EĞİRDİRLİ 90 YILLIK BİR KOCA ÇINAR: SALİH ŞAPÇI...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİRLİ 90 YILLIK BİR KOCA ÇINAR: SALİH  ŞAPÇI...
Haberin Tarihi: 18.6.2018 11:19:00 - Okunma Sayısı:8800 defa okundu.

EĞİRDİRLİ 90 YILLIK BİR KOCA ÇINAR: SALİH ŞAPÇI...

Güzel Eğirdir’in yaşayan en önemli kültür adamı kimdir diye sorarsanız; bu kentin tarihini, coğrafyasını iyi bilen biri olarak hemen söyleyeyim, yarın 91 yaşına girecek olan SALİH ŞAPÇI’dır.
Nedenini de özlü olarak hemen yazayım. (Kendisi hakkında geniş bilgi almak isteyenler olursa “Dün Bugün Yarın-EĞİRDİR” adlı kitabımızın 178-179-180-181-182-183 ve 184. Sayfaları ile yine aynı kitabın15-16-17 ve 18. Sayfalarını okumalarını öneririm)
Salih Şapçı, göz önünde olan, reklamı yapılan, medyada yer bulan bir kültür insanı değil; sessiz-sedasız ve iddiasız ama iğneyle kuyu kazar gibi yıllardır yılmadan, usanmadan EĞİRDİR hakkında çalışıyor, üretiyor. Keşke onun bu çalışmalarından Eğirdir’in sosyal ve kültürel yapısıyla tarih ve coğrafyasıyla ilgilenenlerin haberi olsa. (Bilhassa sözüm Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenlerinedir) Eğirdir Belediyesi, 2005 yılında bu büyük bilgenin Türkçeye çevirdiği bir çalışmasını kitaplaştırdı: “Karçınzade Süleyman Şükrü ve SEYAHAT-ÜL KÜBRA”...
Bu Eğirdirli gezgin, Evliya Çelebi’den daha geniş bir coğrafyada dolaşmış, gezip gördüklerini yazmış ve 03 Ekim 1907’de de Peterburg’da bastırıp yayınlamıştır. Bu önemli eseri bizlere kazandıran Salih Şapçı’dır.
Salih Şapçı’nın hepsi özgün olan Eğirdir hakkında yazdığı 13 kitapçığın yanında aylarını değil yıllarını vererek yaptığı bir iş daha var ki bana göre paha biçilmez: Eğirdir’in yakılıp, yıkılıp yok olmuş tarihi ve kültürel değerlerinin maketlerini yapmasıdır. Bazılarını hemen örnek vereyim: Ali Ağa Kütüphanesi, Eski Zafer Okulu ve Eğirdir Kalesi, Şapçılar Konağı, Yanan Eğirdir Evleri Ahşap Kapıları ve Pencereleri, Dabuki Bey Kitabesi ve daha niceleri. Halen İstanbul’da bulunan bu eserler keşke Eğirdir’e getirilebilse... Kurulacak Kent Müzesi'nin ilk dokümanları olsa...
Salih Ağabey, iyi ki varsın... İyi ki Eğirdir hakkında-hiç durmaksızın üretiyorsun...
Tanrı’dan sana daha nice uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum...
12 Haziran 2018-Eski FOÇA

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap