Sen ne dersen de...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sen ne dersen de...
Haberin Tarihi: 12.11.2013 09:52:00 - Okunma Sayısı:1887 defa okundu.

Sen ne dersen de…

 

            Çok Amaçlı –Torba (!) Yapı..! Ne kadar amaçlı?.. Neden?

            İstasyon Mahallesinde Altınkum Plajının doğu yakasına,  yapılan Çok Amaçlı (Torba(!)) Yapı çok mu önemli… çok mu ihtiyaçtan?

            Halkın yararına, halkın yaşam alanlarını-kıyılarını işgal etmek!?

            Kıyı kenar çizgilerinin ve kıyıların korunması yasalarla koruma altına alınmıştır da, örneğin belediyenin yapmakta olduğu Çok Amaçlı Binasının olduğu yere; konut-yapı koop. olarak bina yapmak isteseniz karşınıza yerel yönetimlerce yasak, yapamazsınız denir ve doğrudur da… İçerisine bir çok şey konularak çok amaçlı olan, adeta Koy’un havasını bozan kıyıya çekilen set- sur- duvar-yapı ne kadar ihtiyaçtır ki? Kıyıyı işgale değer mi? Acele yılbaşına da yetiştirilmesi… Ekoloji-siyaset….! Ne kadar? Alış veriş yeri, salon… kıyı işgali yok mu?

 “ Bir şeyi ait olduğu yerin dışında bir yere koymak”…

            * Daha öncede belirtiğimiz gibi kıyılar hep aynı senaryolarla(!) işgal edilmekte, acaba şehir planlamacıları, burayı bilenler bu yapıyı uygun bulmakta mı? Ne kadar ihtiyaç? ! ..(!) ...Ne amaçla yapılmakta Çok Amaçlı Bina, amaç torbasında ! “Sakin Koy” taşlaşmakta!

            *Düğün salonu: Eğirdir’in, mahallenin düğün salonuna ihtiyacı var mı? Çok sayıda düğün salonu olarak kullanılabilecek mevsimlik salonlar var. Bu mahallelerde, kıyı boyunca daha önceki işgallerle yapılan çok sayıda alış veriş yerleri,  zaten yer almakta… Neye göre ihtiyaç?

            *Spor salonu…  Yapılacak olan çok amaçlı yapıya, arabayla 3, yürüyerek 10-15 dakika olan Yazla Mahallesindeki  E. Kapalı Spor Salonu ihtiyacı karşılayamamakta mı? Ya Nafiz Yürekli’deki doğa tahribatıyla yapılan büyük çim saha ve alan niye? Ya da okullardaki…

            *Sinema salonu- tiyatro salonu çok önemli de… Çok amaçlı salonlar olmadığından mı bu tür etkinlikleri ilçemizde göremiyor ve teşvik edilmiyor? Sorun salonda değil,  binanın yerinde…

            “Her şeyi yerli yerinde yapmak, yerli yerine koymak” doğrudur, adaletlidir…

            Bunların hepsinin ihtiyaç olduğunu bir an bile düşünülse de! Acaba yeri burası mı? 

 

ALTINKUM KOYU;

AMFİ YAPISINDA, AKUSTİĞİ;

HAVASI BOZULMAMALI 

            *Kışın baca gazlarından nefes alınmayacak durumlara gelen (koy olması da etkili- bacalarda filtre olmaması, doğal gazı isteme !) Koy’daki baca dumanını dağıtacak, yazın da serinlik taşıyacak hava akımı oluşturan gölün rüzgarının (doğal klimanın) önüne set çekmek neden? Yapı kapasitesi sınırları aşan, alt yapı sorunu olan mahallelerimizi taşlaştırmak neden?

             *Altınkum Plajının kıyısında oluşturulan hafriyat - depo - toprak alanı neden?  Kumu çok ender ve hassas olan kıyıya bu topraklar, rüzgarla yağış sularıyla göle doğru taşınmakta.

            Bu toprakların buradan uzaklaştırılması, yada üzerlerinin örtülmesi çok mu zor?  Altınkum  doğal özelliğini giderek  kaybetmekte…  taşlaştırılmakta…

            *Kamu yararına, kıyılar işgal edilmekte! Ne kadar yararına?! Çok amaçlı işgaller devam etmekte… yanlarına hangi amaçlı yapılar gelecek…? Yılbaşına acilen yetiştirilmek istenmesi neden? Kıyı Kanunu değişti mi? Kıyı kanunu çok amaçlı nasıl değiştirildi(!) ???!!!

            * ESÜF binasına asılan 3 okul tabelası… İstasyon Mahallesinde  kıyı  gözden çıkarılarak yapılan çok amaçlı yapı ne kadar önemli- acil! Okul yapmak ne kadar acil ve önemli?

            *  Birinci sahil yolunda   (hastane caddesi)  ilk yapılan bina olan Sağlık Ocağı, şüphesiz  sağlık ocakları  halkın yararınadır…  fakat  sağlık ocağından sonrası, nasıl halkın yararına binalara dönüştü.. Bu gün gelinen durum…. Toprak-kaya  kaymasına karşı alınmaya çalışılan önlemler… şimdi olsa yapılmazdı…, madem yapıldı…. pişmanlıklar ve sözler!!! Malum da…  niye tersine? … Önce önlemini al, sonra yapı yap… Binaların  önündeki dolgu alanın-yolların sayısı genişliği- ne kadar? Yol bu kadar geniş olacaktı ise, dağı oyma niye, karar kimin?

            İleride günümüzde de sürdürülen bu tür kıyı işgallerden pişmanlık duyulmayacak mı? Gölün ekolojik dengesine zarar verecek olan bu yapı, şehir planlamasına uygun mu? Ekoloji-siyaset  uyumu olmalıdır… İsraftan kaçınılmalıdır. Sorun  yapılan binanın  yerinde ve ihtiyaçta!!!!

            Neyi… Niçin.. NE.. Ne ..Ne …. Siz, o, bu, sen ne dersen de… Zamanında, orayı, burayı eleştirenler siyasi güç ellerine geçinde benzerini yapmıyor mu? Siyaset-ekolojisi mi bu!!! 

            Altınkum Koyu’nu “Taşlaştırmaya” devam… çok amaçla...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap