Mustafa Kemal Atatürk'ü Minnetle Andık

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Mustafa Kemal Atatürk'ü Minnetle Andık
Haberin Tarihi: 11.11.2013 09:42:00 - Okunma Sayısı:3633 defa okundu.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu, büyük dahi, komutan ve devlet adamı, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 75'nci yıldönümünde saygıyla, sevgiyle ve büyük bir hüzünle anıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ü Minnetle Andık

 

            Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu, büyük dahi, komutan ve devlet adamı, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 75’nci yıldönümünde saygıyla, sevgiyle ve büyük bir hüzünle anıldı. Anma töreni 10 Kasım 2013 Pazar günü saat 08:55’de Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının yeni Atatürk Anıtı’na çelenklerini sunmalarıyla başladı. Çelenkler Atatürk Anıtına sunulduktan sonra, Yüce Atatürk ve Aziz Şehitlerimiz için saat 09:05’te “2” dakikalık saygı duruşunda bulunuldu daha sonra İstiklal Marşımız söylenirken gönderdeki bayraklar yarıya indirildi.                      

            Çelenk töreninin ardından Eğirdir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin hazırlamış olduğu 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programının icrası için Kervansaray toplantı salonuna geçildi. Buradaki program ise saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

 

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Eğirdir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İrfan Kaş yaptı. “Saatlerin Durduğu Zaman” konulu bir konuşma yapan Kaş, şunları dile getirdi:

            “Yine bir 10 Kasım sabahı. Büyük komutan, büyük lider Mustafa Kemal’i sonsuzluğa uğurlayalı yetmiş beş yıl oldu.

            Daha dün gibiydi. Selanik’te geçen çocukluk anıları, zabit okulu hatıraları, uzak cepheler, Çanakkale, Anafartalar… İstanbul’da onu bekleyen umutsuzluk yükünü almış Bandırma Vapuru… Samsun’dan Cumhuriyete uzanan zahmetli olduğu kadar da aydınlık bir yol…

            Yurdun her karesinde, hazırladığı ve yaşadığı zamanın her anında, gönlünde daima mutlu geleceğe doğru akrep ve yelkovanı ilerleyen saatine bakmanın ve az zamanda büyük işler başarmanın heyecanını yaşamaktaydı sanki o büyük komutan.

            Samsun’a ayak bastığında büyük Türk milletinin asaletinden kaynaklanan ve onun vicdanından doğan yüksek ve manevi kuvvete güvenerek yurdu düşmanın ayak izlerinden arındırmak ve işgalin yaralarını sarmak için işe başlayan Mustafa Kemal…

            “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ilkesinden yola çıkarak tüm gücüyle Anadolu’nun bağımsızlığını sağlamaya çalışan Başkomutan Mustafa Kemal…

            Artık tüm saatler sanki kurtuluşa doğru yol almaktaydı. İnönü, Sakarya, Kocatepe ve nihayet İzmir’de düşmana unutamayacağı bir yenilgi tattırılarak uzun zamandan bu yana sürdürülen kurtuluş ve bağımsızlık savaşı zaferle sonuçlanmıştı. Mustafa Kemal’in saati kurtuluşu gösteriyordu.

            Günlerden 8 Kasım 1938 “Saat Kaç?” son sözlerinden biri oldu Mustafa Kemal Atatürk’ün. Yoğun bir tedaviye rağmen günden güne eriyip tükenen mavi gözlü sarı saçlı dev başucunda bekleyenlere artık “Saat kaç?” diye son kez sormuştu. Her zaman olduğu gibi zamanı merak ederek gözlerini yummuştu hayata.

            10 Kasım 1938 saat dokuzu beş geçerken kendine gelir gibi olmuştu mavi gözlü dev. Çevresine şöyle bir baktı bekli de yine zamanı merak ederek yavaşça sabitleşti derin mavi gözleri. Artık onun için saat durmuştu.

            Bugün yine zamanın donduğu, saatlerin dokuzu beş geçe durduğu bir 10 Kasım günü…

            Ey büyük Atam!

            Zamanın donup saatlerin durduğu böyle bir günde, zihinlerimizde donmayan ve durmayan tek hakikat: Bin bir güçlük ve meşakkatler sonucunda kurmuş olduğun Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağı gerçeğidir. Ruhun şad olsun.”

           

Okul Müdürü İrfan Kaş’ın konuşmalarının ardından Lider Atatürk’ün asker kişiliği, kişisel özellikleri ve yetiştiği ortamın O’na kattığı yetenekler konulu sunumunu, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığından Kurmay Yüzbaşı Vedat GEDİK yaptı.

            Okul öğrencilerinden Mert Turan YILMAZ “Atatürk Yaşıyor Baba” adlı şiiri, Mehmet ARITIĞ da “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” adlı şiiri okudular.

            Programın sunucusunun “Ölümünden önce Atatürk’ün onuruna verilen son balodayız. Atatürk bu baloya katılamayacak kadar hasta olmasına rağmen gidecek; yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgide çok mutlu, aynı zamanda hüzünlü bir gece geçirecektir.

            Atatürk’ün, bu dansın ardından takatsiz koltuğa çökmesini bekleyenler, öyle yanılmışlardı ki… Orkestra Şefi Azerbaycan’lı Mehmet’e yüksek sesle: “ZEYBEK” dedi. Bu onun oynadığı son zeybek oldu…” şeklindeki anonsundan sonra Okul öğrencileri (Atatürk rolü ile (sivil) Yaşar Arusu, Atatürk Mareşal rolüyle İsmail Bülbül, Doktor rolüyle İlker Karaca, Salih Bozok rolüyle İzzet Güleryüz, Hasan Rıza rolüyle Mert Yılmaz) tarafından sahnelenen “Son Vals” adlı tiyatro oyunu ilgiyle izlendi ve büyük alkış aldı.

            Eğirdir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin hazırlamış olduğu 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programında “Okullarımız Anıtkabir’de” projesi çerçevesinde EML Edebiyat öğretmeni Seda Sürücü yönetiminde; Endüstri Meslek Lisesi’nden Rümeysa Meslek, Kız Meslek Lisesi’nden Zehra Kurt, İmam Hatip Lisesi’nden Mevlüt Kılınç, Dündarbey Anadolu Lisesi’nden Mehmet Başpınar, Nafiz Yürekli Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nden Doğuhan Dursun ve Sağlık Meslek Lisesi’nden Şerife Çetin Anıtkabir’i ziyaret ettiler ve zaman zaman 3G ile canlı bağlantılarla programa ayrı bir renk kattılar.

            Program; 10 Kasım Atatürk’ü anma programı çerçevesinde Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen “Atatürk” konulu Ortaokullar arası kompozisyon ve liseler arası “şiir” yarışmaları sonunda ödül almaya hak kazanan öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap