GÖL NASIL KURTULUR? (3)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖL NASIL KURTULUR? (3)
Haberin Tarihi: 26.11.2013 10:12:00 - Okunma Sayısı:1916 defa okundu.

Isparta gibi yapay olarak sürekli büyütülen bir tüketim merkezi yerine Eğirdir Göl Havzası ilçelerinin gelişmesine destek verilmesi ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunacaktır.

GÖL NASIL KURTULUR? (3)

Adem KAYAN

CHP Belediye Başkan Adayı

 

            Isparta gibi yapay olarak sürekli büyütülen bir tüketim merkezi yerine Eğirdir Göl Havzası ilçelerinin gelişmesine destek verilmesi ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunacaktır.  Bu konuyu Üniversite tarafından bir tez çalışması şeklinde incelendiğinde bölge ekonomisinin adeta ABD tarafından bilinçli bir şekilde yokedilmeye çalışıldığı iddia edilebilir.

            Mevcut göl koruma yasasının devam ettiğini, otçul balık yerine etçil balıkların üretiminin sürdürüldüğünü, gölün sularının Isparta'ya aktarılmasına göz yumulduğunu bu suların tekrar göle kazandırılmadığını düşünelim...  Sonuçta NASA raporları 2019 yılında Eğirdir Gölünün kuruyacağını ifade ediyor...  Bu konu basına defalarca yansımış veya yansıtılmıştır.  Çünkü ABD bu gerçekleştiği takdirde bilimsel bir öngörüden takdir de toplayacaktır.

            Aşağıda belirtilen tedbirler alındığı takdirde Eğirdir ve Kovada gölleri ebediyen bir cennet olarak kalacak ve ülke ekonomisinin parlayan yıldızı haline gelecektir.

            - Öncelikle Zürih, Biwa gibi göllerin nasıl korunalı hale getirildiği tespit edilmeli ve yaklaşık 300 km sahil şeridi bulunan göl dev borularla kuşaklanmalıdır.  Böylelikle göle herhangi bir kirlilik ulaşmadan Kovada Gölünden de ileriye aktarılma şansı elde edilmiş olur. Bu kapsamda mevcut uyduruk ve yetersiz arıtma tesisi Kırıntı Köyü bölgesinde planlanabilir.

            - Gölün kuşaklanması ile paralel olarak gölün en derin bölgeleri ihale ile otçul tatlı su balıkçılığına tahsis edilmelidir.  Böylelikle en derin bölgede görülen yosunlaşma ile mücadele başlatılmış olacaktır.

            - Gölün dip kirliliğinden tıkanan bazı gözlerini tekrar açabilmek ve göldeki aşırı balçıklaşmayı temizleyebilmek için kanal ve Isparta'ya verilen su pompaları en derin bölgeye aktarılmalı, balıkçılığın etkilenmemesi için pompaların etrafında gerekli koruyucu tedbirler alınmalıdır.

            - Isparta, Camili Yayla, Sevinçbey gibi yakın bölgelerdeki temiz ve kullanılmış su kaynaklarının derelere serbestçe akıtılması yerine Eğirdir Gölüne kazandırılması sağlanmalıdır.

            - Göl etrafındaki bozuk orman arazileri Belediyelere iskan için tahsis edilmeli ve yapılaşma kıyı şeridinden uzakta tutulmalıdır.  Bu tedbirlerle kanalizasyon kirliliğinin ve akımının yaratacağı olası bakım ve onarım giderleri azaltılmış, kıyı şeridi kamusal kulanım için muhafaza edilmiş olur.

            - Eğirdir - Kovada gölü arasındaki kanal yanları taş duvarlarla örülmeli ve kanal içindeki bitkilerin yarattığı kirlilik önlenmelidir.

            - Kovada gölünün bataklıktan halinden kurtulabilmesi için İzmir Körfezinin temizlenmesi sürecine benzer bir tedbirler silsilesi takip edilmelidir.

            Yukarıda belirtilen tedbirler oldukça maliyetli görülebilir.  Unutmayalım ki Eğirdir Gölü ile Kovada gölü arasındaki arazinin ortasından kanal açılması o günün şartlarına göre oldukça pahalı görülmüştür.  Ancak sonuçta elde edilen ekonomik fayda her türlü tartışmayı kesebilecek niteliktedir.

            Çağrım şudur:

            EKOBİR için yeni bir vizyon ve liderlik gerekmektedir.  Bu vizyon ve liderlik Eğirdir Belediye Başkanlığı veya Valilik tarafından yerine getirildiği takdirde başarı mümkün olabilir. Çünkü yapılacak işler bir yandan DSİ gibi devlet kurumlarını da kapsayan dev projeler anlamına gelmekte, diğer taraftan da göl havzasındaki kirliliğin temizlenmesi için halk desteğinin gerekliliğine işaret etmektedir.  Tarihsel olarak Eğirdir Gölü havzası medeniyetlerinin merkezi Eğirdir olduğundan liderlik konusunda tarihsel sürecin doğal seyrinin takip edilmesinde ve desteklenmesinde onlarca fayda vardır...

            Sayın Valim lütfen bu çağrıya kulak verin ve EKOBİR'i öksüz ve yetim bırakmayın.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap