstihdam Desteği: Bu destekten öncelikle sektörde çalıştırılan elemanların, personellerin üniversite mezunu olması durumunda KOSGEB’den Nitelikli Eleman İstihdam Desteğinden yararlanma imkanınız var. Destek oranımız %60. 3 yıl boyunca elemanınıza vereceğiniz net ücretin %60’ını KOSGEB olarak destekliyoruz. En fazla 2 eleman bu kapsamda istihdam edilebiliyor. Toplamda da destek miktarımız 50 bin TL.

Fuarlara Katılım Desteği: Yurtiçi fuarlara katılıma destek sağlıyoruz. Siz hizmetlerinizin tanıtımını fuarda tanıtmak için, turizm odaklı fuarlara katılıp, orada stant açıp tanıtım faaliyeti yaparsanız buna da %60 destek sağlıyoruz. Bunun da üst limiti 45 bin TL’ye kadar çıkıyor. İmalatçı firmalarımız bundan daha çok yararlanıyorlar. Fakat Turizmci firmaların da bu destekten yararlanması mümkün.

Belgelendirme –Danışmanlık Desteği: Eğer siz iş yerinizde çalışan elemanlarınızı veya iş yerinizin kalitesini arttırmak istiyorsanız belgelendirme ve ayrıca danışmanlık hizmetine de desteğimiz var. Danışmanlık destek oranımız %60.

Eğitim Desteği: Genel eğitim programı kapsamında %100 destek veriyoruz. Sektörün niteliğinin arttırılmasına yönelik eğitim hizmetinin alınmasına da %100 destek sağlıyoruz. Firmaya yönelik olursa bu oran %60.

İşbirliği Desteği: Turizm sektöründe bilhassa Eğirdir’de turizmcilerin İşbirliğine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İş birliği ile sektörün daha da gelişeceğine inanıyorum. İşbirliği ile güzel işler yapılabilir. Sorunlar çözülebilir. Ortak sorunlarınız var. Ortak sorunlara ortak çözüm odaklı projeleri KOSGEB olarak biz destekliyoruz. Firmaların aynı sektörde olması lazım. En az 3 işletme olması gerekiyor. Bu işletmelerin ortak sorunlarının, ortak çözülmesi amacıyla bir proje geliştirilirse bu projelere 1 milyona kadar destek verebiliyoruz. En az 5 işletme olması lazım ve aynı sektörden 3 işletme olması gerekiyor. Aynı sektörden 3, dışarıdan da en az 2 işletme bir araya gelip ortak sorunları, ortak çözümü olan bir projeyi bize sunduklarında 1 milyon TL.’ye kadar destek verebiliyoruz.

Orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünü üretmeye yönelik projelere ise 1.5 milyon TL’ye kadar destek veriyoruz. Bu durumda da 3 işletmenin işbirliğini yeterli görüyoruz.

Hangi konularda işbirliği yapılabilir?

Ortak imalat, ortak pazarlama, ortak tedarik, ortak hizmet sorunu olabilir…gibi benzer bir çok konuda bir proje olup, ortak sağlayıcı bir proje olması lazım.

İşbirliği modellerimiz var. 5 işletme bir araya gelip 6’ncı bir işletmeyi kurabilirler. Biz buna işletici kuruluş diyoruz. İşletmenin bünyesinde de birleşebilirler. Kendilerini fesh ederek birleşip daha büyük bir güç elde edebilirler veya mevcudiyetlerini muhafaza edip bir tanesinde birleşip bir tanesini işletici kurum haline getirip projeyi sürdürebilirler.

Bu proje kapsamında da 300 bin TL. hibe desteğimiz var. 700 bin TL faizsiz, geri ödemeli. Proje süresince almıyoruz. Proje bittikten 6 ay sonra ilk ödeme oluyor. 24 ay içerisinde 8 eşit taksitle tamamlanıyor. Yaklaşık 3 seneye yakın bir ödeme süreci oluyor.

Neler yapılabilir?

Yeterli tanıtım yapıldığı takdirde Eğirdir'in önemli bir turizm merkezi olabileceğine dikkat çeken KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, şöyle konuştu: “Yakınımızda Burdur şehri var. Burdur iline bağlı Salda Gölü var. Salda Gölü belki başka bir projeyle desteklenmiş olabilir ama, bir tanıtımla çok yüksek miktarda turist çeken bir merkez haline geldi. Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelendiriliyor. Buna yönelik Eğirdir çok harika bir yer. Nice güzellikleri barındırıyoruz. Böyle bir tanıtım organizasyonu buraya yönelik yapılabilir. TKDK projesi, BAKA projesi olabilir. Bunun dışında işletmelerin de işbirliği ile KOSGEB Desteğiyle tanıtımla ‘Ortak Pazarlama’ olarak bir tanıtım projesi olabilir. Buna da destek verebiliriz. 300 bin TL hibe, 700 bin TL. geri ödemeli destek.

Keçiborlu’nun Kuyucak köyünde ‘Lavanta Kokulu Köy’ projesi hayata geçirildi. Geçtiğimiz yaz yaklaşık 150 bin turisti ağırladı. Bir tanıtımla 150 bin turist çekilebildi. Eğirdir’in potansiyeli gerçekten harika. Kuyucak ve Salda Gölü’yle kıyaslanamayacak kadar güzellikleriniz var. Bu potansiyeli neden yakalamayalım. Yakalamamamız için bir engel yok. Yeter ki alt yapımız iyi olsun, tanıtım faaliyetlerimiz olsun. Buraya hem turist çekilir, hem de nüfus da çekilir. Gayret lazım. Biz arkadaşlarımızla oturup 'Eğirdir’de neler var' konusunu konuştuğumuzda bir çok yönü ortaya çıkıyor. Mesela; Eğirdir Gölü var, Gölün 7 rengi var, adalarımız var. Yeşilada, Canadası. Adanın dalgalı, dalgasız yönü. Bunlar insanların dikkatini çekecek şeyler.

Akpınar tepesi var.

Uyuyan Güzel  manzarası var ki, bu pazarlanabilecek bir tema.

 Tarihi yapılarımız var; Kalemiz, medresemiz, camilerimiz, kervansaraylarımız var.

 Kovada Milli parkımız var, çok harika bir yer.

Barla beldesi var, oranın değeri ayrı.

Kemik hastanemiz var, Dağ komando okulumuz var.

Davraz Kayak merkezine yakınlığımız bize artı değer sağlar.

Yazılı Kanyonumuz var.

Spor organizasyonları var.

 Yalvaç ile birlikte değerlendirildiğinde İnanç turizmi var.

Eko sağlık turizmi geliştirilebilir…

Bir araya gelip ortak akıl toplantısı yaparak hangi temalar ortaya çıkarılabilir, hangi temalar öne çıkarılabilir birlikte karar verilebilir. Eğer böyle bir işbirliği yapılacaksa biz ortak akıl toplantısında da yer alabiliriz."

Tanıtım çalışmalarına da destek verdiklerini bildiren Yıldırım "Bir arkadaşım önermişti. Eğirdir’e özel müzik yapılabilir. ‘Eğirdir İçin Çal’, gölümüz, medresemiz, adamız, Akpınarımız var buralardan görüntü alınabilir. Bu tür çalışmalara da destek verebiliyoruz. Pazarlama-tanıtım çalışmaları olarak ama 5 işletmenin bir araya gelmesi lazım. Şartımız bu. Bir de bütün işletmelerimizin KOSGEB’e kayıtlı olması gerekiyor." dedi.  

Kobi Gelişim Destek Programının ise şu anda imalat sektörüne yönelik olduğunu belirten Yıldırım, "turizm sektörüne de yönelik olarak bir çağrı gelebilir. Bu olduğu zaman bizler sizleri haberdar ederiz” dedi.

Program fikir alışverişi ile sona ererken, Bizim Eğirdir Platformu tarafından hazırlanan teşekkür belgesini Kaymakam Abdullah Akdaş, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım’a takdim etti.

EMEL TURAN KARTAL (Eğirdir AKIN)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap