MUSTAFA HOBANOĞLU -16-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MUSTAFA HOBANOĞLU -16-
Haberin Tarihi: 24.5.2013 10:56:00 - Okunma Sayısı:4846 defa okundu.

İlhan Şimşek yazdı...

MUSTAFA HOBANOĞLU -16-

 

HAS SU ÜRÜNLERİ TİCARET VE SANAYİ A.Ş.

-16-

 

KEREVİTLERİ SARAN HASTALIK: MANTAR

 

            Yıl 1986. Kerevit avı zamanı başladı. Aylardan temmuz. Kerevit avı serbest. Kerevit işiyle uğraşanlar, tüm hazırlıklarını tamamladı. Biz de…  Kerevit sandıkları ve kamyonlar gölün çevresini saran seksen bir yerleşim bölgesine gönderildi avlaklardan elde edilecek kerevitleri almak için. Her yıl olduğu gibi günlük otuz veya kırk ton bekliyorduk.

            1 Temmuz 1986 akşamında kötü haber geldi. Avlaklardan, Mustafa Bey’in hiç unutmadığı rakamlar kadar, birinci günde toplam 1600 kilo; ikinci gün 840 kilo; üçüncü gün 330 kilo kerevit toplanmıştı. Diğer günler… Diğer günlerde göl hiç kerevit vermedi. Yoksa profesörün söyledikleri kehanetti de o kehanet gerçekleşiyor muydu? Şaşkınlık, insanın peşini bırakmayan bir kâbustu. Kâbus, Eğirdirli üreticinin üstüne altından kalkılmaz heyelan veya çığ gibi çökmüştü.

            Kehanet gerçekleşmişti. Yapacak bir şey yoktu. Açılan bayrak beyazdı.

            ORTAKLAR DEĞİŞİYOR

            Sayın okuyucular, yukarda adlarını sıraladığımız kişiler HAS Kolektif Şirketi’ni kurmuşlardı. Zaman içinde ortaklardan bazıları ayrıldı onların yerine başkaları girdi. Eski ortaklardan Süleyman Kılınç’ı buluyorum. Ona ortaklık sıralamasını soruyorum. Konuşmamız sırasında bir küçük kağıda ortak isimlerin zaman içinde akışını yazıyor. İlk dört ortak yukarda verilmişti. Bu dört kişiden kurulan ortaklıktan bir müddet sonra Mustafa, Hatice ve Uğur Hobanoğlu; Mehmet Cengiz ve Sevcihan Kılınç’tan, (yasa gereği beş kişiden) oluşan yeni bir ortaklık kuruldu. Şirketin adı da HAS SU Ticaret Anonim Şirketi oldu. Bu isimlerden oluşan sıralamayı Sayın Mustafa Hobanoğlu da onaylıyor. Daha sonraki yıllarda Çakırlar’dan Mehmet Cengiz ve Sevcihan Kılınç şirketle olan bağlarını keserek hisselerini Hobanoğulları’na sattılar. Böylece şirket, yıllar sonra tamamen Hobanoğulları’na, Mustafa, Hatice, Uğur(oğlu), Fatime Dilek Eken( kızı) ve Ahmet Alpay Eken(damadı)’e geçmiş oldu. Şirketin adı ise 1993’te HAS SU Ürünleri Ticaret ve Sanayi Şirketi oldu.

            HAS SU, Eğirdir’de geniş kuruluşu ile ilk aile şirketi olması bakımından tek örnektir.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap