Bugün Dünya Tütünsüz Günü

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bugün Dünya Tütünsüz Günü
Haberin Tarihi: 31.5.2018 11:10:00 - Okunma Sayısı:3191 defa okundu.

31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla Eğirdir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdurrahman Enis Özdemir bir açıklama yaptı.

 

Bugün Dünya Tütünsüz Günü

31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla Eğirdir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdurrahman Enis Özdemir bir açıklama yaptı.

Özdemir; Toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve “Tam Dumansız Türkiye” için tütünle mücadele çalışmaları Eğirdir’de de kararlılıkla ve güçlendirilerek sürdürüleceğini ifade etti.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdurrahman Enis Özdemir açıklamalarında şu görüşlere yer verdi: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından, bu yıl kutlanacak olan 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” etkinliklerinin ana teması, “Tütün ve Kalp Hastalıkları” olarak belirlendi. 2018 yılı etkinliklerinde, tüm dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları ve serebro-vasküler olay (inme) da dâhil kardiyovasküler hastalıklar ile tütün kullanımı arasındaki ilişki vurgulanacaktır.

Tütün kullanımı, hem kadınlarda hem erkeklerde koroner kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon ve damar hastalıkları açısından değiştirilebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tütün kullananlarda kalp hastalığı riski, kullanmayanlara göre 2-4, inme riski de 2-3 kat daha fazladır. Bu risk gençler de dâhil tüm yaş gruplarını kapsamaktadır.

Ülkemizde tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, 3 temel strateji üzerine kurulmaktadır.

- Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin tütün ürünlerine başlamalarının önlenmesi,

- Tütün ürünü kullananlara bırakmaları için destek sağlanması,

- Öncelikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanından pasif maruziyetinin önlenmesi.

Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır.

Vatandaşlarımızın tütün dumanından pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla 4207 sayılı kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik, ülke genelinde yaklaşık 1500 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat esasına göre denetimler yapılmaktadır. Denetim ekiplerimiz tarafından, belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilen rutin denetimlerin yanı sıra, Alo 184 SABİM-Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Detektör mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler sürdürülmektedir.

Toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve “Tam Dumansız Türkiye” için tütünle mücadele çalışmaları İlçemiz Eğirdir’de de kararlılıkla ve güçlendirilerek sürdürülecektir.”

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap